News Flash:

Drepturile salariatului se modifica radical - VEZI CUM

11 Decembrie 2010
1927 Vizualizari | 4 Comentarii
Noul Cod al Muncii, care se afla în dezbatere publica pâna pe 20 decembrie, schimba radical prevederile vechiului cod daca va fi aprobat în forma care este prezentata acum de Ministerul Muncii.

Astfel, angajatii care fac greva pot fi concediati, angajarea de proba se extinde, iar salariatii pot veni cu bani de acasa daca nu au grija de bunurile firmei.

Perioada în care angajatorul trebuie sa asigure fiecarui salariat concediul de odihna neîntrerupt, pentru situatiile în care concediul este programat fractionat, va fi redusa de la 15 la 10 zile.

Proiectul de lege mai prevede ca daca, pe durata unui an calendaristic, angajatul a beneficiat de concediu de odihna cu o durata mai mare decât cea la care ar fi avut dreptul în raport cu activitatea prestata în anul respectiv, angajatorul va putea retine din salariul angajatului indemnizatia de concediu aferenta perioadei de depasire a duratei legale sau va putea opta pentru reducerea corespunzatoare a duratei concediului de odihna în anul urmator.

Angajatorii vor avea dreptul sa oblige salariatii sa plateasca pagubele materiale înregistrate din vina acestora, într-un termen care porneste de la 30 zile de la data comunicarii, si le vor retine din salariu contravaloarea pagubei daca acesta refuza sa achite suma în termenul stabilit.

Angajatorul poate cere informatii în legatura cu persoana care solicita încadrarea în munca de la fostii sai angajatori, dar numai cu privire la activitatile îndeplinite si la durata angajarii si numai cu încunostintarea prealabila a celui în cauza. Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 45 de zile calendaristice (fata de 30 zile în prezent) pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice (90 zile în prezent) pentru functiile de conducere. Aptitudinile profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap vor fi verificate tot printr-o perioada de proba de maximum 30 zile calendaristice.

Noul Cod al Muncii va stabili ca, pe durata sau la sfârsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate înceta printr-o notificare scrisa, dar fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti.

Documentul stabileste totodata ca angajatorul va fi obligat sa înregistreze demisia salariatului, iar refuzul va da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

"Termenul de preaviz este cel convenit de parti în contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut în contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mic de 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere", se arata în proiect.

Forma actuala a Codului Muncii stabileste ca termenul de preaviz este cel convenit de parti în contractul individual de munca sau în contractele colective de munca si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Proiectul stabileste totodata în mod clar ca un contract individual de munca este suspendat de drept si pentru participarea la greva, dar fara ca suspendarea sa fie efectuata din initiativa salariatului. În acelasi timp, prevederea conform careia contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului ca sanctiune disciplinara va fi abrogata.

Din initiativa angajatorului, contractul individual de munca va putea fi suspendat si în cazul reducerii temporare a activitatii, nu doar a întreruperii activitatii, ca si pe durata suspendarii de catre autoritati a avizelor, autorizatiilor sau atestarilor necesare pentru exercitarea profesiilor.

În cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pentru perioade care depasesc 30 zile, angajatorul va avea posibilitatea reduceri programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamâna, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pâna la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului.

În cazul în care contractul a fost suspendat pe durata cercetarii disciplinare prealabile a angajatului sau cercetarii judiciare a acestuia pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta si daca ulterior se constata nevinovatia celui în cauza, salariatul îsi reia activitatea anterioara, platindu-i-se o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.

Salariatii nu vor putea fi concediati pe durata concediului paternal."De fiecare data când în timpul perioadei de suspendare a contractului va interveni o cauza de încetare de drept a contractului individual de munca, cauza de încetare de drept va prevala", se mai arata în document.

Documentul mai prevede ca munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite în urmatoarele 60 de zile dupa efectuarea acesteia, nu în 30 de zile, cum stabileste legislatia în vigoare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (4)

udsuoigh  | #135421
futoas pe masa cu legile lui si care la inventat o sa se aleaga puleeeeeele de tara voastra de ***** dar si cand v om iesi in strada fara mila pe toti !!!
gogu  | #135424
lege de *****..
gogu  | #135425
sa traiti bine:))))))))))
marean  | #135444
muncim azi ca sa luam peste 2 luni bani in plus..o intrebare..nu aveti niste copilasi in comisia voastra sa va scuipe cu legea voasta ..si ei gandesc mai bine ca voi toti
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3761 (s) | 22 queries | Mysql time :0.260210 (s)