Eveniment-Social

Drepturile se pot obtine numai prin greva?

Publicat: 12 iul. 1999
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:4035;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Vara asta se poarta grevele spontane

Grevele din sanatate nu mai mira de mult pe nimeni. Tratate asa cum sint tratate, cadrelor medicale le-a ajuns cutitul la os. Primele care au avut curajul de a iesi in strada au fost cadrele medicale din Iasi. In urma cu doua luni, ajunsi in pragul disperarii, angajatii Spitalului de Recuperare au dat tonul unui protest spontan, dupa ce spitalele de Boli Infectioase, TBC si Psihiatrie care sint finantate direct de Ministerul Sanatatii si-au luat lefurile dupa evaluarile facute conform Legii 154/1998. Celelalte 16 spitale din judet finantate de catre Casa de Asigurari Sociale de Sanatate mai aveau de asteptat, ceea ce a dus la nemultumirea in masa a cadrelor medicale. Angajatii Spitalului de Recuperare au fost sustinuti, mai intii de colegii lor de la Neurochirurugie, apoi de cei de la Sf. Spiridon si Spitalul de copii. Astfel, cu riscul de a ramine fara piine, sanitarii si-au cerut drepturile, luind cu asalt Casa de Asigurari Sociale de Sanatate. Conducerea acesteia era pusa in fata faptului implinit, mai ales ca, recent, declarase presei ca nu vor fi marite salariile pina in luna iulie, cind datoriile ajungeau pe zero. Luati la intrebari atit de ziaristi cit si de protestari – care nu pareau a avea de gind sa cedeze, presedintele si directorul CASS au dat-o din colt in colt si au intors-o ca la Ploiesti, aruncind mita moarta chiar in curtea spitalelor. Pentru ca declaratia facuta cadrelor medicale nu mai era aceeasi cu cea data ziaristilor. Motivul pentru care salariile nu fusesera majorate era, de aceasta data, cu totul si cu totul altul: evaluarile facute la nivelul fiecarui spital nu fusesera trimise la CASS. Directorii spitalelor insa au negat cele spuse, explicindu-le revoltatilor ca totul nu este decit o minciuna. Pina la urma, CASS a dat cistig de cauza nemultumitilor. Salariile au fost majorate si toata lumea s-a intors cuminte la munca. Astfel, o prima batalie a fost cistigata.

Pentru respectarea legii, e nevoie de bani

O luna treburile au decurs normal in sanatatea ieseana. Pina cind, in urma cu doua saptamini, Ministerul Sanatatii arunca bomba, fara sa ia masuri de precautie. Legea 154/1998 nu mai putea fi respectata pentru cei aflati in subordinea ministerului, pentru ca pur si simplu nu mai sint bani. Si astfel apare o stare soc. In loc sa le creasca salariile, asa cum cresc lefurile parlamentarilor si asa cum se majoreaza permanent preturile, 1.200 de medici, asistente medicale si infirmiere de la spitalele TBC, Psihiatrie si Boli Infectioase trebuie sa se descurce cu mai putini bani decit pina acum, adica cu un salariu cu 50% mai mic decit cel din luna ianuarie. Insa, o bruma de speranta pare sa se iveasca. Ministerul Sanatatii obtine, dar numai pe hirtie, un imprumut de la Casa Nationala de Asigurari Sociale de Sanatate, pentru a putea mari fondul de salarii cu 30%. Banii insa nu ajung la destinatie, deoarece CNASS nu are incredere in minister ca-i va inapoia vreodata. Astfel, se asteapta o Ordonanta de Urgenta din partea Guvernului care, pina la urma, este data, dar care intirzie sa apara in Monitorul Oficial. Si, pentru ca salariile nu se dau nici majorate, nici nemajorate, din nou se coace o revolta. Acum, e rindul cadrelor medicale care apartin de Ministerul Sanatatii sa-si ceara drepturile. Problema e aceeasi ca si rindul trecut; numai „piesele” sint schimbate. De data asta, sanitarii intra in greva generala, legal. Numai ca nu prea au cu cine sa discute. Directorul DSP nu are de gind sa dea ochii cu grevistii, preferind sa discute cu liderii de sindicat. Nemultumirea creste, mai ales ca declaratia dr. Scripcariu – cum ca banii au ajuns in contul spitalelor – se bate cap in cap cu cea a liderului Sanitas, care sustine ca directorul DSP este un mincinos. Lucrurile par sa reintre in normal in momentul in care apar, intr-adevar, banii. Dar nu pe 7 iulie, cum anuntase directorul DSP, ci dupa 2 zile. Presa relateaza acest lucru, insa e acuzata ca nu stie sa prezinte real faptele. Si, fiindca tot e agasat de ziaristi, directorul DSP isi pune, intre timp, purtator de cuvint. Pe care, desi au trecut 12 zile de cind a luat concursul, nimeni nu l-a vazut la fata.
Revenind la greva, se poate spune ca numai daca iti ceri drepturile apelind la o forma de protest, le poti obtine. Numai ca, de aceasta data, cadrele medicale nu se mai lasa pacalite. Ele continua greva, pina cind vor sti sigur ca isi vor lua leafa conform legii pina in luna august, cind vor fi preluate de CASS. Si, intre timp, a mai aparut un motiv, care sa-i faca pe revoltati sa-si piarda cumpatul:DSP are de gind sa nu mai plateasca orele muncite simbata si duminica. Asa ca, spectacolul va continua…
Cristina HURDUBAIA

Adauga un comentariu