National

Droguri mortale, vandute in Romania. DIICOT a intrat pe fir

Publicat: 29 feb. 2016
1
La data de 29 februarie 2016, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Covasna, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Covasna, Ilfov si Dambovita, respectiv Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti au efectuat cinci perchezitii domiciliare pe raza municipiului Bucuresti, comunei Voluntari si Crevedia in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea de infractiuni legate de operatiuni ilegale cu substante cu efecte psihoactive. In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca, in perioada decembrie 2014 – decembrie 2015, pe raza municipiului Bucuresti a fost constituit un grup infractional organizat, la care ulterior au aderat si alte persoane, in scopul comercializarii substantelor cu efecte psihoactive.
S-a retinut ca unul dintre suspecti a incheiat un contract cu o firma de curierat care avea rolul de a prelua coletele de la societatea comerciala detinuta de catre acesta si de a le livra persoanelor indicate pe colete, incasand contravaloarea acestora si virand in contul societatii sumele astfel incasate. Astfel, in perioada 08.09.2015-19.11.2015, membrii grupului au expediat prin intermediul firmei de curierat un numar total de 1485 colete continand produse cu efecte psihoactive suma incasata fiind de 376.175 lei, astfel ca activitatea infractionala s-a desfasurat la nivel national, fapt care a avut drept consecinta constituirea altor grupuri infractionale organizate care au distribuit la nivel local substante cu efecte psihoactive. In aceeasi cauza la data de 09.12.2015 au fost efectuate un numar de 12 perchezitii domiciliare ocazie cu care au fost identificata cantitatea totala de 4.392,9 grame de substanta vegetala in care s-a pus in evidenta compusii 5F-MDMB-PINACA si AB-CHMINACA, iar din cantitatea de 753,8 grame de substanta pura gasita la domiciliul unei inculpate urma sa fie preparata cantitatea de 15.076 grame de substanta vegetala destinata vanzarii. Valoarea de piata a celor 19.076,9 grame de substanta vegetala este de 1.168.134 lei.
S-a constatat ca produsul de baza al acestor etnobotanice este un compus chimic nou cunoscut care face parte din clasa cannabinoizilor sintetici fiind raportat incepand cu anul 2014 la nivel european ca si produs psihoactiv nou. Pana la acest moment pe teritoriul SUA au fost inregistrate 4 decese si multiple internari in stare grava urmare a consumului acestui produs, iar in Anglia au fost raportate 8 decese. Substantele psihoactive erau achizitionate de catre membrii grupului infractional prin intermediul unor site-uri din strainatate destinate experimentelor chimice, unde produsele ce erau comercializate aveau specificatii clare de interdictie pentru consumul uman. Destinatia produselor achizitionate era schimbata de catre membrii grupului astfel ca, in procesul de fabricare al « etnobotanicelor » suspectii utilizau atat produsul de baza cat si alcool, rezultand o solutie care se folosea pentru a stropi fragmente vegetale neutre (plante) iar ulterior era comercializat spre consum cu toate ca acesta prezenta un grad ridicat de risc pentru sanatate. In urma consumului acestor canabinoizi sintetici in prezenta speta au fost inregistrate numeroase cazuri de internare in unitati spitalicesti a mai multor persoane, in special minori/adolescenti.
Adauga un comentariu