Secretele istoriei

Druizii – vechii preoti ai popoarelor celtice

Publicat: 08 ian. 2014
In cultura celtilor, druidul era un membru al bisericii din precrestinism. Aceasta „biserica” exista si in vestul Europei, Marea Britanie, Irlanda pana cand a fost „distrusa” de romani, rivalii crestinitatii. Druizii erau parte a culturii triburilor; ei aveau mai multe indeletniciri: preoti, vraci (doctori), profesori, administratie, deasemenea si barbatii si femeile puteau fi numiti druizi.
In intreaga Galie, exista doua categorii de oameni, care au insemnatate si se bucura de o anumita consideratie – druizii si cavalerii.
Intr-o anumita perioada a anului, druizii se asaza ca sa judece, intr-un loc consacrat (In loco consecrato), in tinutul canutilor (azi, Chartes), care este considerat ca se afla in centrul Galiei. Aici se aduna de pretutindeni toti cei care au procese si se supun judecatii si hotararii druizilor. Druizii obisnuiesc sa nu ia parte la razboaie si nu platesc impozite, ca restul populatiei; sunt scutiti de serviciul militar si de oricare alte sarcini. Atrasi de privilegii atat de mari, multi vin la ei sa se instruiasca, pe de o parte din proprie initiativa, pe de alta parte, trimisi de parinti sau de rude. Se spune ca acolo invata pe dinafara un mare numar de versuri, unii ramanand la studii cate douazeci de ani. Druizii socotesc ca religia nu permite consemnarea in scris a invataturii lor, desi in celalalte treburi de ordin public si privat se folosesc, in general, de alfabetul grecesc.
In primul rand, druizii vor sa insufle convingerea ca sufletul nu piere, ci, dupa moarte, trece dintr-un corp in altul; dupa ei, aceasta credinta este un foarte bun stimulent pentru cura, deoarece inlatura teama de moarte.
Etimologia numelui „druid” este dedusa din numele arborelui dru-(u)-id, stejarul, la celti fiind un simbol al puterii.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit