National

Drumul de fier ucide din nou – Spulberati de locomotiva

Publicat: 12 iul. 1999

•O locomotiva a facut terci un ARO intesat cu oameni •Bilantul a fost terifiant: patru morti si patru grav raniti •Un copil de cinci ani era strivit de caroseria masinii linga roata de rezerva •Masina a fost tirita de lama locomotivei mai bine de 200 de metri •Soferul masinii nu avea permis de conducere

Seria accidentelor feroviare continua cu un incident petrecut ieri la Podu Iloaiei. O locomotiva in plina viteza a izbit un autoturism ARO intesat de oameni, tirindu-l mai bine de 200 de metri. Bilantul accidentului a fost impresionant: patru persoane, dintre care doi minori, si-au pierdut viata, alti patru oameni fiind internati in stare grava in spitalele iesene.

•Componentele masinii au fost imprastiate pe sute de metri

La ora 10,05, la pasajul semaforizat al caii ferate Iasi -Pascani din localitatea Podu Iloaiei si-a facut aparitia autoturismul ARO, de culoare alba, cu numarul de inmatriculare IS-07-PNL, care transporta doua familii de la Podu Iloaiei catre satul Scobilteni. Autoturismul era condus de Neculai Pinau care nu avea permis de conducere, urmind sa sustina, daca ar mai fi trait, examenul in cursul saptaminii pe care tocmai am inceput-o. Pinau a ignorat semnalele de avertizare ale dispozitivului „Crucea Sf. Andrei” si s-a angajat in traversare. Locomotiva care venea in plina viteza dinspre Iasi a lovit cu tamponul partea din stinga-fata a masinii. Incercind sa frineze, mecanicul locomotivei a tras de frina pina cind a ramas cu minerul de la vana de aer in mina. Acest miner a fost gasit chiar in dreptul intersectiei dintre calea ferata si sosea. Autoturismul a fost tirit pe o distanta de 200 metri, elementele sale componente fiind imprastiate de o parte si de alta a rambleului caii ferate. Cutia de viteze, schimbatorul si cardanul masinii zaceau contorsionate in apropierea liniei, demonstrind, daca mai era nevoie, forta extraordinera a impactului.

•Un copil de cinci ani a fost strivit de impact, linga roata de rezerva

Neculai Pinau, soferul autovehiculului a fost strivit de tamponul locomotivei, murind aproape instantaneu. La fel s-a petrecut si cu sotia sa, Lidia Pinau care zacea pe scaunul din dreapta. O imagine terifianta a izbit pe membrii echipei Politiei Rutiere, sositi la fata locului imediat dupa petrecerea coliziunii. „Copilul de 5 ani, Dumitru Pinau, care probabil se afla pe bancheta din spate a autoturismului a fost gasit in caroserie linga roata de rezerva. Pe toti care au fost prinsi de gramada de fiare contorsionate i-am scos cu greu, datorita stringerii caroseriei. Soferul masinii nu s-a asigurat la trecerea peste nivel si nu a luat in seama avertismentele acustice si luminoase ale semaforului. Neatentia a costat viata a patru oameni, dintre care doi minori si ranirea grava a altor patru persoane. Un accident atit de ingrozitor nu s-a mai petrecut de foarte mult timp” a marturisit, vadit miscat de teribilele evenimente, capitan Mihai Frunza de la Politia Rutiera. Datorita impactului, un alt copil al familiei Pinau, Ionut, de 16 ani, a fost catapultat printr-unul din geamurile masinii; el a murit la putin timp la spitalul din Podu Iloaiei. Ion Codreanu, martor ocular al accidentului, ne-a declarat: „Eu pazeam caii care pasteau in apropierea caii ferate. Suna bariera ca la un tren normal. Deodata am auzit o bubuitura mare si locomotiva, scirtiind, impingea o caroserie de masina. Trei oameni au zburat prin usa din spate a masinii. Soferul era strivit, iar ochii erau iesiti din orbite. Curgea mult singe si de la el si de la femeia lui. Se facuse balta sub masina. Am ramas mut de groaza, dupa care am alergat la Podu sa anunt Politia. N-am mai vazut asa ceva in viata mea”. Ionela Pinau, 11 ani, ultimul copil in viata al familiei este in prezent internata la Spitalul de Neurochirurgie, in stare de coma, multiple traumatisme craniene. Cristian, Aurel si Lidia Ciornei au suferit politraumatisme, fiind transportati la Spitalul de Urgente, in stare critica.
Catalin DUMITRESCUloading...

Adauga un comentariu