Secretele istoriei

Drumul matasii – scurt istoric

Publicat: 09 ian. 2015
3

O legatura comerciala intre China si Europa a existat din cele mai vechi timpuri, bazandu-se pe schimburi de marfuri, inlesnind totodata si contacte diplomatice si culturale.

Specialistul in preistorie, André Leroi-Gourhan considera acest drum ca fiind un spatiu de schimburi inca din paleolitic, insa care n-a fost evocat in cronicile chinezesti decat incepand din secolul al II-lea i.Hr.

Aceasta necesitate de schimburi au dus treptat la crearea unui drum comercial. In timpul imparatului Wudi (141 – 87 i.e.n.) s-a dublat intinderea Hanatului. Reactiunea lui la expansiunea Hanatului s-a manifestat prin cucerirea teritoriilor dusmane. Prin izbanda sa impotriva lui Xiongnu a reusit sa controleze definitiv Asia centrala. Trupele lui Wudi ocupa Pamirul si Ferghana reusind astfel sa deschida drumul comercial spre China.

Vezi si Hoarda de Aur – Originile mongole

Grecii apoi romanii au inceput sa vorbeasca despre o tara indepartata pe care ei o denumeau Tara serilor pentru a desemna ceea ce denumim astazi China. Romanii au devenit mari amatori de matase, dupa ce ei o achizitionasera, pe la inceputul erei crestine, de la parti: acestia organizasera comertul cu matase. Numeroase alte produse erau transportate pe aceleasi rute: pietre pretioase si semipretioase, portelanuri, stofe de lana sau de in, ambra, fildes, lac, mirodenii, sticla, coral, metale pretioase si arme, etc.

Vezi si Dezintegrarea si disparitia Hoardei de Aur

Comertul se dezvolta pe traseul Drumului Matasii; in timp ce in rasarit drumul comercial este relativ sigur, in vest siguranta comertului este amenintata prin conflictul dintre romani si partheri si numai prin iscusinta diplomatica a lui Augustus pacea este asigurata pentru o anumita perioada de timp. In timpul dinastiei Tang a inflorit de asemenea comertul, preluand de la persi controlul asupra drumului comercial. Al doilea imparat din dinastia Tang Tang Taizong a reusit sa controleze cea mai mare parte a Asiei centrale, ca si Tarim.

Mai tarziu, Imperiul Bizantin a reusit sa recucereasca o parte din teritorii din Asia si sa-si asigure astfel contactul cu Drumul Matasii.

Dupa dinastia Tang, drumul comercial devine nesigur datorita atacurilor repetate si pradarea caravanelor.

Un rol important in extinderea acestui drum comercial a fost asigurat de Imperiul Mongol, care in secolul al XIII-lea (dinastia Yuan) a asigurat ordinea si siguranta caravanelor. Imperiul mongol insa nu a fost unul de de durata indelungata, pentru ca deja in 1262 incepe destramarea acestuia. Doar partea sa rasariteana, sub conducerea lui Khublai Khan, ramane stabila.

Dinastia Ming 1368 duce o politica agresiva impotriva triburilor mongole, recucerind teritoriile pierdute.

Dezvoltarea schimbului comercial nu atinge nivelul din timpul dinastiei Tang. Dimpotriva, in timpul dinastiei Song comertul atinge un nivel scazut, datorita dezvoltarii comertului maritim in sud-estul Asiei, pe de o parte, si aparitiei a noi comerciale create de arabi, pe de alta parte. Mai tarziu, cand au aparut in Europa puterile maritime Portugalia si Spania, Drumul Matasii si-a pierdut aproape complet importanta. In 1514 portughezii ajung in China, iar mai tarziu spaniolii in Asia. Interesul Europei din timpul Marilor Descoperiri Geografice se indreapta inspre Lumea Noua (America de Nord si de Sud) dar si spre alte zone ale lumii, asa cum ar fi Oceania, Australia si Noua Zeelanda. In prezent Drumul Matasii devine din nou reactivat prin zacamintele de titei, gaz natural, si datorita turismului.

Adauga un comentariu