Economic Local

Drumurile din comuna Sinești vor fi reabilitate cu fonduri de la Compania Națională de Investiții! Contractul are o valoare de 1,2 milioane de euro

Publicat: 23 sept. 2021
Drumuri distruse din comuna Sinești, județul Iași
Actualul premier Florin Cîțu a făcut exact ce a făcut predecesorul său Ludovic Orban, când s-a aflat în dificultate

Comuna Sinești, județul Iași, va beneficia de fonduri de la Compania Națională de Investiții. Licitația pentru execuția lucrărilor este programată la mijlocul lunii noiembrie 2021. Prețul cel mai mic este un criteriu de departajare a ofertelor depuse în timpul procedurii

Compania Națională de Investiții (CNI) anunță noi investiții în județul Iași. Astfel, pe data de 12.11.2021 este programată licitația pentru reabilitarea drumurilor din localitate, afectate de calamități. Valoarea estimată a contractului este de 5.802.353 lei, fără TVA, aproape 1,2 milioane de euro. Comisia de evaluare va alege oferta furnizorilor cu prețul cel mai mic.

„Necesitatea lucrărilor propuse prin prezenta documentație derivă din faptul că ploile abundente din ultimii ani au condus la spălări de versanți și la creșteri frecvente ale nivelurilor și debitelor pâraielor din comună. Totodată, se menționează faptul că, pe aceste drumuri, lucrările de colectare și evacuare a apelor pluviale sunt deficitare sau lipsesc cu desăvârșire, iar cele de apărare, susținere și consolidare a corpului drumului prezintă numeroase degradări. Lipsa lucrărilor de protecție a șanțurilor în zonele cu declivitate accentuată și a lucrărilor specifice de drenaj și consolidări locale a dus la evacuarea incorectă a apelor și apariția de zone cu instabilitate. În consecință, în perioadele ploioase ale anului, siguranța obiectivelor din zonă precum și a vieților omenești este periclitată”, se arată în caietul de sarcini.

Ploile abundente din anul 2018 au afectat drumurile

Lungimea drumurilor afectate de calamitățile din luna iunie 2018 au o lungime de 3,2 kilometri.

„Din punct de vedere a stării tehnice, drumurile propuse pentru reabilitare se prezintă astfel: nu au capacitate portantă corespunzătoare pentru preluarea sarcinilor transmise de autovehicule; partea carosabilă existentă se află în stare tehnică mediocră și nu asigură nivelul de serviciu pentru utilizatori; rigolele pentru evacuarea apelor pluviale, acolo unde există, sunt în mare parte colmatate; partea carosabilă nu se diferențiază de acostamente, nu are pante transversale spre rigole și apa stagnează în bălți pe platformă, accelerând procesul de degradare; pe marginea drumurilor își fac prezența cavalieri din pământ (cordon de pământ – n.r.) care nu permit apei scurse pe platforma drumurilor să se scurgă în lateral”, se mai arată în documentația procedurii.

CNI a alocat fonduri pentru mai multe proiecte din județul Iași.

CNI a încheiat contractul pentru reabilitarea drumurilor din două comune

Recent, CNI a finalizat licitația pentru refacerea drumurilor afectate de calamități din comunele Todirești și Mogoșești-Siret, din județul Iași. Prevederea bugetară a procedurii a fost de 16.094.555 lei, fără TVA, aproape 3,3 milioane de euro. În urma evaluării, de lotul Todirești se va ocupa asocierea de firme Conest SA – Artehnis SRL – Tehno Forest SRL, în timp ce lucrările din comuna Mogoșești-Siret vor fi realizate de asocierea de firme Enviro Construct SRL – Road Engineering Project SRL. Prima parte a investiției se referă la refacerea unei porțiuni de 4,5 kilometri din satul Băiceni, comuna Todirești. În proiect intră și reabilitarea podețelor. Totodată, în ceea ce privește lotul din comuna Mogoșești – Siret, CNI a alocat fonduri pentru reabilitarea drumurilor din satele Mogoșești-Siret și Muncelu de Sus. Arterele au o lungime de 5.979 metri.

Adauga un comentariu