Economic Local

Drumurile din comuna Tomești vor fi asfaltate! Investiția pentru sate este de 3 milioane de euro

Publicat: 20 nov. 2020
Compania Națională de Investiții a alocat fonduri importante pentru comuna Tomești, județul Iași. Vor fi reabilitate drumuri sătești cu o lungime de aproape 10 kilometri. Licitația pentru execuția lucrărilor va avea loc în luna decembrie 2020
Drum distrus din comuna Tomești, județul Iași

Compania Națională de Investiții a alocat fonduri pentru comuna Tomești, județul Iași. Vor fi asfaltate drumurile din satele Tomești, Goruni, Chicerea și Vlădiceni. Comisia de evaluare va alege oferta operatorilor economici cu prețul cel mai mic

Compania Națională de Investiții (CNI) SA a alocat fonduri pentru asfaltarea drumurilor din comuna Tomești, județul Iași. Autoritatea contractantă a programat licitația pe data de 10.12.2020. Valoarea estimată a lucrărilor este de 15.197.798 lei, fără TVA, aproximativ 3 milioane de euro. Vor fi modernizate drumurile afectate de calamitățile din luna iulie a anului 2018.

„Aceste drumuri sătești, acoperite cu balast și pietriș, au devenit impracticabile după ploile abundente din 18,19, 24 și 25 iulie 2018, prezentând depuneri de aluviuni și de vegetație amestecată cu pământ. Totodată, căile de circulație sătești au fost avariate, constatându-se erodarea suprafeței carosabile, iar pietrișul din zestrea drumurilor a fost îndepărtat de apă. Potrivit procesului-verbal emis de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași, drumurile pietruite, situate în proporție de 80 la sută în pantă, s-au degradat și au devenit impracticabile. În urma fenomenelor meteorologice puternice – rupere de nori și vijelie – pe mijlocul drumurilor s-au format canale, au fost identificate depuneri de vegetație amestecate cu pământ. Autoritățile publice din comuna Tomești au punctat faptul că drumurile locale sunt, în general, din balast – pietriș, fiind greu practicabile pe timp nefavorabil”, se arată în caietul de sarcini.

Proiectul presupune modernizarea arterelor pe o lungime de 9,8 kilometri

Câștigătorul licitației trebuie să asigure și partea de proiectare. Tronsoanele de drumuri vizate au o lungime de 9,8 kilometri și sunt situate în cele 4 sate ale comunei: Tomești, Goruni, Chicerea și Vlădiceni. Echipele de asfaltări vor interveni pe străzile Sf. Nicolae, Boca Toader, Codrului, Dealul Cucului, Zorilor, Crucii, Narciselor, Brăduțului, Crizantemelor, Nucilor, Pinilor, Salcâmului, Chicerea, Cireșului, Releu.

„În vederea modernizării drumurilor studiate în cadrul proiectul s-au prevăzut următoarele categorii de lucrări: corectarea geometriei traseului în ambele planuri (longitudinal și transversal), aducerea structurii rutiere la parametri tehnici corespunzători categoriei drumului prin asfaltare, dispozitive de colectare și scurgere ape pluviale: rigole de acostament, rigole carosabile, podețe transversale pentru traversarea unor pârâuri, podețe pentru descărcarea șanțurilor sau rigolelor din lungul drumului”, se mai arată în documentația procedurii.

Primăria Tomești intenționează să construiască și un cămin cultural

Recent, Primăria Tomești a organizat altă licitație, pentru achiziția serviciilor de proiectare și asistență tehnică, în vederea construirii unui cămin cultural. Prevederea bugetară a procedurii este de 218.400 lei, fără TVA, adică 45.500 de euro. La procedură au fost depuse 10 oferte din partea firmelor de proiectare.

„Se impune realizarea obiectivului pentru asigurarea unor condiții optime de desfășurare a diverselor activități socio-culturale. Proiectul are importanță pentru păstrarea tradițiilor și obiceiurilor autentice ale satului și zonei din Moldova – identitatea noastră culturală prin punerea în valoare a unui tezaur etno-folcloric viu. În spațiul rural, activitatea culturală este organizată în jurul căminului cultural (centrul cultural al satului autentic). Majoritatea căminelor culturale, a caselor de cultură și a altor așezăminte culturale se află într-o stare continuă de degradare, neputând oferi astfel servicii culturale populației rurale, aspect ce se răsfrânge și asupra situației nivelului de trai”, sunt obiectivele procedurii.

Comentarii
  • Îl știu pe acest om văzându-l din mașina.Eu locuiesc in Raducaneni și de câte ori trec prin Tomesti văd zeci de utilaje,oameni care muncesc peste tot.Totuare,parcuri,curatenie,asfaltări,gaz metan și altele.Oare cum acest om poate și ceilalți nu?Pai la Comarna e un neica nimeni,mai încolo un bețiv,iar la noi in Raducaneni au fost numai povestitori

  • Bravo primarului și oamenilor din tomesti ca au știut cu cine sa voteze.La Holboca a ieșit un cacanar și încrezut.Va face un cacat prastie

  • Sa orientat tot timpul.Il ajuta și fatza aia de buldog.Cand merge pe undeva se caca aia pe ei.Nu face ca alții sa ii pupe pe toți in cur,hal de Chirica,Alexe,Popa și alții.Cred ca știe sa pună problema.Cam golănaș dar in sensul bun

  • Vedeți drumul făcut care leagă Tomești de Păun, de CJ pe vremea lui Măricel Popa. La întrare e lat, exista trotuare, însă după câteva sute de metri nu încap 2 mașini decât dacă te „sui” cu o roata pe buza rigolei, dacă se întâmplă să fie și un pieton e bine dacă îl vezi și oprești, ca nu sunt trotuare și nici vizibilitate. Bineînțeles, drumul se oprește brusc la ultima casa, nu mai ajunge cu asfaltul unde e scris pe hârtiile bune de șters la cur. Dacă e asa bun primarul de ce nu a zis nimic când s-au făcut aceste lucrări, ca era în PSD, același partid cu Popa la vremea respectiva. Oricum, drumul putea avea și 20 de metri lățime, ca țăranii lasă mașinile în strada acum, ca au asfalt, dar când era drum de pământ erau în stare sa și le bage în casa, ca se punea praful gros pe ele, și deci, chiar dacă la intrare e mai lat, tot nu încap 2 mașini ca sunt parcate altele de o parte și de cealaltă. Mai sunt „străzi” în sat unde a aruncat un pic de asfalt la mișto, care s-au sfărâmat în câteva zile. În rest panseluțe, parcuri, băncuțe de scuipat semințe pentru locatarii de la blocuri care așteaptă sa vina primarul sa le facă curățenie în boxele de la subsol. Când ploua în sat Tomești, tot puhoiul de apa din pădure vine în curțile și grădinile oamenilor, inunand tot cu toată mizeria care ii sta puhoiului în cale. Asta e tomesti: afara vopsit gardul, înăuntru leopardul.

  • Mai nico,chiar așa?hai las-o ca miroase..!In cartier locuim oameni care plătesc taxe.Da,avem cel mai frumos cartier din județ și pt asta ii Multumim primarului.nu înseamnă ca îl pupam in cur dacă ii recunoaștem meritele

  • Da, mai Monica, și locuitorii din sate plătesc impozite, nu așteptăm să vină primarul sa ne șteargă la cur. Încă plătim mai mult decât voi ca avem și teren și case mai mari. Tomesti nu înseamnă numai blocuri, ce ar fi sa vina primarul sa ne schimbe acoperișurile caselor, cum vreți voi sa va schimbe acoperișurile blocurilor? Pai banii locuitorilor din satele Tomestiului nu se vad sa fie investiți și în beneficiul lor, numai la blocuri. Primăria colectează taxe de la toți cetățenii, dar investește numai la blocuri în mod exclusiv aproape. Fără supărare, nu am nimic cu voi, dar oamenii mai au nevoie și de alte lucruri, nu numai de flori, cetățenii Tomeștiului sunt și în sate, nu numai în cartierul de blocuri. Măcar șanțuri în care sa doarmă bețivii, dacă nu pentru colectarea și scurgerea apelor pluviale sa facă pe toate drumurile.

  • Oameni nemulțumiți vor fi tot timpul..Probleme intr-o comunitate vor fi tot timpul..Haideți sa vedem cât sa făcut la sate(apa,canalizare,gaze,asfalt,scoli,dispensare,biserici,trotuare,parcuri și terenuri de sport pt copii și altele)și veți vedea ca și de număr durează.Lasati administrația sa-și facă treaba.Avem un primar destoinic și de treaba!

Adauga un comentariu