Actualitate

DSP-urile au transmis inspectoratelor școlare analiza situației epidemiologice: 43 de localități din România se află sub scenariul roșu al cazurilor Covid-19

Publicat: 07 sept. 2020
Pandemia de coronavirus
Pandemia de coronavirus

În urma analizei situației epidemiologice desfășurate la nivel național de către Direcțiile de Sănătate Publică și Institutul Național de Sănătate Publică, au rezultat următoarele:

  • în 2.728 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mic de 1 la 1.000 de locuitori
  • în 410 localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, se situează între 1 și 3 la 1.000 de locuitori
  • în 43 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mare sau egal cu 3 la 1.000 de locuitori.

Potrivit analizei epidemiologice, efectuate la nivelul municipiului București, sectoarele 3, 4 și 5 s-ar situa în scenariul verde, iar sectoarele 1, 2 și 6 s-ar situa în scenariul galben.

Citește și: Ministerul Sănătăţii a publicat scenariile în care se încadrează localităţile din Iași pentru începerea şcolii. Comuna Bivolari se află în scenariul roşu – HARTĂ

Reamintim că, potrivit ordinului comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/1494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

„Până la 10 septembrie, în funcție de aceste date, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ, la propunerea Consiliului de administrație al unității de învățământ, comitetele județene/al municipiului București pentru situații de urgență (CJSU/CMBSU) vor emite hotărârea privind scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ în vederea începutului anului școlar 2020-2021.”, se arată în comunicatul remis de Ministerul Educației și Cercetării.

Scenariile după care vor funcţiona unităţile de învăţământ

Şcolile vor funcţiona după unul dintre cele trei scenarii stabilite de Ministerul Sănătăţii. Astfel, în urma publicării listei ratei de incidență a cazurilor de coronavirus pentru fiecare localitate din România, se va respecta întocmai normele impuse de contextul actual. Lista localităților poate fi consultată AICI!

Scenariul 1

Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 2

Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;
Revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Scenariul 3

Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități / lecții online.

“Fiecare unitate şcolară va decide și îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă. Susținem necesitatea începerii activității în unitățile de învățământ și, atât Ministerul Sănătății, cât și direcțiile de sănătate publică și INSP sprijinim demersurile pentru demararea noului an școlar în condiții de siguranță epidemiologică”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Comună ieşeană Bivolari se află în scenariul 3 al cazurilor de Covid-19

În scenariul 2 se încadrează Alba Iulia, Bacău, Oradea, Brașov, Brăila, Buzău, Târgoviște, Giurgiu, Miercurea Ciuc, Iași, Piatra Neamț, Ploiești, Tulcea, Vaslui și Râmnicu Vâlcea. Toate celelalte municipii reședință de județ se încadrează în scenariul verde. 

Comuna Bivolari este singura localitate aflată sub scenariul roşu, având o rată de 7.74. Localităţile Mirceşti, Tomeşti, Valea Lupului, Şipote, Miroslava, Rediu, Bârnova, Ungheni, Schitu Duca, Municipiul Iaşi, Ciurea, Popricani şi Leţcani se află sub scenariul galben de Covid-19. Celelalte localităţi ieşene sunt cu o rată a incidenţei la mia de locuitori sub 1, astfel încadrându-se la scenariul verde. Lista tuturor localităților din Iași poate fi consultată AICI!

Astfel, toți elevii din localitatea Bivolari vor face cursuri online. În timp ce elevii din localitățile mai sus menționate vor reveni parțial la cursuri cu respectarea normelor de protecție. Sunt vizați preșcolarii și elevii din învățământul primar, dar și elevili din clasele a VIII-a și a XII-a, prin rotație de 1-2 săptămâni a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu.

Adauga un comentariu