News Flash:

DSVSA Iasi atrage atentia consumatorilor in perioada sarbatorilor. Lista centrelor unde poate fi testata carnea de porc

6 Decembrie 2018
488 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6605 RON (+0.0077)
USD: 4.1120 RON (+0.0247)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
gabriel ciobanu dsv iasi

Sefii de la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi fac o serie de recomandari consumatorilor care fac provizii pentru perioada sarbatorilor.

Pentru evitarea toxiinfectiilor alimentare, specialistii institutiei recomanda ca preparatele din carne de porc sa fie achizitionate numai din spatii autorizate. In cazul crescatorilor de porci, care aleg sacrificarea animalului in gospodarie, este nevoie de avizul medicului veterinar.

"În situatia în care medicul veterinar constata ca porcul dumneavoastra este bolnav, nu riscati vânzarea, sacrificarea si consumul carnii. Veti fi despagubit de stat la valoarea de piata a animalului. Nu consumati carnea si nu o preparati pâna nu obtineti de la medicul veterinar rezultatul examinarii pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabila si pentru carnea obtinuta de la porcii mistreti. Examinarea carnii provenite de la porcii sacrificati, în vederea depistarii trichinelozei, este obligatorie. Comercializarea carnii de porc neexpertizata sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor se sanctioneaza cu amenzi de pâna la 40.000 lei. Miscarea porcilor vii si comercializarea acestora în târguri este interzisa in aceasta perioada din cauza restrictiilor sanitare veterinare existente, pentru evitarea patrunderii si raspandirii pe teritoriul judetului a virusului responsabil d e producerea Pestei Porcine Africane - PPA, in contextul confirmarii acestei boli pe teritoriul Romaniei, cat si in Republica Moldova, stat aflat la granita cu judetul Iasi", spun reprezentantii DSVSA.

Examenul trichineloscopic al carnii de porc poate fi efectuat la sediul DSVSA din Aleea M. Sadoveanu, nr.10, Piata Hala Centrala, Piata Nicolina, Piata Alexandru, Piata Harlau, Targu Frumos si Pascani. Examenul costa 9 lei pentru fiecare proba adusa. Examenul prin metoda digestiei artificiale costa 47 lei.

Citeste si: Cutremur la Primaria Iasi! Exista suspiciuni de frauda! Mai multe documente au fost luate la "puricat" de catre comisari

"In scopul efectuarii examenului trichineloscopic clientul/ beneficiarul trebuie sa preleveze o proba de carne care trebuie sa fie compusa din: muschii diafragmei, mai exact muschiul care separa cutia toracica de abdomen si muschi intercostali (3-4 coaste prinse una de alta - alaturate, de 10-15 cm). Este interzisa sacrificarea porcilor si comercializarea carnii în târgurile de animale si în vecinatatea acestora! Este interzisa vânzarea porcilor vii, fara control sanitar veterinar, la «samsari» sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar", adauga reprezentantii DSVSA.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dsvsa recomandari provizii carne porc trichinella
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2018 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1584 (s) | 21 queries | Mysql time :0.022344 (s)