National

Duel in turul doi

Publicat: 06 iun. 2000

Oportunistii din trei partide s-au grabit sa trateze cu seful „moldovenilor” •Acestora li s-au promis „ciolane” consistente

Rezultatele preliminare ale alegerilor locale din 4 iunie arata ca electoratul este orientat catre partidele de stanga, iar in unele zone chiar catre o extrema stanga nationalista. Potrivit opiniilor exprimate de specialisti, cei dezamagiti de actuala guvernare (care s-a dovedit in toti cei patru ani cameleonica) si-au reorientat preferintele catre partidul majoritar aflat la putere pana in 1996, respectiv PDSR.
Si in judetul Iasi, aceasta formatiune si-a reluat pozitia de lider dupa ultimul scrutin. Conform unei situatii partiale difuzate de Biroul Electoral Judetean, din esantionul de 30 de comune, functia de primar a fost castigata, din primul tur de scrutin, de PDSR. In acest sens ar fi de mentionat comunele Motca, Helesteni, Ipatele si Dumesti. In alte localitati, functia de primar a fost castigata de CDR la Raducaneni si Strunga, de PNL la Mironeasa, de PD la Golaesti. In celelalte 21 de comune se impune organizarea turului doi de scrutin, unul din primii doi clasati fiind din partea PDSR. Astfel, la Grajduri, intrecerea va fi data intre PD si PNL; la Voinesti – UFD cu PDSR; la Plugari – PDSR cu CDR; la Ceplenita – PD cu PNL; la Schitu Duca competitia va avea loc intre PNL si ApR; la Scanteia – lupta se va da intre ApR si PDSR; in comuna Mosna – PNL se va „duela” in turul doi de scrutin cu PDSR; la Holboca – ApR cu PDSR; la Erbiceni – PUNR cu PNL; la Scheia – PDSR cu PNL; la Romanesti – PDSR cu ApR; in comuna Dagita cursa va fi intre PDSR si PNL; la Coarnele Caprei – PNL cu ApR; in orasul Hirlau, pe primele doua locuri s-au clasat reprezentantii PDSR si UFD.

Partidele cu „fata” au fost tradate de propriile varfuri

In municipiul Iasi, al doilea tur de scrutin va aduce in competitie directa – pentru fotoliul de primar in Palatul Roznovanu – pe Traian Dobre (PDSR) si Constantin Simirad (Partidul Moldovenilor).
Desi rezultatele nu au fost oficializate, „targurile” politice nu au intarziat sa apara. Cativa candidati ai unor partide politice prezente in recent incheiatul prim tur de scrutin au luat, deja, „pozitii”, incercand inchegarea unor aliante ce ar putea, la parlamentare, sa rastoarne calculele hartiei.
Culmea este ca toti acestia au migrat din partide sau chiar au fost fugariti.
Prima „figura” este (inca) actualul prefect Florin Vitan – care a ajuns in PNTCD (ce ii oferea functia de prefect) dupa ce plecase din PL’93 (unde nu fusese luat in calcule) la precedentele alegeri. Fara a exprima optiunea partidului care l-a propulsat la putere, si pentru care nu a facut mai nimic, Vitan s-a declarat „pro Simirad”. Implicatiile politice: aflat primul pe lista taranistilor, Vitan incearca sa traga partidul aflat acum in deriva (la care contribuie lupta fratricida a cel putin cinci fractiuni) la remorca moldovenilor. De ce? Se mizeaza probabil pe o viitoare alianta cu Simirad – care i-ar aduce acestuia „patina” unui partid istoric, iar taranistilor o „locomotiva” care a lipsit timp de patru ani. De altfel, pe parcursul mandatului sau, prefectul Florin Vitan a facut politica PM si nu a PNTCD. In acest sens stau marturie hotararile si dispozitiile emise de Simirad si Consiliul Local Iasi care nu au fost atacate in contencios administrativ pentru ilegalitatea acestora. Interesele cetatenilor au fost lezate (exemplu taxa pe iluminatul public) cu miliarde de lei, urmare a unei intelegerilor Simirad-Vitan. Intamplator, Vitan s-ar putea sa ocupe un loc de consilier judetean. Pentru ca si ciolanul de prefect este comod si avantajos, Florin Vitan a declarat ca „in conditiile in care voi fi validat consilier judetean, pe perioada cat voi fi prefect, pe functia de consilier judetean voi fi suspendat”. Culmea este ca, in timp ce profetul Vitan a clamat ca revenirea la putere a PDSR va dauna imaginii tarii in exterior, prefectul Vitan nu a reusit sa obtina pentru Iasi nici fonduri, nici zona libera si nici nu a oprit declinul economic al zonei si orasului. Rezultat: in Consiliul Local, PNTCD nu a obtinut nici un loc – lucru care ar trebui sa dea de gandit sefilor partidului.
Un alt oportunist este Constantin Neculau, candidat al PRM in cursa electorala. Fost democrat, Neculau a imbratisat cu trup si suflet statutul, ideologia si linia Partidului Romania Mare in doar cateva luni – cele care au fost necesare numirii sale drept candidat al partidului. Spre cine inclina Neculau in turul doi al campaniei actuale? Catre partidul care, spera el, ii va oferi, in ciuda rezultatelor relativ modeste, un post de viceprimar. Adica Partidul Moldovenilor.
O a treia figura a politicii locale este Vasile Dumitriu, candidatul ApR. Mai degraba sters decat modest, cel care a fost opt ani la rand viceprimarul lui Simirad sufera si acum de complexul numarului doi: in turul doi, Dumitriu il va sustine pe cel care, in opt ani, a reusit sa duca Iasul in pozitia de oras sarac. Ca si in cazul lui Vitan, Vasile Dumitriu pune ApR intr-o pozitie delicata. „Pactizarea” cu primul concurent a reprezentantului unei stangi moderat-liberale, o gafa publica, ridica semne de intrebare referitoare fie la directia partidului, fie la impactul pe care prestatia unui candidat o are asupra viitorului politic – al sau sau al partidului. Pentru ca, dupa cum se stie, ApR a obtinut, in ciuda (re)numelui, foarte putin in procente, iar linia trasata de Melescanu nu da sanse carierei politice a celor care au ratat urmare a propriilor greseli.
Surprinzator, aceasta simpatie fata de PM nu a fost exprimata si de partide.

Consiliul Local va fi dominat de PM si PDSR

Conform sondajului partial efectuat de partide, in Consiliul Local Partidul Moldovenilor va fi prezent in procent de 28 la suta, respectiv 9-10 consilieri municipali. Locurile in CL vor fi ocupate de urmatorii „moldoveni”: Valeriu Condurache; Mihai Cretu, Gheorghe Popa, Romeo Olteanu, Petru Focsa, Vasile Munteanu, Petra Carp, Constantin Adascalitei, Carmen Gradeanu si eventual Renata Puscasu. La concurenta, PDSR va fi reprezentat cam de acelasi numar de consilieri: Carol Stanciu, Mihai Gafiteanu, Valentin Soroceanu, Mihai Mititiuc, Ioan Haraga, Elena Nazarie, Tudor Leonte, Vasile Catea, Octavian Petrescu, Ioana Georgescu.
Celelalte partide vor fi reprezentate de cel mult doi consilieri.

Banii vorbesc dupa ce oamenii voteaza

De ce ar tine actualul primar sa ramana in functie? Orice campanie costa enorm. Miile de afise color, zecile de panouri electorale mari, taxe pe publicitate, plata echipelor de lipitori, paznici etc. costa – sute de milioane de lei sau chiar miliarde. Bani care, prin lege, pot fi dati de sponsori – al caror nume trebuie facut public. Cine sunt sponsorii lui Simirad? Nu se stie; probabil ca, daca numele acestora ar fi facute publice, am avea surpriza sa le vedem pe lista re-esalonarilor la plata datoriilor catre bugetul local. Poate. Cert este, insa, ca printre cei care au fost propusi pe listele PM la functiile de consilieri se afla destui patroni ce au avut de castigat de pe urma relatiilor de afaceri incheiate cu municipalitatea.

Sorin ALEXAloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit