Secretele istoriei

Duhurile rele in mitologia romaneasca

Publicat: 14 nov. 2013
Romanii au avut din toate timpurile, o multitudine de obiceiuri, basme si poeme referitoare la dragoste, credinta, regi, printese, si vrajitoare. Etnologii, poetii, scriitorii si istorici au incercat de secole sa colectioneze si sa pastreze basmele, poemele, baladele si au incercat sa descrie cat mai bine posibil obiceiurile si traditiile legate de diferite evenimente din an. 
Stafiile tulbura viata muritorilor
Sufletele „moarte“ se transforma in stafii, duhuri rele care bantuie anumite locuri (casa in care au trait, locul in care au murit etc.) sau oameni de care erau puternic legate emotional in viata reala (partenerul de viata, copiii, rudele). Din diverse motive, acestea refuza sa treaca in lumea cealalta pana nu scapa de ceea ce le macina sau le chinuie. Traditia populara spune ca, de cele mai multe ori, stafiile sunt confuze si cred cu tarie ca de fapt ele se afla in viata pentru ca sunt „legate“ de pamant. Dintre toate fiintele spirituale, sufletele care bantuie sunt cele care pot fi simtite sau chiar vazute de cei care traiesc, scriu cei de la clickpentrufemei.ro.
Spiritele copiilor nebotezati se transforma in moroi
In mitologia romaneasca, moroii sunt sufletele copiilor omorati sau decedati nebotezati. Acestia devin duhuri rele dupa 7 ani de la data mortii, cand sufletele copiilor se intorc in mormant si striga de trei ori: „Botez! Botez! Botez!“.
Spiritele pruncilor carora li s-a luat dreptul la viata ratacesc chinuite intre lumi si sufera neincetat pentru ca n-au primit botezul binefacator care le-ar fi ajutat sa se odihneasca in pace. In cazul in care pruncul a fost ucis cu buna stiinta, sufletul acestuia iese din mormant sub forma unei coloane inalte de lumina si il chinuie pe cel vinovat de moartea lui, provocandu-i neplaceri si pagube de tot felul.
Legende populare romanesti spun ca, atunci cand mama pruncului a fost cea care a curmat viata bebelusului, moroiul o tortureaza in somn – se asaza pe pieptul ei si ii inabusa respiratia, provocandu-i in acelasi timp cosmaruri. 
Strigoii „vii“, sufletele oamenilor adormiti
Potrivit credintelor romanesti, strigoiul este un duh rau care reprezinta sufletul unui om mort, pricinuind neajunsuri celor pe care ii intalneste. In unele regiuni, se vorbeste si de strigoii „vii“ – sufletele care le ies pe gura oamenilor adormiti, noaptea, dupa primul cantat al cocosilor. Se spune ca puterea strigoilor este foarte mare in noptile de Sfantul Andrei, de Sfantul Gheorghe si de Sfantul Vasile. In multe parti ale tarii, oamenii freaca usile, ferestrele, cosul de fum si gaura cheii cu usturoi, pentru a impiedica intrarea lor in casa.
INFO
In popor, se spune ca doar persoanele nascute in ziua de sambata pot identifica oamenii care se transforma in strigoi.


loading...

Adauga un comentariu