Culinar

Dulceața de căpșuni: O rețetă pentru toate gospodinele

Publicat: 21 ian. 2022
dulceata de capsuni
Consumul de căpșuni poate avea efect alergenic

Dulceața de căpșuni, servită la micul dejun, cu unt, pe pâine prăjită, în clătite sau în prăjituri, este ideală. De asemenea, papanașii sunt un alt desert de succes din spațiul românesc în servirea căruia dulceața este nelipsită.

Dacă vă numărați printre gospodinele cărora nu le lipsește din cămară dulceața de căpșuni, venim în ajutorul dumneavoastră cu o rețetă simplu și rapid de preparat. Mai întâi de toate, înlăturarea spumei, de fiecare dată când aceasta se formează, este una dintre cele mai importante reguli de preparare a dulceții.

 

o lingura de lemn intr-o oala in care fierb capsuni
Căpșunile pot fi consumate și în cura de slăbire, având puține calorii

Dulceață de căpșuni, o rețetă simplu de preparat

Gospodinele sunt permanent în căutare de noi rețete, care să le ușureze munca în bucătărie. Pentru a obține cât mai simplu dulceața perfectă, acestea au nevoie de 3 kg de căpșuni, 2 kg de zahăr, 500 ml de apă și 3 lămâi.

Se pun apa cu zahărul la fiert, într-o cratiță de 4 l, pentru a obține siropul. Separat, se spală cu grijă căpșunile, se curăță de frunzulițe și se pun într-o cratiță. Se spală fiecare lămâie, se taie pe jumătate, apoi feliuțe și se pun deasupra căpșunilor spălate.

După ce zahărul și apa au fiert cca 10 minute, siropul este gata. Se adaugă căpșunile, împreună cu feliile de lămâie și se lasă la fiert la foc mic.

De reținut – când se formează spuma, se înlătură.

lingura intr-un bol cu dulceata de capsuni
Este de preferat ca desertul să fie servit la micul dejun, însă el poate fi un aliment valoros de păstrat la îndemână în cămara oricui

 

Cum știu gospodinele că dulceața este gata

Dulceața de căpșuni se ține pe foc aproximativ 60-80 de minute, amestecându-se cu o lingură de lemn. Preparatul este gata atunci când capătă o consistență gelatinoasă, proba făcându-se astfel: se ia o lingură de dulceață, se pune pe o farfurioară și se lasă la răcit. Prin răcire se poate observa ce consistență a căpătat, dacă este gata sau mai necesită fierbere.

Atunci când este gata, se lasă la răcit câteva momente, apoi se așază în borcane sterilizate, se pun capacele și se răstoarnă cu capul în jos pentru câteva minute.

Borcanele cu dulceață de căpșuni se întorc în poziție normală și se lasă la răcit câteva momente, savurosul preparat fiind gata pentru a fi servit.

borcane cu dulceata de capsuni, rasturnate
Dulceața de căpșuni, pe pâine cu unt, te duce cu gândul la copilărie

 Beneficiile consumului de căpșuni

Datorită formei asemănătoare unei inimi, fructele cu o aromă parfumată și un gust divin, sunt percepute de îndrăgostiți ca cel mai bun afrodisiac.

Pentru că în perioada rece aceste fructe nu ne sunt la îndemână, dulceața de căpșuni poate fi consumată de către oricine, pentru toate beneficiile pe care le are.

Căpșunile sunt bogate în potasiu, vitamina C, K și magneziu. Vitamina C ajută la producerea colagenului, astfel îmbunătățindu-se elasticitatea pielii. Potasiul, magneziul și vitamina K sunt aliații oaselor puternice. De asemenea, căpșunile pot fi consumate și în cura de slăbire, având puține calorii.

borcane cu dulceata de capsuni si o capsuna
Papanașii sunt un alt desert de succes din spațiul românesc, în servirea căruia dulceața este nelipsită

 

Secretele unei pâini de casă
Adauga un comentariu