Dulciuri

Dulceata de ceapa – Cum se prepara

Publicat: 21 mai 2019
2

O veche legenda, zice-se de sorginte dacica, vorbeste despre cum a aparut ceapa. Cica ar fi fost o data o fata frumoasa, fiica unui mare luptator dac. Si fata iubea un flacau, baiatul o iubea si el si se vorbisera ei sa se casatoreasca.

Dar pana sa vina ziua aceea s-a pornit un razboi si feciorul s-a dus sa lupte, impreuna cu tatal fetei si cu toti voinicii din sat. Se mai spune ca, tot asteptandu-l sa se intoarca, fata s-a apucat sa teasa si sa coasa o camasa, crezand ca atunci cand o va termina baiatul va fi langa ea.

Dar cum el nu s-a intors, a tesut si-a cusut alta camasa, apoi inca una, si inca una… Si intr-o zi a venit veste ca razboiul s-a terminat, dar era rost de bucurie, pentru ca feciorul pe care-l iubea murise pe campul de batalie. Fata s-a rugat atunci lui Zamolxis, cu lacrimi fierbinti s-a rugat, sa o transforme intr-o planta, sa stea si ea in pamantul in care fusese ingropat iubitul ei. Si Zamolxis a transformat-o in ceapa, iar fiecare dintre foile (camasile) cepei se spune ca este una dintre camasile tesute si cusute de ea. Iar de fiecare data cand ne dau lacrimile taind o ceapa, cu noi plange fata de dac, neostoita inca de dorul iubitului ei…

Si fiind atat de dulce (si amara) povestea, si reteta e pe masura: Dulceata de ceapa

Ai trebuinta de: 1 kg de ceapa alba, 200 g zahar tos, 100 g unt, 300 g vin rosu, 50 g otet.
Se pune la foc mic untul cu zaharul, se lasa sa se caramelizeze un pic, se adauga ceapa taiata pestisori si se prajeste mestecand incet timp de 10 min, apoi se adauga vinul, otetul, un varf de sare si un pic de apa. Se fierbe la foc foarte mic timp de 2 ore si se pune in borcane. Dulceata de ceapa se poate servi si la branzeturi cu gust hotarat, la rasol, ficat sau carne rosie.

Adauga un comentariu