Stiri si curiozitati

Dulceață de salcâm – cea mai simplă rețetă făcută acasă

Publicat: 28 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dulceață de salcâm - cea mai simplă rețetă făcută acasă
Pe lângă faptul că este mult mai bună ca orice produs din comerț, dulceața de salcâm are și numeroase proprietăți pentru sănătate

Dulceața de salcâm este una dintre cele mai vechi rețete din bucătărie. Pe lângă faptul că este mult mai bună ca orice produs din comerț, are și numeroase proprietăți pentru sănătate. Acest preparat din flori de salcâm cu o culoare, aroma și o textură asemenatoare mierii de albine, este o delicatesă a sezonului de primăvară care nu trebuie să lipsească de pe rafturile oricărei gospodine care se respectă.

Salcâmul oferă unele dintre cele mai parfumate și aromate flori din câte cunoaștem. Asemănate cu florile de cireș, trandafirii de dulceață sau florile de soc, aceste flori incredibile emană un miros îmbătător și, mai mult decât atât, sunt și comestibile. Pe lângă faptul că sunt mâncate așa în starea lor naturală, mai ales de către copii, din flori se pot face o mulțime de preparate, unul dintre cele mai cunoscute fiind siropul de salcâm, acesta având și numerose beneficii pentru sănătate.

Dulceață de salcâm – rețetă simplă

Cum am spus mai sus, florile de salcâm au numeroase beneficii pentru sănătate. Acestea sunt folosite încă diun cele mai vechi timpuri pentru a trata diverse afecțiuni. Aceste flori au uleiuri volatile, ulei eteric, taninuri și substanțe minerale ce ajuta la tratarea insomniei, a afecțiunilor genitale, combat depresia, astenia de primăvară și stările anxioase, calmează tusea și alungă migrenele cauzate de stres.

Dulceața din aceste flori are un gust divin, asemenator mierii de albine. Potrivit mai multor fitoterapeuți, acest preparat reprezintă un minunat antitusiv, un remediu naturist pentru tratarea stărilor de nervozitate și pentru gastrită.

Ingrediente dulceață de salcâm

1,3 kilograme flori de salcâm (chiar daca așa este rețeta, nu va fi nicio problemă dacă aveți doar un kilogram sau un kilogram jumătate de flori )

2 kilograme de zahăr

3 lamai (coaja galbenă și zeama)

2 litri de apă

Modalitate de preparare

Florile de salcâm, dacă nu sunt cumpărate, trebuie culese cu grijă, atunci când sunt înflorite, și sortate pentru a îndepărta frunzele sau eventualele insecte. Acestea se spală apoi se scurg bine într-o sită. Prima apă se aruncă și se repetă operația de mai multe ori, astfel inlaturandu-se toate impuritățile.

Într-o oală încăpătoare, se pun 2 litri de apă împreună cu zahărul și fâșii de coajă de lămâie, doar partea galbenă deoarece partea alba are un gust amar și este bine să o evităm. Se fierbe siropul până se leagă așa încât dacă se înmoaie o lingură în sirop, aceasta să se prelingă picătură cu picătură prin același loc. Se îndepărtează coaja de lămâie și se adaugă florile de salcâm bine scurse de apa.

După ce siropul în care s-au adăugat florile de salcâm dă din nou în clocot, se adaugă zeama celor 3 lămâi. Atenție, să nu adaugați și sâmburii.

Se fierbe dulceața la foc mediu spre iute încă 20-30 minute, până când se leagă la loc, până capătă o consistență cremoasă. Puteți verifica aceasta prin adăugarea unei picături din siropul dulceții de salcâm în apă rece. Dacă se dizolvă nu este bine, această picătură trebuie să formeze o perlă aurie.

Dulceața obținută se toarnă în borcane curate și bine sterilizate. E bine să puneți sub borcane o tavă sau un castron metalic. În felul acesta se atenuează șocul termic. Se pun capacele și se răstoarnă cu susul în jos iar în aceasta poziție se lasă cam cinci minute. Se acoperă borcanele cu câteva straturi de prosoape groase și se lasă să se răcească lent.

După ce aceasta s-a răcit, borcanele pot merge la depozitare în camară, unde se vor păstra perfect. Cine dorește poate să eticheteze aceste borcane. Desigur, nu trebuie să uitam că totuși dulceața de salcâm conține o cantitate mare de zahar așa că trebuie consumată cu moderație.

Adauga un comentariu