Culinar

Dulceață de smochine întregi cu lămâie și vanilie. O rețetă irezistibilă, pe placul tuturor

Publicat: 09 sept. 2022
o lingura in care se afla o smochina din dulceata
Dulceața de smochine întregi este o alegerea ideală pentru mic dejun sănătos

Dulceața de smochine întregi este foarte delicioasă și se prepară din doar câteva ingrediente pe care le aveți la îndemână. Mai mult de atât, fructele sunt foarte sănătoase, având numeroase beneficii pentru organism. Desertul poate fi servit pe o felie de pâine prăjită cu unt dimineața sau poate fi folosit în diverse prăjituri.

Din cauza faptului că smochinele sunt mai mari, acestea trebuie înțepate din loc în loc pentru ca siropul cu zahăr să pătrundă. De asemenea, trebuie să fie fierte în două etape. Pentru iarnă puteți opta și pentru gemul de gutui rase.

Ingredientele necesare pentru dulceața de smochine întregi

Dulceața de smochine întregi are o aromă intensă de vanilie. Fructele sunt fierte într-un sirop de zahăr aromatizat cu câteva felii de lămâi. Pentru că smochinele sunt destul de mari, acestea trebuie fierte în două etape. Pe lângă gustul aromat pe care îl oferă lămâia, fructele au rol și de anti-zaharisire. Ingredientele necesare pentru dulceață sunt 500 grame de smochine, un plic de zahăr vanilat, 100 mililitri apă rece, o jumătate de lămâie și 500 grame de zahăr tos. Din cantitățile menționate veți obține circa 2 borcane.

Fructele sunt extrem de benefice pe sănătate având numeroase substanțe nutritive. Smochinele susțin digestia, reduc riscul de apariție a bolilor de inimă, susține sănătatea pielii și gestionează nivelul zahărului din sânge. De asemenea, și frunzele sale sunt sănătoase, având proprietăți anticanceroase.

Cum se prepară dulceața de smochine

Fructele vor fi spălate și apoi vor fi șterse cu un șervețel de hârtie. Ulterior, se vor înțepa cu ajutorul unei scobitori în aproximativ 10-12 locuri, cât mai adânc. Acestea sunt destinate pentru pătrunderea siropului de zahăr până în mijlocul fructelor. Într-o oală se pun la fiert 100 mililitri de apă împreună cu 500 grame de zahăr și un plic de zahăr vanilat. Când observați că începe să clocotească, se va adăuga jumătatea de lămâie tăiată felii. Aceasta trebuie să fie spălată în prealabil. Siropul se va testa pe o farfurie, iar când consistența este potrivită se pun smochinele întregi și se amestecă. 

Trebuie să vă asigurați că fructele sunt acoperite de lichid. Când începe să fiarbă se mai lasă 15 minute la foc mediu. Spuma formată deasupra se va lua cu ajutorul unei linguri. Ulterior, se va lua de pe foc, iar cratița va fi acoperită cu un prosop de bucătărie ud. Se va lasă până a doua zi, când se va fierbe din nou pentru alte 10 minute. De asemenea, trebuie să aveți grijă să nu scadă prea mult sau să nu se caramelizeze siropul. La final, va trebui din nou să dați oala de o parte și să o acoperiți cu un prosop ud. Dulceața se va lăsa la răcit, apoi se va pune în borcanele sterilizate. Desertul rezistă pe tot parcursul sezonului rece, în cămară.

Dulceața de smochine întregi este o alegerea ideală pentru mic dejun sănătos. Fructele au multiple beneficii pentru organism. Acestea pot contribui la sănătatea pielii, susțin digestia și reduc riscul bolilor de inimă. Un alt desert pentru care puteți opta pentru iarnă este rețeta de compot de prune fără conservanți.
Adauga un comentariu