Culinar

Dulceață de smochine verzi, două rețete irezistibile pentru iarnă

Publicat: 18 iul. 2022
o felie de paine unsa cu dulceata de smochine verzi langa un borcan de dulceata
Rețeta de dulceață de smochine verzi este foarte gustoasă, fiind îndrăgită de toată lumea

Dulceața de smochine verzi este extrem de delicioasă și este gata în doar 60 de minute. Rețeta poate fi adaptată, iar dacă vă place miezul de nucă se poate adăugă în interiorul fructelor.

Desertul este e placul tuturor și poate fi servit dimineața pe o felie de pâine prăjita sau în gogoși.

Dulceață de smochine verzi, gata în doar 60 de minute

Smochinele sunt bogate în minerale și vitamine. Acestea au un gust dulce acrișor și au multiple proprietăți pentru organism. De asemenea, fructele se pot usca pentru a putea fi consumate pe tot parcursul anului sau se poate prepara o dulceață gustoasă din smochine verzi. Pentru prepararea rețetei veți avea nevoie de 3 kilograme de fructe, 3 lămâi și un kilogram jumătate de zahăr. Mai întâi va trebui să le curățați și să le spălați. Ulterior, vor fi puse la macerat peste noapte împreună cu zahărul și sucul de lămâie. De asemenea, trebuie să aveți în vedere că va trebui să amestecați din când în când compoziția pentru a ajuta zahărul să se dizolve mai bine.

Sucul lăsat de smochine va fi strecurat, apoi se va fierbe până când va da un clocot. Ulterior, se vor adăuga și fructele și se lasă totul la fiert pentru 30 de minute. După o jumătate de oră, se vor strecura din nou smochinele și se va mai lăsa siropul pe foc până își va reduce cantitatea la jumătate. Se vor pune din nou fructele la fiert și se lasă pentru alte 20 de minute. Pentru a verifica dacă dulceața de smochine verzi este gata se poate scoate o linguriță de sirop pe o farfurie. În cazul în care compoziția este legată, înseamnă că este gata. La final, desertul se va pune fierbinte în borcane sterilizate, ce vor fi înfiletate cu capace, apoi se vor lăsa să se răcească.

Dulceață de smochine cu nucă

O altă rețetă pentru care puteți opta este cea dulceața de smochine cu nucă. Pentru prepararea sa veți avea nevoie de un kilogram de zahăr, zeama de la o lămâie, un pahar cu apă, un kilogram de smochine, miez de nucă și un baton de vanilie. Fructele vor fi spălate și curățate, apoi vor fi lăsate pe un șervețel absorbant. Acestea vor fi înțepate din loc în loc cu o scobitoare. Nuca se va rupe în bucăți, apoi se va introduce în fiecare fruct prin orificiul din partea de jos. Nu trebuie să forțați deoarece le veți zdrobi.

Într-o cratiță se va pune la fiert zahărul împreună cu apa până se va forma un sirop. Ulterior, se vor adăuga smochinele, vanilia și sucul de lămâie. Se vor lăsa la fiert până vor da un clocot, apoi se mai lasă pentru 2-3 minute. Oala va fi acoperită cu un prosop și se va lăsa ca dulceața să se răcească. Ulterior, se va pune din nou la fiert, până ce va avea o consistență legată. La final se va scoate batonul de vanilie, apoi se va turna dulceața fierbinte în borcane. Vasele vor fi acoperite cu prosoape, apoi vor fi lăsate la răcit.

Rețeta de dulceață de smochine verzi este foarte gustoasă și este îndrăgită de toată lumea. Aceasta se mănâncă cât ați clipi și poate fi utilizată și în gogoși.

 
Adauga un comentariu