News Flash:

Dulcele targ al Iesilor

1 Iulie 2005
862 Vizualizari | 0 Comentarii
Jovis si bovis

Pentru ca nu se mai putea asa, caci prea se naravisera invataceii a pune la incercare vigilenta dascalilor, practicand pe o scara tot mai larga verificata metoda, de o varsta cu scoala, a copiatului, fruntea universitatii iesene a avut nastrusnica idee de a institui cazierul academic. De acum inainte, cine va fi prins in flagrant delict, va trebui sa-si poarte in vazul lumii grozavul stigmat, sub forma unui certificat de proasta purtare aditional la patalamaua de studii. Probabil ca, in sublima ei inocenta, universitatea trage nadejde sa descurajeze astfel milenar de reprobabilul obicei, spre a carui starpire s-au opintit in zadar generatii de pedagogi si moralisti, nici ei cu totul straini, pe cand rodeau bancile scolii, de emotiile si satisfactiile lui. Nu am nici o indoiala ca inteleapta initiativa va da neintarziat asteptatele roade. E mai mult ca sigur, de pilda, ca aceia care au legat scoala de gard nu vor fi defel ispititi sa copieze. Dupa cum si studentii fara aplecare naturala spre copiat se vor dovedi pe mai departe imuni la ademenirile lui.
Oricat de mare-i va fi insa eficienta, cazierul academic ridica, totusi, macar trei semne de intrebare.
Primul deriva din faptul ca regulamentele scolare prevad demult masuri disciplinare impotriva studentilor descoperiti in plin proces de promovare ilicita a examenelor. Iar masurile respective pot merge pana la eamatriculare. Or, in aceasta situatie extrema, e limpede ca problema certificatului de studii nu se mai pune din cauze obiective. Si, daca nu exista certificat, oare la ce va mai fi atasat incriminatorul cazier academic?
Al doilea pleaca de la constatarea ca, intr-o economie de piata ca a noastra, lumea universitara functioneaza si ea dupa sfantul principiu al cererii si ofertei. (Cu exceptia, se intelege, a cazurilor de monopol, ce elimina din capul locului posibilitatea negocierii.) Or, cata vreme o parte academica, cea mai distinsa, are mereu ceva de vanzare si cealalta parte, nu mai putin academica, se arata mereu interesata sa cumpere, e greu de presupus ca se vor gasi insi fara bunul simt de a-si plati, la pretul zilei, dreptul de a copia in liniste ori de a primi, pe baza de comanda ferma, lucrari redactate, la cele mai inalte standarde, de chiar cei meniti sa le cantareasca valoarea. Ceea ce face inutile cazierele academice.
In sfarsit, mi se pare ca, aplicata exclusiv studentilor, masura ar fi scandalos de discriminatorie. Invatacelul e oglinda fidela a dascalului, gesturile celui dintai repetand (pardon! copiind) gesturile celui din urma. Cum poti, prin urmare, sa-i dai ucenicului intr-ale muncii stiintifice o atat de usturatoare palma morala pentru ca incearca sa treaca prin frauda un biet examen de an, cata vreme mesterul insusi si-a dobandit multele titluri pe aceeasi cale? Inainte de a fi impartite studentilor, cazierele academice ar trebui oferite, intr-un cadru festiv, cadrelor didactice ale caror interminabile liste de lucrari abunda in plagiate, adaptari si prelucrari declarate originale. Din pacate, nu sunt semne ca universitatea ar fi dispusa sa trateze in mod egal fapte de o aproximativ egala gravitate, aratand, dimpotriva, o suspecta ingaduinta fata de borfasii intelectuali patrunsi in corpul profesoral. A lipi numai pe frunti de studenti etichete infamante e tot una cu a intari inutil adagiul latin: "Quod licet Jovi, non licet bovi..."
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1314 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014795 (s)