Diete si regimuri

Dulciurile care nu ingrasa

Publicat: 28 dec. 2013
7
De Sarbatori, este greu sa rezistati tentatiei de a gusta dulciuri. Daca suferiti de vreo afectiune sau nu doriti sa va ingrasati, aflati ca exista si produse mai putin nocive. Nutritionistii recomanda prajiturile cu fructe, pe cele care contin multa faina si pe cele care au indulcitori, nu zahar. In loc de sucuri, sunt de preferat compoturile fara zahar adaugat.
Sunt de evitat prajiturile cu crema si cele foarte insiropate
Tartele, placinta cu mere ori cea cu visine fac parte din categoria dulciurilor mai putin nocive. „Pentru ca au fructe, continutul de glucide adus in organism va fi mai mic“, a explicat medicul nutritionist si diabetolog Eduard Adamescu. Inghetata si prajiturile cu indulcitori sunt, de asemenea, de preferat celor insiropate, celor cu crema sau celor care abunda in frisca. „Cele cu o cantitate mare de crema sunt total contraindicate, daca doriti sa nu luati in greutate“, specifica medicul nutritionist.
Alegeti cozonacul fara nuca si cacao
Nici cele cu multa faina, cum sunt cozonacul ori checul, nu sunt o alegere proasta. „Zaharul va fi incorporat de faina si va fi absorbit mai lent de organism. In acest fel, si cresterile de glicemie vor fi mai mici“, detaliaza nutritionistul Eduard Adamescu.
Inclusiv pacientii cu diabet pot profita de o felie de cozonac. „Este de preferat cozonacul care nu are o umplutura foarte consistenta. Alegeti-l pe cel care nu are foarte multa nuca si cacao. Continutul de grasime va fi mai redus“, nutritionistul.
O alta idee de-a nutritionistilor este sa va preparati prajituri cu gemuri dietetice. „Aceste gemuri sunt recomandate celor cu diabet, dar pot fi o solutie si pentru cei care tin la silueta“, sugereaza medicul Eduard Adamescu.
Nu combinati piureul cu deserturile care contin cozonac
Nutritionistii spun ca nu conteaza doar ce tip de prajituri alegeti, ci si cantitatea pe care o mancati. „Mai toate prajiturile ingrasa, dar daca nu uitati sa fiti echilibrati, puteti sa gustati si dulciuri de Sarbatori“, va aminteste medicul nutri?ionist. Ce puteti face este sa va structurati meniul pe zile. Astfel, in ziua in care mancati piftie si carnati, renuntati la dulciuri.
Cand este ziua destinata alimentelor mai usoare, de exemplu o friptura de pui cu salata, puteti adauga si dulciuri. Nutritionistul va sfatuieste sa nu combinati, de exemplu, mancarurile de cartofi cu desertul care contine cozonac, deoarece dublati cantitatea de glucide.
INDICATII
Evitati prajiturile foarte grase!
Sfaturi pentru pacientii cu diabet
> nu consumati prajituri foarte grase, deoarece riscati senzatii de greata, varsaturi si colici biliare;
> prajiturile cu un continut mai mare de grasimi, cum sunt, de exemplu, biscuitii de casa, nu sunt indicate nici celor cu gastritem, ulcer ori sindrom de colon iritabil.
Sfaturi pentru cardiaci
> pentru aceasta categorie de pacienti este foarte important sa nu se ingrase, de aceea nutritionistii le recomanda tartele, placintele cu mere neindulcite sau cu inlocuitori.
Sfaturi pentru pacientii cu diabet
> orientati-va catre dulciurile dietetice (gasiti pe piata inclusiv cozonac dietetic);
> calculati-va glucidele pe care aveti voie sa le consumati, in functie de recomandarea medicului. (sursa: doctorulzilei.ro)




Adauga un comentariu