News Flash:

Dumnezeul trist

29 Octombrie 2008
1061 Vizualizari | 0 Comentarii
Dumnezeul trist
• A fost sprijin pentru scolile primare romanesti la Cernauti in perioada infloritoare din timpul Romaniei Mari • Dar anii `90 aduc vremuri sumbre si desfiintarea prin ocuparea sediului Mitropoliei de la Cernauti • Ba mai mult, la Catedrala Ortodoxa, ca un alt exemplu al procesului de stergere a ceea ce este autentic romanesc in Cernauti, chiar inscriptia de pe frontispiciul ei, "Unuia in trei ipostasuri Dumnezeu. Anno Domini 1844" a devenit doar "A.D. 1844"
La doar 96 de cand a luat fiinta, Casa lui Dumnezeu a fost sub orbirea sovieticilor transformata in hambar pentru tot felul de obiecte. Zidirea Catedralei ortodoxe din Cernauti, caci despre ea este vorba, guverneaza, inca, cerul Bucovinei de aici. Catedrala a fost sfintita la 1864 de catre ctitorul ei, episcopul Eugenie Hacman. Apoi, episcopul Silvestru Morariu, intre anii 1893 - 1895, s-a ingrijit de catedrala, renovand-o, la fel cum a facut si Mitropolitul Visarion Puiu cateva decenii mai tarziu. Catedrala a fost sprijin pentru scolile primare romanesti la Cernauti in perioada infloritoare din timpul Romaniei Mari. Acum rasuna un glas strain peste zidirile care, daca ar putea vorbi, ar arata lesne emotia romanismului de odinioara. Hacman Primul mitropolit si ctitorul Mitropoliei din Bucovina a fost Eugenie Hacman. Clericul a sprijinit si sustinut construirea de noi biserici in Bucovina. Cat timp a condus Biserica in Bucovina, Hacman a ridicat, la Cernauti, Palatul mitropolitan si Catedrala Mitropolitana din Cernauti (1844-1864). Acesta a introdus din proprie initiativa limba romana ca limba de invatamant in locul latinei la Institutul Teologic din Cernauti. In anul 1837, el a obtinut aprobarea de reinfiintare a unor scoli primare romanesti, iar in 1848 a infiintat o Scoala Normala la Cernauti, cu limba de predare romana. Dominatia austriaca le va transforma, incepand cu anul 1869, in scoli de stat cu limba de predare germana. Prelatul Eugene Hacman a murit subit la Viena, la data de 12 aprilie 1873, neapucand sa fie instalat in scaunul mitropolitan. Corpul sau a fost adus in Bucovina, fiind inmormantat in Catedrala Mitropolitana din Cernauti. Etapa de maxima inflorire a Mitropoliei Bucovinei coincide, firesc, cu anii in care Bucovina face parte din Romania Mare, respectiv 1918-1940. Desfiintarea Dupa anul 1991, Catedrala Mitropolitana a devenit lacasul de cult al Bisericii Autocefale ucraineane, sub diriguirea careia se gaseste si in momentul de fata. Procesul de estompare si inlaturare a elementelor de romanism conduc la anularea multor edificii si valori ale limbii si bisericii romanilor din Bucovina de Nord, astazi parte integranta a Ucrainei. Anevoios se mai pastreaza elementele filonului romanesc. Ba mai mult, la Catedrala Ortodoxa, ca un alt exemplu al procesului de stergere a ceea ce este autentic romanesc in Cernauti, chiar inscriptia de pe frontispiciul Catedralei, "Unuia in trei ipostasuri Dumnezeu. Anno Domini 1844", a devenit doar "A.D. 1844"
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

hacman desfiintarea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3462 (s) | 23 queries | Mysql time :0.221301 (s)