Actualitate

„Dumnezeul unora este banul; Dumnezeul altora este pintecele. Nu sint si acestia inchinatori la idoli?” (Sf. Ioan Gura de Aur)

Publicat: 12 mart. 1999
1

Cuviosul Teofan Marturisitorul

Acesta era de neam nobil, fiind nepot al imparatilor Leon al III-lea Isaurul (717 – 740) si Constantin V Copronimul (741-775). Orfan de tata de la virsta de 3 ani, Teofan a fost crescut de maica sa la curtea imperiala. A studiat la cea mai prestigioasa scoala din Constantinopol, uimind pe dascali prin sirguinta sa. Suveranul Constantin V, pretuindu-l mult, i-a oferit o dregatorie mare in administratie. In aceasta calitate oficiala, a mers in partile Cizicului unde, atunci cind obligatiile ii permiteau, se retragea in munti la Singriania, la vestitele manastiri si schituri.

Desi casatorit, Teofan a pastrat chiar din noaptea nuntii ceea ce se numeste „casatorie alba”. Sotia lui, Megalusia, calugarita Irina, a consimtit de la inceput la aceasta. De altfel, cei doi s-au retras definitiv la cite o manastire, in jurul virstei de 30 ani. Eliberat la cerere din calitatea sa de functionar, Sfintul Teofan a construit pe proprii bani o manastire la Singriania si petrecea acolo ca monah precum „un inger in trup”. A patimit insa umilinte si surghiun din partea unor imparati eretici. Pentru ca iubea si apara icoanele, Teofan a fost exilat in insula Samotraciei. Acolo a si murit, batrin si parasit de ucenici si prieteni.

Parintele Constantin Galeriu vine la Iasi

Renumitul preot de mir Constantin Galeriu, paroh al bisericii „Sf. Silvestru” din Bucuresti, va conferentia vineri, 19 martie a.c., ora 17.00, in aula „Mihai Eminescu” a Universitatii „Al.I.Cuza” din Iasi. Distinsul invitat va sosi direct de la Alba Iulia, unde este invitat la o intilnire cu tinerii ortodocsi din localitate.
Titlul conferintei pe care o va sustine la Iasi este „Taina zilei a 8-a. Ortodoxia – Biserica indreptata spre inviere”. Manifestarea face parte din ciclul meditatiilor din perioada Postului Pastilor si este organizata de Asociatia Studentilor Crestini din Romania, filiala Iasi.

Adauga un comentariu