Eveniment-Social

Dupa 15 ani intrebarea persista: cine a incendiat conacul din Ceplenita?

Publicat: 28 feb. 2000
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:10382;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Nimeni nu a anchetat incendierea conacului •Pagubele au fost de cateva milioane de lei

Intr-o noapte din noiembrie a anului 1985, locuitorii satului Ceplenita de langa Hirlau au asistat ingroziti la un incendiu fara precedent in viata comunei: ardea conacul vechi de peste 160 de ani, ctitorie a familiei Cantacuzino Pascanu. In vremea comunistilor, acesta fusese transformat in sedii pentru caminul cultural si biblioteca. Au fost chemati pompierii, care au constatat ca o mana criminala a pus foc. Cu toate interventiile pompierilor, cladirea a ars – chiar si mocnit – timp de trei zile.

Este foarte interesant de aratat ca, nici dupa 15 ani, nu sunt cunoscute cauzele acestei calamitati. Satenii cu care am stat de vorba sunt de parere ca a fost un incendiu provocat si ca la originea acestuia se afla fostul primar Stefan Oprea. Ei sunt convinsi ca fostul primar, care primise o suma importanta pentru refacerea cladirii, a folosit acesti bani in scopuri personale. „O prima atitudine a fost luata in anul 1985 (n.r. – imediat dupa incendiu) de catre specialistii nostri impreuna cu reprezentantul Militiei Judetene in probleme de patrimoniu. Cu aceasta ocazie s-a consemnat distrugerea aproape in totalitate a cladirii”, ne relata Lucia Ionescu, sef al Oficiului Iasi pentru Patrimoniul Cultural National.

Fostul primar este banuit de sateni ca a incendiat conacul

Satenii din Ceplenita nu-si explica faptul ca incendiul a izbucnit la etaj din mai multe locuri deodata. „Fostul om de serviciu al primariei, Gheorghe Dumitru Marian, a dat foc la conac fiind platit de primarul Stefan Oprea. Primaria primise atunci niste fonduri pentru repararea caminului. I-au promis si omului de serviciu niste bani, dar nu i-au mai dat. Toata lumea din sat stie ca s-a dat foc intentionat la conac. Cred ca banii i-a impartit primarul cu ceilalti”, ne-a declarat unul dintre satenii care au vrut sa-si pastreze anonimatul.

Primarul de pe atunci (1979-1987), Stefan Oprea, vadit afectat de declaratiile satenilor, ne-a spus: „Eu eram plecat la Iasi, la o instruire cu primarii. Despre incendiu am fost informat de catre primul secretar al Comitetului Judetean de partid, Constantin Leonard. In locul meu la primarie ramasese Virgil Pintilie, secretar de partid. Din cate am aflat, acolo fusese un bal si se pare ca cineva a dat foc. Probabil ca a fumat in podul care era construit numai din lemn. Sunt foarte surprins ca dupa 15 ani de la incendiu sunteti prima persoana care ma intreaba ce s-a intamplat atunci. Nu s-a facut nici o ancheta, nimeni nu s-a interesat de acel incendiu. Pagubele, la acea vreme, s-au ridicat la cateva milioane de lei. Dupa incendiu s-a furat tot. De fapt, la Ceplenita se fura ca in codru”. Dezastrul de la conacul lui Mihalache Cantacuzino Pascanu a constituit o mana cereasca pentru multi locuitori ai comunei. Ei au furat tot ce se putea fura, fara ca cineva dintre organele administratiei locale si ale politiei sa incerce stoparea acestor acte de vandalism.

Preotul Adrian Cosmincu – tap ispasitor

Este cel putin ciudat ca, in ultima vreme, dezastrele intamplate la conacul din Ceplenita sunt puse in spinarea preotului paroh Adrian Cosmincu, daca ne gandim macar si la faptul ca acesta a ajuns preot la biserica din Ceplenita in 1993, deci dupa opt ani de la incendiul amintit! El a fost invinuit ca este hot si demolator de catre o publicatie ieseana, al carei redactor nu cunoaste nici comuna Ceplenita, nici preotul paroh.

Deontologia ne obliga sa verificam orice informatie, ori ceea ce a aparut in publicatia respectiva demonstreaza ca este vorba despre un interes ascuns: de ce abia dupa 15 ani, cand, practic, din conacul de la Ceplenita au ramas doar cateva urme de ziduri, se porneste o campanie impotriva unui preot care doreste binele obstii? Pentru cei care nu au timp sa se informeze, vrem sa spunem ca preotul Adrian Cosmincu, inainte de a ajunge la parohia Ceplenita, a fost preot la Romanesti, localitate in care, din banii obtinuti la nunta sa (1982), a construit o casa parohiala, precum si la Badeni (comuna Scobinti), a carei biserica – monument istoric – a fost consolidata in perioada in care el a stat acolo.

Mai mult decat atat, preotul Adrian Cosmincu intentioneaza sa infiinteze o cantina sociala pentru saracii Ceplenitei impreuna cu Fundatia „World-Vision”. „Nu cunosc motivul pentru care imi sunt aduse aceste acuzatii sau cine vrea sa-si faca jocul, dar eu pot sa sustin cu tarie ca inca din anul 1993, cand am vazut stadiul de degradare al conacului, mi-am dat seama ca nu va fi posibila restaurarea lui. Ziua in amiaza mare, locuitori ai satului carau cu carutele moluz de pe ruinele actuale. Aceasta nu au facut-o pentru a folosi aceste resturi in propria gospodarie, ci pur si simplu pentru a infunda gropile de pe ulitele satului.

Cei cinci primari care au condus comuna din 1985 si pana astazi au «supravegheata» cu ochii inchisi conservarea ruinelor ramase. Cred ca in aceasta perioada nu a ramas un locuitor al satului sa nu fi luat o caramida sau o piatra de pe ruinele fostei curti boieresti. Repet, nu stiu de ce ma acuza pe mine”, a declarat preotul Adrian Cosmincu. Este clar ca edificiul pe care il va ridica Fundatia World-Vision” nu va putea folosi resturile ruinelor conacului…

Adauga un comentariu