Secretele istoriei

Dupa 400 de ani, un manuscris al lui Newton a iesit la iveala

Publicat: 29 mart. 2016

Un manuscris vechi de aproape 400 de ani contine reteta fabricarii celebrei ,,pietre filozofale„. Documentul, redactat de Sir Isaac Newton, este, de fapt, copia unui text conceput de un alt alchimist, in anul 1678. Pana acum 80 de ani, opera s-a aflat in posesia unui colectionar privat, insa ea a fost achizitionata de americanii de la Chemical Heritage Foundation, care au tradus-o si au facut-o disponibila pentru marele public.

In text este descrisa modalitatea de obtinere a asa-numitului ,,mercur filozofal”, substanta ipotetica folosita la producerea ,,pietrei filozofale”. ,,Despre mercurul filozofal se spunea ca poate fi folosit pentru a descompune metalele in partile lor constituente. Mai apoi, acestea puteau fi reasamblate, cu scopul de a obtine noi tipuri de substante”, sustine James Voelkel, specialist in conservarea cartilor rare.

Vezi si CODUL SECRET din Biblie: Ce s-ar afla in spatele scrierii sfinte

Cercetatorii sunt siguri de faptul ca textul, al carui titlu se traduce ,,Prepararea mercurului pentru a produce piatra filozofala, dupa regulile descrise in manuscrisul filozofului american”, a fost scris, intr-adevar, de Sir Isaac Newton. Ei refuza, insa, sa creada ca savantul a folosit manuscrisul pentru a produce mercur filozofal, deoarece omul de stiinta englez nu se indeletnicea, in mod obisnuit, cu activitatile tipice unui alchimist.

Din Evul Mediu si pana la sfarsitul secolului al XVII-lea, alchimistii pretindeau ca pot transforma, cu ajutorul pietrei filozofale  metalele inferioare, precum fierul sau cuprul, in aur. De asemenea, era considerata si panaceu, o licoare pentru sufletul oamenilor, care avea puterea de a vindeca bolile si de a darui tinerete vesnica.

Vezi si Operele filozofice si religioase ale lui Newton

Expertii sustin ca textul original a fost redactat de un chimist educat la Harvard, pe nume George Starkey, care isi semna lucrarile sub pseudonimul Eirenaeus Philalethes. Acesta este considerat a fi unul dintre primii oameni de stiinta americani ale caror lucrari au fost publicate, potrivit descopera.ro.

Manuscrisul a fost vandut de descendentii lui Sir Isaac Newton catre casa de licitatie Sotheby’s, la Londra, in anul 1936. De-abia acum, dupa 80 de ani de la cumpararea lui, Chemical Heritage Foundation a facut public continutul documentului. Americanii planuiesc sa introduca textul in baza de date online ,,The chemistry of Isaac Newton”, coordonata de Universitatea din Indiana.loading...

Adauga un comentariu