Boli si tratamente

Dupa 65 de ani, o persoana din patru va suferi de aceasta afectiune grava

Publicat: 20 nov. 2018
25

Statisticile arata ca, dupa varsta de 65 de ani, o persoana din patru sufera din cauza unui accident vascular cerebral. Accidentele vasculare cerebrale reprezinta una dintre principalele cauze de deces, atat in Romania, cat si in lume. Majoritatea persoanelor supravietuiesc unui accident vascular cerebral, dar raman cu deficiente motorii mai mult sau mai putin severe.

Sub numele de accident vascular cerebral sunt cunoscute tulburarile care apar atunci cand este blocata circulatia sangelui spre creier, iar celulele nervoase ale acestuia sufera din cauza lipsei de oxigen si de substante nutritive. Ca urmare a intreruperii irigarii cu sange la nivelul creierului, functionarea neuronala este alterata sau compromisa definitiv. Din aceasta cauza, in cazul unui accident vascular cerebral este necesara interventia medicala de urgenta. Cu cat este mai mare durata de timp in care o persoana cu un accident vascular cerebral ramane netratata, cu atat mai mari vor fi leziunile.

Principalele simptome ale accidentului vascular cerebral sunt senzatia de slabiciune sau paralizie la nivelul fetei, a unui brat sau picior (pe o singura parte a corpului). Pot sa mai apara deficienta brusca de coordonare a miscarilor la nivelul membrelor, pierderea brusca a vederii sau vederea dubla, dificultatea de vorbire sau de intelegere a celorlalti, instalarea brusca a unei stari severe de ameteala, pierderea echilibrului si aparitia cefaleei severe (durere puternica de cap). In cursul primelor doua zile dupa debutul unui accident vascular cerebral, simptomele pot progresa sau se pot modifica, situatie care poarta numele de atac cerebral in evolutie. Din momentul in care nu se mai produce nici o agravare a simptomatologiei, situatia este considerata un atac cerebral constituit. Exista situatii in care simptomatologia asemanatoare cu a accidentului vascular cerebral dureaza putin (de obicei, mai putin de o ora) si nu lasa sechele fizice sau cognitive permanente, ceea ce poate indica aparitia unui atac vascular cerebral ischemic tranzitoriu.

Reducerea efectelor imediate ale accidentului vascular cerebral se realizeaza, la ora actuala, prin administrarea de medicamente cu efect neuroprotector. Succesul terapeutic depinde de promptitudinea instituirii acestui tratament medicamentos. Exista si alte terapii care au drept scop reducerea gradului de handicap datorat accidentului vascular cerebral. Astfel, utilizarea stimularii electromagnetice sau fizioterapia intensiva s-au dovedit a aduce un beneficiu.

Adauga un comentariu