Eveniment-Social

Dupa ani de investigatii, un iesean a descoperit niste lucruri extraordinare. Valoarea lor este inestimabila- GALERIE FOTO

Publicat: 02 oct. 2016

@ Un iesean, pasionat de trecutul fabulos al monumentelor Iasului, a facut o cercetare ce a avut in prim-plan o serie de obiecte extraordinare! @ Toate sunt „plasate” intr-o serie de cladiri monumentale si cu o valoare simbolica uriasa pentru capitala Moldovei @ Pentru orice turist strain, ele reprezinta un punct de atractie spectaculos @ Din pacate, daca nu se vor lua masuri urgente, aceste speciale si impresionante monumente ar putea sa dispara @ Totul este dezvaluit de pasionatul iesean de cultura si istorie al urbei, Corneliu Coman

Sunt extrem de rari iesenii care mai cunosc faptul ca in capitala Moldovei se mai gasesc o serie de obiecte extraordinare, „plasate” intr-o serie de cladiri monumentale si cu o valoare simbolica uriasa. Acestea, pentru absolut orice turist strain, reprezinta un punct de atractie extrem de spectaculos. Din pacate, fara o interventie urgenta a autoritatilor responsabile, aceste speciale si impresionate monumente ar putea sa dispara. Plecand de la toate acestea, povestea lor este prezentata intr-o maniera foarte bine documentata, de pasionatul iesean de cultura si istorie al urbei, Corneliu Coman.

Citeste si :  Acest lucru este incredibil. O constructie uluitoare si misterioasa ar putea fi ridicata in centrul Iasului – FOTO

Povestea fermecatoarelor orologii ale Iasului

Din nefericire, acum, doar doua dintre ele mai functioneaza, respectiv ceasul din Turnul Palatului Culturii si cel al Bisericii Barboi. Pe de alta parte, cel de la Biserica Sfantul Spiridon, cele doua din turlele Catedralei Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, respectiv cel al Corpului A din Copou al Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) au „amutit”. „Incercarea de a afla informatii despre orologiile Bisericii Armenesti din Iasi s-a lovit de multe greutati. Nu exista documente pastrate în arhiva bisericii sau la comunitatea armeana referitor la acestea. Se prea poate ca un prim orologiu sa fi existat în anul 1882, anul care este înscriptionat pe suportul clopotului central din turnul clopotnita. Am descoperit ca, pâna în anul 1987, vechiul orologiu a fost întretinut de ceasornicarul si administratorul bisericii: Bedros Gandjumian. Acesta a locuit în Iasi, pe strada Arcu.

Citeste si :  Detalii cutremuratoare despre casa cu nume misterios din plin centrul Iasului – FOTO

Cert este faptul ca, vechiul orologiu, care a functionat pâna în anul 1987, nu mai exista. A disparut în urma casarii. Actualul orologiu a fost donat de Comunitatea Armeana, în anul 2008, si este unul foarte modern. Mai departe, pentru actualul edificiu al Bisericii Lipovenesti, aflata lânga Podul Ros, ce dateaza din anul 1830, nu exista documente care sa ateste ca la sfintirea bisericii era montat si un orologiu în turnul clopotnita. Fotografiile din secolul al XIX-lea demonstreaza ca biserica avea un orologiu, probabil adus din Rusia, odata cu clopotele. Clopotele au fost turnate în anul 1872, la Peterburg. Cu siguranta, biserica avea un orologiu în anul 1980. Ce s-a întâmplat cu acel orologiu înca nu stim. Nu stie nici preotul paroh Vasile Husleag care, l-a venirea sa, nu l-a gasit.

Citeste si :  EXCLUSIV! Nimeni nu a crezut ca se va ajunge AICI! Aparitie MISTERIOASA in turnul unei celebre cladiri din Iasi – GALERIE FOTO, VIDEO

Ceasul care dadea desteptarea profesorilor si studentilor la Cuza

Mai departe, Coman a cercetat si povestea legata de ceasul aflat in turnul Corpului A din Copou al Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC). Acesta a incercat sa afle intregul istoric al orologiului de la cea mai veche institutie de invatamant superior moderna din tara. „Universitatea din Copou nu a avut orologiu la inaugurarea din anul 1897. Abia în anul 1960, în noul edificiu extins al Universitatii, s-a montat un orologiu construit, în acelasi an, la Praga, de catre firma «Elektrocas». Mecanismul este montat în podul Universitatii si este protejat de un container metalic”, mai dezvaluie Coman.

Citeste si :  Momente incredibile petrecute in centrul Iasului! Dezvaluirile sunt tulburatoare – GALERIE FOTO

Mesterul Ion Cristea, „imblanzitorul” orologiilor de la Palat si Biserica Sfantul Spiridon  

Pe de alta parte, mesterul Ion Cristea, restaurator in cadrul Complexului Muzeal National Moldova (CMNM) Iasi are in grija sa, atat orologiul de la Palatul Culturii, cat si de cel aflat in turnul Bisericii Sfantul Spiridon, de peste 35 de ani. „Acum ca s-a finalizat reabilitarea Palatului Culturii, am in minte un proiect la care tin de ceva ani buni sa-l pun in practica. Efectiv, in Turnul Palatului, unde se afla faimosul ceas al Iasului, este un spatiu util extrem de mare si care trebuie valorificat. Vorbim de peste 400 metri patrati si unde imi doresc sa apara un «Muzeu al Timpului»… Asa ceva nu mai exista in toata Europa si eu vreau sa-l facem in orasul nostru! El va fi compartimentat in patru sectiuni, una sa reflecte ideea de Timp in Filosofie, alta in Arta, una in Stiinte Exacte, iar ultima sa faca referinta si sa prezinte ceea ce inseamna istoricul dispozitivelor de masurat timpul in perioada Civilizatiei Cucuteni”, marturiseste Cristea.

Citeste si :  EXCLUSIV BZI! Iata o colectie superba de fotografii, vechi de secole, din arhiva de aur a Iasului

Ca date istorice, ceasul din Turnul Palatului Culturii a fost instalat in anul 1925, de inginerul diplomat H. Pascalovici, din Bucuresti, reprezentantul Casei Specialiste Weull Bockenem. El a indeplinit, la inceput, rolul de ceas-mama, care coordona functionarea altor 25 de ceasuri electromagnetice instalate in salile fostului Palat de Justitie. Acesta este structurat pe trei nivele, avand opt clopote si trei cadrane, fiecare cu un diametrul de patru metri. Pe de alta parte, cel din turnul Bisericii Sfantul Spiridon este primul ceas de acest gen amplasat in Iasi. A fost comandat tocmai la Paris, la firma Collin de Wagner, si adus în 1843, ca urmare a Regulamentului Organic al generalului Pavel Kiseleff. Acesta prevedea ca în fiecare oras din Moldova sa existe un ceas pentru orientare pe cladirile înalte, in special in turnurile bisericilor.

Primul turn cu orologiu din Tarile Romane, montat la Iasi

Tocmai pentru a se individualiza si arata care este valoarea istorica a orologiilor pentru orasul Iasi, trebuie aratat ca aici a aparut primul turn cu orologiu din Tarile Romane. „Acesta adapostea primul orologiu din Tarile Romane, iar datele istorice indica o serie de elemente extrem de importante in legatura cu aceasta constructie. Manastirea Trei Ierarhi, ctitoria lui Vasile Lupu, inchinata chiar de acesta la Muntele Athos, avea initial o incinta fortificata. Principala cale de acces in interior era dispre Ulita Mare, pe sub bolta unui masiv turn de piatra, care a fost construit, potrivit pisaniei, in 1638. Inca de la zidirea sa, turnul adapostea un orologiu, cel mai vechi mecanism de acest fel cunoscut in Tarile Romane. Ceasornicul este amintit pentru prima data la 1640, in insemnarile lui Achacy Taszycki, secretarul unei solii poloneze aflate in trecere prin Iasi. Sub camaruta din turn, in care era instalat orologiu, era incaperea in care se aflau cele opt clopote ale bisericii… Prin bataia clopotelor, implinirea orelor putea fi vestita pe un spatiu mult mai larg decat centrul orasului, nefiind necesar un contact vizual cu cadranul orologiului”, arata si istoricul iesean Sorin Iftimi, din cadrul Complexului Muzeal National Moldova.

Citeste si :  Momente fermecatoare, astazi, la Iasi. Femeile, prezentate in ipostaze spectaculoase – GALERIE FOTO,VIDEO

SURSA FOTO CORNELIU COMAN

Adauga un comentariu