Actualitate

Dupa ce au primit vizita acestor persoane, multe familii din Iasi au fost nenorocite financiar: Muncitorii de care trebuie sa va feriti!

Publicat: 17 iul. 2018
1

@ Ies la suprafata tot mai multe cazuri de persoane care cad victime firmelor si angajatilor ce se ocupa de verificarile periodice ale instalatiilor electrice si de gaze naturale @ Numerosi consumatori casnici sunt acuzati de consum fraudulos de energie, dupa ce primesc vizita echipelor care se ocupa cu astfel de verificari, iar asta se intampla in situatia in care nu exista dovezi concrete de furt de energie @ O familie din Iasi se lupta de aproape 5 ani sa scape de povara unei plati de aproape 1.000 euro catre E.ON, pentru consum fraudulos de energie, dupa ce angajatii unei firme de verificari ar fi constatat faptul ca s-ar fi umblat la contorul de curent @ Consumatorii casnici sustin ca astfel de situatii sunt create intentionat si se lupta cu morile de vant atunci cand trebuie sa se judece in instanta cu corporatia germana E.ON @ "Au venit cand nu eram acasa, au umblat la contor si au spus ca am furat curent. Dar nu au fost la politie sa faca plangere. De atunci, E.ON imi trimite o factura cu 6.000 de kw in plus fata de consumul normal. Pana si avocatul ne-a spus ca nu avem nicio sansa in fata lor"

Acuzatiile de furt sau consum fraudulos de energie aduc profituri frumoase pentru cei implicati in aceasta piata, in jurul careia se poate spune ca s-a creat o adevarata mafie.

Dupa ce E.ON a externalizat o parte din servicii, printre care cele de citire si verificare periodica a instalatiilor electrice si de gaze naturale, numeroase firme fara experienta au cautat sa scoata profit cat mai mare din astfel de servicii secundare.

Este cunoscut la nivelul intregii tari faptul ca, mai ales in mediul rural, indivizi costumati in haine de electricieni sau de instalatori, care se prezinta drept angajati ai E.ON, solicita bani in schimbul verificarii instalatiilor, desi verificarea nu este realizata decat superficial.

Alte situatii mult mai grave se petrec insa pe acest sector. Este vorba despre acuzatiile nefondate de consum fraudulos de energie electrica care se aduc consumatorilor casnici si care sunt amendati sau obligati sa plateasca sume uriase catre furnizor.

Acesta este si cazul familiei Vrabie din Iasi, care se chinuie de aproape 5 ani sa scape de o acuzatie de consum fraudulos de energie electrica. "Din anul 2014 am o problema cu E.ON, din care nu stiu cum sa mai scap. Au venit doi electricieni de la firma Sindserv sa verifice contorul. Eu nici nu eram acasa, am fost informata dupa aia. Au luat contorul, l-au zgariat, au tras de plombe si nu mai stiu ce, dupa care au spus ca eu am umblat la contor si am furat curent. Niciodata nu s-a umblat la contor pana sa vina acesti electricieni pe nume Alexandru Neagu si Stoica Florin si sa spuna ca am furat curent. Apoi m-au intrebat ce consumatori am in casa, le-am spus ca un frigider, un TV si cateva becuri, ca la o casa normala. Au scris dupa aia pe o hartie ceva mic si inghesuit, au sigilat contorul si au plecat. Dupa doua luni ma trezesc ca, pe langa factura de 2 milioane de la E.ON pentru consumul curent, mai vine una de 38 de milioane (lei vechi – n.r.) pentru consum fraudulos de 6.000 kw", spune Simona Vrabie, ieseanca care locuieste in zona Tomesti.

Citeste si: Bomba cu ceas! Tragedia din clubul Colectiv se poate repeta oricand in blocurile din Iasi – FOTO

"Pana si avocatul nostru ne-a spus ca nu avem nicio sansa in fata E.ON"

Au urmat mai multe sesizari si reclamatii din partea iesenilor, insa au trecut aproape 5 ani de la momentul respectiv, iar consumatorii casnici au ajuns acum sa se judece cu E.ON in instanta. Dupa experientele avute, oamenii sunt convinsi ca nu pot invinge in instanta corporatia germana care are o armata de avocati platita regeste, insa acestia doresc sa faca publice astfel de cazuri care pot provoca multe necazuri sociale din cauza sumelor mari pe care E.ON le imputa clientilor.

"Ei fac aceste lucruri intentionat, e o mafie, iar noi nu stim cum sa ne luptam cu ei. Am facut sesizari peste sesizari, insa de atunci primesc mereu 2 facturi de la E.ON, printre care si cea de aproape 40 de milioane. In mod normal, daca era furt de energie, ei trebuiau sa faca obligatoriu sesizare la politie, insa nu exista nimic de genul acesta. Noi am vrut sa-i reclamam la politie, insa au trecut 30 de zile de la data faptei si nu au mai luat in considerare plangerea noastra. Am cerut sa se verifice si contorul, au spus ca e conform si nu are nimic in neregula. Pe langa asta, acum mi-a venit si factura de regularizare de 12 milioane. Acum, E.ON ne-a dat in judecata si sunt multe cazuri ca al meu. De fiecare data cand merg la E.ON ma intalnesc cu oameni nenorociti din cauza asta. Este o familie de batrani din Tomesti, Popa, care a ajuns in spital pentru ca au fost acuzati ca au furat curent pe nedrept si nu stiu cum sa mai scape de povara asta. Pana si avocatul nostru ne-a spus ca nu avem nicio sansa in fata E.ON, pentru ca nimeni pana acum nu a castigat in fata lor, va dati seama?!! La toti le e frica de E.ON", mai spune ieseanca client al E.ON.  

Citeste si: Aproape toti iesenii au dat bani acestor firme: Iata cine se afla in spatele afacerilor controversate

Cine se afla in spatele acestor firme private

Reprezentantii E.ON au refuzat din start orice forma de comunicare, in vreme ce reprezentantii societatii care au facut verificarea in cazul familiei Vrabie nu vor sa ofere un punct de vedere. "Ne pare rau, dar nu va putem ajuta. Ne abtinem de la orice declaratie", au spus reprezentantii SC Sindserv SA.

Sindserv SA este o firma din Bucuresti care a fost creata de fosti angajati ai Electrica SA, aceasta firma preluand direct serviciul de citire a contoarelor. Societatea se afla in insolventa de aproape 3 ani, iar Gheorghe Capatana este presedintele Consiliului de Administratie al firmei, care este detinuta de Federatia Nationala a Sindicatelor din Electricitate Univers (51 la suta) si de Florin Marcu, care detine 11,05 la suta din actiunile companiei, in vreme ce alte 35 procente sunt detinute de alte persoane juridice.

Reamintim faptul ca fosti directori ai fostelor companii nationale Electrica sau ai Distrigaz au infiintat astfel de firme dupa privatizarea companiilor de stat in favoarea corporatiilor straine, care au preluat sistemele energetice din Romania.

Alte firme care se ocupa cu astfel de servicii in zona Iasului sunt Ek Install TermoService sau Five Install SRL, controlate de fosti sefi in cadrul Distrigaz Nord, care au infiintat mai multe firme cu nume asemanatoare. Sc Five Instal Srl si Five Instal Mentenanta sunt controlate de Gigi Bunescu, fost sef de sector la Distrigaz, impreuna cu fiul si fiica sa, Matei Lucian si Mihaela Bunescu. Reverif SA este o alta firma din domeniu care ii are ca administratori pe Mihaela Bunescu, fiica fostului inginer din cadrul Distrigaz, dar si pe Ionut Cristian si Mihaela Apostol, fiul, respectiv nora fostului director general de la Salubris SA, Ioan Apostol.

Citeste si: Fostii directori ai marilor companii au devenit patroni. Iata ce afaceri banoase controleaza

Comentarii
  • Ei nu i chiar așa.Am o anexă unde consumam cam 1 kwh pe luna.Anul trecut la citire s a constatat un consum de aprox.1000 de kwh într-o lună.Am contestat,s a constatat sigiliile la contor intacte,s a verificat contorul și s a constatat o eroare de index.S a recalculat totul și am fost mulțumit.Domnilor țineți minte că neamțul NU este roman,nu l poti păcăli cu o țuică din pufoaică și ți șterge mia de kilowati,.Gata, ochii pe contoar că pe butelie și nu veți avea treabă cu nimeni.

Adauga un comentariu