International

Dupa ce i-a umilit pe imigranti, Donald Trump vrea ca America sa primeasca refugiati sirieni

Publicat: 09 sept. 2015

Donald Trump este de parere ca Statele Unite ar trebui sa accepte niste refugiati din Siria, pe fondul „problemei umanitare incredibile” din Europa.

Retorica anti-imigranti a constituit o piatra de temelie in campania prezidentiala a lui Trump, insa candidatul pentru nominalizarea republicana a facut marti o declaratie neasteptata, mult mai toleranta, arata CNN.

Acesta a spus ca, desi imigrantii ar putea fi un risc pentru SUA – facand referire la teoria ca printre refugiati s-ar putea afla si teroristi – America ar trebui totusi sa ii primeasca.

„Urasc ideea in sine, insa la nivel umanitar, cu tot ce se intampla, trebuie”, a declarat Donald Trump la postul Fox News.

Comentariile miliardarului vin in contextul in care sute de americani s-au oferut sa primeasca imigranti sirieni in locuintele lor, semnand o petitie prin care cer Statelor Unite sa ii lase sa intre.

Pana acum, SUA au permis intrarea a circa 1.500 de imigranti pe teritoriul tarii, insa semnatarii documentul vor ca limita sa fie ridicata. Unii americani sunt de parere ca SUA poarta o parte de responsabilitate pentru razboiul din Siria.

Desi presedintele Barack Obama nu are nevoie de aprobarea Congresului pentru a admite mai multi refugiati in tara, el nu vrea sa riste bunavointa congresmenilor intr-un moment in care este absolut necesara aprobarea lor pentru acordul nuclear cu Iranul, arata unii analisti.

Eforturile anterioare de a creste numarul refugiatilor sirieni au fost intampinate de opozitie puternica. In mai, 14 senatori democrati i-au scris lui Obama, solicitandu-i sa permita cel putin 65.000 de refugiati sirieni in SUA. Luna urmatoare, un republican s-a impotrivit planurilor administratiei de a admite 2.000 de refugiati anul acesta.

De curand, republicanii au reluat opozitia la cresterea numarului de refugiati, pe motiv ca din Siria pot intra in tara teroristi.

Intre timp, presa Americana si nu numai a criticat lipsa de reactie a Washingtonului fata de criza refugiatilor, care au dat navala cu sutele de mii in Europa, de la inceputul acestui an.loading...

Adauga un comentariu