Funny

Dupa ce o sa afli asta nu o sa mai razi niciodata de Caracal. De unde vine denumirea celebrului oras

Publicat: 22 nov. 2018
9

Pentru cei care nu i-au calcat strazile si nu i-au aflat istoria, Caracalul se reduce, poate, la „minunile“ care si astazi fac deliciul romanilor, unele cu acoperire in realitate, altele fara, sau la faptul ca este orasul natal al catorva politicieni controversati ai zilelor noastre.

Orasul are, in schimb, o istorie bogata, o viata culturala remarcabila, case de patrimoniu cum in putine orase ale tarii s-au mai pastrat, legende care ar trebui deslusite la fata locului, scrie Adevarul.

Caracalul s-a dezvoltat gratie comertului cu produse agricole. De comert este, de altfel, legata si una dintre explicatiile toponimului Caracal. Astfel, au concluzionat anumiti istorici, numele popular al asezarii, Caracal, se refera la mesterii care confectionau mintenele de lana (n.r. – minteanul e o haina barbateasca scurta, folosita in portul popular).

„Originea latina a numelui Caracal este sustinuta de preotul Dumitru Balasa care a afirmat ca numele popular al asezarii era Caracal, iar cetatenii lui se numeau „caracaleni“ si ca vechiul targ asezat pe marele drum carpato-trans-danubian isi trage cu probabilitate numele de la mesterii in confectionatul mintenelor de lana (caracalla, -ae si caracallis, -is – in latineste inseamna haina de lana cu maneci si gluga, minor sau major), pe care le vindeau in special calatorilor ce urcau spre Sarmisegetusa, pe vreme geroasa. Acest fel de imbracaminte s-a vandut in targul numit Caracal din Antichitate pana in anii 1935-1936“, arata sursa anterior citata.

O alta teorie, mult mai comuna, este aceea ca denumirea orasului vine de la imparatul Marcus Aurelius Antoninus Caracalla si ar dovedi o vechime mult mai mare a asezarii. „O teorie bazata pe apropierea in forma a oiconimului cu numele imparatului Marcus Aurelius Antoninus Caracalla presupune intemeierea asezarii in jurul anului 215 d.Hr., cu ocazia expeditiei pe care acesta o face la Romula impotriva gotilor“, se mai arata in istoricul facut cunoscut doritorilor de site-ul centrului de informare. In sfarsit, o a treia explicatie se refera la originea cumanica a numelui, anume ca numele ar insemna Kara-Kale – cetate neagra.

Adauga un comentariu