Secretele istoriei

Dupa ce s-a prabusit cu avionul, Ceausescu a impuscat, cu sange rece, noua oameni, cu mitraliera. „Atunci l-am blestemat…”

Publicat: 06 feb. 2019

In iarna lui 1957, Nicolae Ceausescu, proaspat scapat din accidentul aviatic de la Moscova, din 4 noiembrie, unde Grigore Preoteasa si-a pierdut viata iar el a fost ranit si ars la mana dreapta, afla ca satenii din Vadu Rosca, Vrancea, se opun colectivizarii.

La 39 de ani are, deja, gradul de general, este al doilea om, ca importanta, din Ministerul Fortelor Armate, dupa ministrul Leontin Salajan. Desi nerefacut complet, anunta ca se va ocupa, personal, de ”starpirea chiaburilor”. Se suie, efectiv, pe tancuri, cheama camioane in care pune mitraliere, da ordin ca unitatile Securitatii Statului, cele de Interventie, de la Tecuci, sa inconjoare satul si pleaca intr-acolo, potrivit A1.

”Crengile au inceput sa tremure, desi vantul nu se pornise”, isi mai aduc aminte satenii. E 4 decembrie 1957 cand tancurile ajung in sat. Sunt asteptate cu furci si topoare. Pamantul e al satenilor, nu vor sa-l deie. Ceausescu n-are vreme. Sta fix intre doua tancuri cu turelele indreptate spre biserica atunci cand isi lasa mana in jos, cu o miscare iute. Mitralierele din camioane trag. Trag mult. Clopotul satului le acopera moartea. Langa Nitu Stan, Costica Arnabas cazu in genunchi si-si desfacu, la piept, camasa, rupand-o. Alaturi, Aurica Dimofte si, strangand in mana toporul, Ionica Areaua. Dana a lui Radu are doar 28 de ani. E mama. Impuscata pe loc. ”Sa le dam razvratitilor ceea ce vor”, urla Ceausescu.

”Omul acela mic (n.r. – Ceausescu) in scurta albastra, mi-a tras un bocanc in burta si m-a injurat. Cinci zile, cinci zile am sangerat. Da 'io n-am zis nimica, numai am gemut si l-am blestemat, asa, in gand, sa moara cum au murit ai mei, neimpartasit si cu mainile legate la spate, ca Aurica al nostru, caruia ii tasnea sangele pe gura”, pomeneste Marin Craciun. La Vadu Rosca, sunt, pe 4 decembrie 1957, 48 de raniti. Mortii sunt adunati noaptea si aruncati intr-o groapa comuna, pe undeva pe langa Focsani, fara cruce, fara nume. Arestatii sunt batuti, zi si noapte. Crunt. ”Pe mine, ca eram mai tanar, m-au batut cu parul numa-n cap. De atunci nu prea mai aud”, isi mai aduce aminte nea Craciun…loading...

Adauga un comentariu