Diverse

Dupa ce s-a scolit in Germania si Norvegia, un arhitect roman a venit cu un proiect revolutionar. Casa moderna de 1.000 de euro

Publicat: 26 iul. 2018
14

Bogdan Muresan vrea sa revolutioneze modul in care percep romanii locuinta. Arhitectul din Brasov a preluat modelul de la germani si norvegieni si pregateste pentru aceasta vara cateva imobile construite din baloti de paie.
In tarile nordice sunt sute astfel de case, iar anul trecut la Soncuta Mare a fost ridicata de norvegieni prima casa din baloti de baie pentru o comunitate de romi.

„Sunt interesat inca din perioada studiilor de proiectarea locuintelor verzi. Am avut onoarea de a fi invitat la Soncuta Mare de Harald Medboe si Eirik Gram Frank doi prieteni norvegieni de la care am invatat cum se contruieste o astfel de casa din baloti de baie. Daca pentru occident un astfel de proiect are mai mult conotatii ecologice, la noi ar putea deveni un proiect social datorita costurilor extrem de scazute”, povesteste Bogdan Muresan.

Proiectul se adreseaza atat cu oamenilor cu stare care vor sa traiasca verde, dar si romanilor cu posibilitati materiale reduse. Primele astfel de case proiectate de Bogdan Muresan vor putea fi vazute in judetul Brasov in vara. Vor fi construite cinci astfel de case pentru turisti la un centru de echitatie din Rasnov si inca una la Cristian care va adaposti un magazin de produse BIO.

Solide si eficiente. Casele din baloti de baie nu sunt case din chirpici. Sunt case rezistente, solide si eficiente energetic. „Toata lumea cand aude de case din paie se gandeste automat la povestea celor trei purcelusi. Lucrurile nu stau insa asa. Casele din paie rezista mai bine de la un cutremur decat cele din beton deoarece sunt elastice. Balotii reprezinta si o izolatie perfecta, deci nu mai este nevoie si alte adaosuri. Singura problema este apa in exces. Rezista la o infiltratie de 19% apa in interiorul zidurilor. De asemenea acest case nu ard, desi toata lumea se gandeste la pericolul de incendiu. Au fost facute teste. Oamenii pot incerca sa dea foc unui balot de paie legat si vor vedea ca nu arde”, mai spune arhitectul.

Adauga un comentariu