International

După cinci mandate în funcția de cancelar al Germaniei, Angela Merkel ar putea fi înlocuită de Olaf Scholz

Publicat: 21 sept. 2021
O persoană care introduce buletinul de vot într-o urnă de votare, în urma obligativității votului în România
Aproximativ 40% dintre cetățenii germani sunt indeciși în ceea ce privește favoriții pentru alegerile de duminică din Germania

După ce a anunțat anul acesta că se va retrage după cele cinci mandate, din funcția de cancelar, înlocuitorul Angelei Merkel ar putea fi Olaf Scholz.

Conform ultimelor voturi înregistrate la penultima dezbatere televizată, acesta a câștigat detașat față de contracandidații săi.

Olaf Scholz ar putea fi următorul cancelar ce o va înlocui pe Angela Merkel

Angela Merkel, a anunțat anul acesta că nu va mai candida în funcția de cancelar după ce a ocupat această poziție din 2005. În locul acesteia ar putea veni Olaf Scholz, unde procentajele arată că el ar fi următorul favorit.

Olaf Scholz, este vice-cancelar și lider social-democrat german. Penultima dezbatere televizată a fost un real succes pentru acesta, câștigând-o.

Acesta a participat împreună cu contracadindații săi principali, Armin Laschet de la CDU și Annalena Baerbock de la Partidul Verzilor. Voturile înregistrate în urma dezbaterilor au fost 42 % pentru Scholz, 27% pentru Laschet și 25% pentru Baerbock.

De asemenea, Scholz a câștigat și în sondajele de opinie, unde a obținut 26% dintre preferințele de vot. Acesta a fost urmat la o distanță suficientă de Armin Laschet cu 22% iar ultimul loc ocupându-l Annalena Baerbock, cu un procent de 17%. Important de precizat faptul că există un număr de 40% reprezentați de cei ai indecișilor, conform datelor oferite de Institutul Allensbach.

Cancelarul Germaniei va fi ales duminică, 26 septembrie

Subiectele abordate la penultima dezbatere s-au axat pe partea economică, precum impozitele și cheltuielile sociale. Aceasta va fi urmată de o dezbatere finală, joi, 23 septembrie, la care vor fi prezenți reprezentanții tuturor partidelor.

Având în vedere echilibrul prezent între partidele din Germania, se preconizează ca în următorul mandat să existe negocieri post-electorale între mai multe partite. Așadar, prezenta coaliție ce este formată din CDU și SPD rămâne valabilă însă cu o probabilitate mică.

Angela Merkel renunță la funcția de cancelar

La începutul anului 2021, actualul cancelarul Germaniei Angela Merkel a anunțat că nu va candida la funcția de cancelar.

„Dragi concetățeni, aceste zile și săptămâni sunt indiscutabil grele pentru țara noastră. Așa va rămâne situația în continuare pentru o perioadă. Iarna este și rămâne grea. Știm doar cu ce putem contracara virusul. Mijloacele eficiente existente, pe lângă vaccin, se află mâna noastră. Trebuie să respectăm regulile fiecare dintre noi.

În încheiere, permiteți-mi să spun ceva de ordin personal. Peste nouă luni vor fi alegeri parlamentare, la nivel federal. Eu nu voi mai candida. De aceea este, conform tuturor probabilităților, pentru ultima dată că am privilegiul să vă adresez un mesaj de Anul Nou, în calitate de cancelară. Cred că nu exagerez când spun că niciodată, în ultimii 15 ani, nu am simțit mai accentuat, cu toții împreună, că vechiul an a fost unul foarte greu. Și niciodată, în ciuda îngrijorărilor, pe alocuri a scepticismului, nu am întâmpinat noul an cu mai multă speranță.

În acest sens, vă doresc dumneavoastră, familiilor dumneavoastră, din inimă, sănătate, nădejde și binecuvântarea Domnului în noul an 2021.”, a declarat Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

În urma acestui anunț, preconizările făcute îl aveau în vedere pe Armin Laschet ca fiind următorul în funcția de cancelar al Germaniei.

Comentarii
Adauga un comentariu