National

„Dupa dealuri”, de Cristian Mungiu, propunerea Romaniei la premiile Oscar

Publicat: 06 sept. 2012
1

Filmul „Dupa dealuri” de Cristian Mungiu, dublu premiat in mai la Festivalul de Film de la Cannes, a fost desemnat sa reprezinte Romania la premiile Oscar de anul viitor, la categoria cel mai bun film strain, informeaza un comunicat remis Mediafax.

Potrivit unui comunicat al Centrului National al Cinematografiei (CNC), un juriu roman format din Eugenia Voda, critic de film si realizator TV, Magda Mihailescu, critic de film, Cristina Corciovescu, critic si istoric de film, Mihai Chirilov, critic de film,director artistic al Festivalului International de Film Transilvania,Cluj, Dana Duma, critic de film, Dinu Tanase, director de imagine si regizor, si Eugen Atanasiu, critic de film, a ales, cu o majoritate de voturi, ca filmul lui Cristian Mungiu sa reprezinte Romania la premiile Academiei de film americane pe 2012, ce vor fi decernate la inceputul anului viitor.

Premiat pentru scenariu si pentru interpretare – un dublu trofeu, acordat actritelor Cosmina Stratan si Cristina Flutur – la Cannes, filmul este scris si regizat de Mungiu, inspirat de romanele non-fictionale ale Tatianei Niculescu Bran.

„Dupa dealuri” spune povestea a doua fete care au crescut impreuna si care se reintalnesc dupa cativa ani de despartire. Alina se intoarce din Germania sa o ia cu ea pe Voichita, prietena ei din copilarie fata de care se simte inca foarte atasata. Voichita si-a gasit insa calea in credinta, iar maicile printre care traieste la manastire tin locul familiei pe care nu a avut-o niciodata. Alina lupta cu toate puterile sa recastige afectiunea Voichitei, facandu-i pe cei din jur sa se intrebe de unde vine forta care o anima.

„Dupa dealuri” are distribuitori in peste 30 de tari si isi continua traseul prin marile festivaluri ale lumii: Karlovy Vary, Sarajevo, Moscova, Florenta, urmand ca in curand sa fie prezentat la Toronto – in sectiunea Masters, New York Film Festival, AFI Fest Los Angeles, Buenos Aires si multe altele.

Filmul va fi proiectat la Bucuresti in avanpremiera in inchiderea festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, pe 25 octombrie.

In 2007, filmul lui Cristian Mungiu „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, premiat cu Palme d’Or la Cannes, a reprezentat propunerea Romaniei la Oscar.

Anul trecut, propunerea Romaniei la Oscarul pentru cel mai bun film strain a fost pelicula „Morgen” de Marian Crisan.

Adauga un comentariu