International

Dupa Grecia, Italia ar putea urma pe agenda Europei

Publicat: 07 iul. 2015
1
Situatia din Grecia nu este singura care ii alarmeaza pe economisti. Acestia prevad vremuri tulburi si in Italia, acolo unde diferentele inregistrate pe piata muncii intre Nord si Sud sunt tot mai accentuate.
O analiza Atlas Economic Research Foundation citata de Quartz, releva ca Mezzogiorno, zona de sud a Italiei, devine tot mai saraca pe masura ce criza financiara isi pune tot mai mult amprenta asupra tarii. Chiar si presedintele Bancii Centrale Europene, italianul Mario Draghi, a caracterizat aceasta zona ca fiind ”cea mai mare si mai dens populata regiune codasa a zonei euro”.

Citeste si  IPS Pimen Suceveanul: Grecii sunt oameni intelepti. Europa e un pericol pentru Romania

Mezzogiorno este responsabila pentru mai putin de un sfert din produsul intern brut al Italiei, desi este locuita de o treime din populatia tarii, si peste jumatate din cei sase milioane de italieni care traiesc in saracie se afla aici. De altfel, situatia nu este noua, caci in ultimele decenii investitiile s-au facut mai ales in nord. Criza financiara s-a simtit mult mai mult in sud, iar autoritatile se tem ca zona va intra iar sub influenta gruparilor criminale Cosa Nostra, Ndrangheta si Cammora.

Citeste si  Europarlamentar italian: In Europa domneste nazismul financiar german. Nu vreau sa mor 

Analistii italieni vad vinovat guvernul Renzi, care ar fi ignorat intentionat  aceasta regiune vulnerabila a Italiei. Pentru ei, dovada in acest sens este si faptul ca liderul executivului si-a ales echipa exclusiv din zonele de nord si de centru a tarii, niciun reprezentant al sudului nefiind ministru in guvern.

Adauga un comentariu