Local

Dupa mai bine de 20 de ani se reiau lucrarile de constructie la Tribunalul Militar – FOTO

Publicat: 13 feb. 2015

@ Aici ar trebui sa fie judecate cazuri de maxima importanta, insa in locul salilor de judecata apar doar buruieni @ Procesele au blocat orice investitie in aceasta cladire @ Reprezentantii armatei sustin ca proiectul va fi continuat si finalizat

De ani buni, iesenii care trec pe strada Elena Doamna pot sa vada o imagine dezolanta ce strica aspectul urbanistic al zonei: ziduri neterminate, caini vagabonzi, sobolani si mirosuri fetide. Este vorba de sediul dedicat viitorului Tribunal Militar Iasi. Acesta se afla intr-o stare jalnica de mai bine de 20 de ani. Povestea cladirii de pe strada Elena Doamna nr. 55-57 incepe inca din anul 1993, cand Ministerul Apararii Nationale (MApN) a primit cladirea de la Consiliul Local Iasi printr-o hotarare de Guvern.

Lucrarile la sediul care ar trebui sa apartina Tribunalului Militar au incetat insa in 1999, dupa doar 3-4 ani de lucru efectiv, cladirea ramanand in stadiu de ruina. Motivul invocat la acea data a fost lipsa banilor necesari construirii edificiului. Ca meniul sa fie complet, in 2007, doi frati, Mircea Dan si Petre Dinu Irimescu, au actionat in instanta Ministerul Apararii Nationale cerand terenul si cladirea de pe strada Elena Doamna. Procesul a inceput la Tribunalul Iasi, de aproape fiecare data cei doi frati nereusind sa convinga judecatorii de justetea cauzei pe care o sustineau. Rand pe rand, procesul a ajuns la Curtea de Apel si in cele din urma la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Judecatorii de aici au decis in octombrie 2012, prin decizia 6462, ca resping recursul declarat de reclamantii Irimescu Mircea Dan si Irimescu Petre Dinu împotriva deciziei din 28 septembrie 2011 a Curtii de Apel Bucuresti ca nefondat, decizia fiind irevocabila. In mod normal, aceasta decizie ar fi trebuit sa puna punct controverselor si sa duca la terminarea cladirii. Insa nu a fost deloc asa. La aproape trei ani de la finalizarea proceselor, cladirea arata la fel de rau. Desi este inconjurata de gard, aici si-au facut culcus caini fara stapan care terorizeaza trecatorii si sobolani.

„De multe ori am trecut seara pe aici si au sarit caini dinspre cladirea asta. Am mers si pe celalalt trotuar si degeaba. Nu stiu cine e vinovat, dar ar trebui facut ceva”, declara o studenta care trece zilnic prin zona. Dramatic insa este faptul ca in cazul in care se va dori terminarea edificiului, acest lucru va presupune refacerea tuturor actelor de constructie, cheltuiala pentru care MApN nu a alocat bani in acest an. La acest moment, reprezentantii armatei sustin ca proiectul nu a fost abandonat si va fi continuat si finalizat in perioada urmatoare. Un raspuns mai amplu va fi oferit de Ministerul Apararii in perioada urmatoare.

Adauga un comentariu