Local

După o aşteptare de 25 ani, un ieşean a primit un rinichi. Operaţia de la Centrul de Transplant Renal din Iaşi a fost un succes

Publicat: 02 dec. 2020
Un nou transplant la Iași

Intervenţia extrem de dificilă a fost realizată cu succes de specialiştii de la Centrul de Transplant Renal din Iaşi.O nouă prelevare de organe a avut loc în plină pandemie. O familie a trecut peste tragedia ei şi a dăruit viaţă fiind de acord cu prelevarea de organe.

Astfel, medicii ieşeni au finalizat un transplant de rinichi la un pacient în vârstă de 47 de ani, care făcea dializa de 25 de ani. Bărbatul a primit vestea chiar de Sfântul Andrei.

„Este un pacient care se afla de peste 25 de ani în dializă. Este unul dintre cazurile cele mai rare din ţară. Nu am verificat să văd dacă este pacientul cu cea mai mare vechime, dar cu siguranţă este în Top 3.

Sunt foarte puţine astfel de cazuri în lume, pentru că, după 20 de ani de dializă, rareori se mai poate efectua un transplant corespunzător. Deci este un pacient care are o şansă cu totul deosebită.

Vorbim despre o performanţă deosebită la un pacient la care nu mai funcţiona nimic”, spune prof. univ. dr. Adrian Covic, coordonatorul Centrului de Transplant Renal Iaşi.

Rinichiul a fost prelevat de la un pacient din Bacău aflat în moarte cerebrală. Aceasta a fost intervenţia cu numărul 38 efectuată la Iaşi în acest an, un record în cei 20 de ani de activitate a Centrului de Transplant Renal.

Două femei de vârste apropiate au decedat de anevrism cerebral. Alte două transplanturi au loc la Iaşi

Dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului de Transplant Regional a transmis faptul că a fost făcut un transplant de ficat și  unul de rinichi.

În doar câteva zile s-au făcut două prelevări la Iași. Două femei, de vârste apropiate au decedat printr-un anevrism rupt. Astfel, de la donatoare s-au prelevat ficatul și rinichii. Coordonatorul Centrului de Transplant Regional susține că transplantul este o activitate inconstantă și imprevizibilă. Ficatul va fi transplantat în cadrul Spitalului Sfântul Spiridon, iar rinichii la Spitalul Clinic Parhon.

„Este a doua prelevare în mai puţin de o săptămână. Două donatoare de vârsta apropiată de aproximativ 52 de ani. S-au prelevat tot ficatul şi rinichii. Faptul că a fost în tot acest timp scurt dovedeşte că transplantul este o activitate inconstantă şi imprevizibilă. Niciodată nu putem şti când va exista un donator. Ficatul va fi transplant la Spitalul Sfântul Spiridon, la un primitor de vârsta apropiată de 50 de ani, iar rinichii vor fi transplantaţi la Spitalul Parhon.

Deocamdată nu ştiu date suplimentare având în vedere că a fost din scurt. Pacientă care a donat organele a murit de anevrism cerebral rupt. Legea seriilor, vârste apropiate, femei, printr-un anevrism rupt. Primitorul care va primi ficatul suferea de ciroza hepatică. Asta este cel mai frecvent transplant, indicaţie de transplant.”, a declarat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului de Transplant Regional.

Adauga un comentariu