Eveniment-Social

Dupa o pauza de mai mult de jumatate de an, acest lucru s-a intamplat intr-un spital din Iasi! Sute de persoane asteapta, in continuare, o minune

Publicat: 16 mai 2019
1

@ Vin vesti bune din partea medicilor ieseni @ Dupa o pauza de mai bine de jumatate de an, medicii ieseni au facut un anunt asteptat de toata lumea @ Un tanar in varsta de 24 de ani a fost urcat pe masa de operatie pentru a fi supus unei interventii care ii poate salva viata @ Totul s-a intamplat in cursul zilei de ieri, iar medicii spera ca acest lucru se va repeta in viitorul apropiat @ Intre timp, sute de persoane isi asteapta sansa, pe o lista care pare interminabila

Medicii din cadrul Spitalului Clinic "Dr. C. I. Parhon" din Iasi au venit in cursul zilei de ieri cu o veste buna pentru sistemul medical iesean, dar si pentru sute de pacienti care isi asteapta sansa la a avea din nou o viata normala. Intrucat de la inceputul anului pana in prezent, in Iasi nu s-a efectuat nici macar un transplant renal de la donator cadaveric, neexistand prelevari in acest sens, vestea pe care au adus-o doctorii este ca o raza de soare pentru cei peste 400 de pacienti aflati pe lista de asteptare.

In cursul diminetii de ieri, reprezentantii spitalului au anuntat ca un tanar in varsta de 24 de ani, din judetul Bacau, care facea dializa de trei ani de zile, a fost supus unei interventii de transplant renal.
"In cursul zilei de ieri, la Spitalul Clinic «Dr. C. I. Parhon» din Iasi s-a efectuat un nou transplant renal. De data aceasta este vorba despre un transplant efectuat de la donator cadaveric. De mentionat este faptul ca acesta este primul transplant de la donator cadaveric care se efectueaza anul acesta la Iasi", precizeaza dr. Ionut Nistor, medic primar nefrolog, purtator de cuvant al Spitalului Clinic "Dr. C. I. Parhon" din Iasi.

Acest tanar a primit o noua sansa la viata

De primul transplant renal efectuat de la donator cadaveric a beneficiat un tanar pacient, in varsta de 24 de ani, din judetul Bacau. Din spusele medicilor, acesta suferea de boala de rinichi de cativa ani si de trei ani de zile efectua sedinte de dializa.
"De aceasta interventie a beneficiat un pacient in varsta de 24 de ani, din judetul Bacau. Pacientul urma sedinte de dializa de trei ani de zile", adauga dr. Ionut Nistor.

Totodata, pe langa cei doi rinichi, la Iasi s-a mai facut si recoltare de cornee de la donatorul cadaveric. Din informatiile care au aparut, se pare ca recoltarea a avut loc in noaptea de miercuri spre joi, procedura finalizandu-se in jurul orei 5:00 dimineata, donatoarea fiind o femeie in varsta de 35 de ani, care a suferit un accident. Totodata, se pare ca nu s-au mai putut preleva alte organe, intrucat aceasta prezenta mai multe probleme de sanatate, care i-au afectat atat inima, cat si ficatul.

Vezi si: O poveste emotionanta! Viata acestui tanar s-a schimbat radical dintr-o joaca! A ajuns o fantoma din cauza jocurilor de noroc si a drogurilor

Un rinichi a ajuns la Bucuresti

Cei doi rinichi ai pacientei au fost prelevati de catre medicii ieseni in noaptea de miercuri spre joi. In urma interventiei efectuate, s-a stabilit ca un rinichi sa ramana in capitala Moldovei, in timp ce al doilea sa fie transportat la Bucuresti, unde exista o persoana compatibila, care are nevoie de transplant renal.

"De aceasta data, un rinichi a ramas la Iasi, in timp ce al doilea a ajuns la Bucuresti. Aceste decizii sunt luate de catre coordonatorul national, in functie de urgentele medicale care apar pe lista de asteptare", incheie dr. Ionut Nistor.

Situatia care se inregistreaza la Iasi de la inceputul anului si pana in prezent este ingrijoratoare, intrucat acesta este primul transplant renal de la donator cadaveric. Astfel, pacientii care nu pot beneficia de transplant de la donator viu sunt nevoiti sa urmeze sedinte de dializa, care reduc calitatea vietii in mod vizibil. De mentionat este faptul ca pe lista de asteptare se afla, in momentul de fata, peste 400 de persoane care asteapta ca viata lor sa fie schimbata in mod radical de un astfel de transplant.

Adauga un comentariu