Local

Dupa sumele alocate prin cupoanele agricole MAA va subventiona si achizitionarea de masini si utilaje agricole

Publicat: 02 apr. 2000
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:11401;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Programul se constituie intr-un ajutor acordat agricultorilor si producatorilor interni de masini si utilaje agricole

Pentru acest an, Ministerul Agriculturii si Alimentatiei a elaborat un program privind sprijinirea fermierilor privati, in vederea achizitionarii de tractoare, combine, masini si utilaje agricole, precum si de instalatii de irigat, program reglementat prin prevederile Ordonantei nr. 36/1999, completata de Ordinul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei cu numarul 15/2000. Conceput pentru sprijinirea agricultorilor, acest program va sprijini producatorii din Romania, una din conditiile acordarii acestor subventii fiind achizitionarea de astfel de utilaje si masini numai din productia interna, sumele necesare urmand a fi alocate din fondul special „Dezvoltarea agriculturii romanesti”.

„Ordinul MAA modifica prevederile Ordonantei nr.36, in sensul ca in textul acestei ordonante se prevedea ca avansul de 15% platit pentru achizitionarea unui utilaj va fi suportat din buzunarul cumparatorului. Prin aparitia acestui ordin, cei 15% vor fi suportati de stat, sub forma de alocatie, dobanda urmand a fi si ea subventionata in proportie de 70%”, ne-a declarat Claudia Livanu, inspector de specialitate la Biroul Buget, Investitii, Sustinere Financiara a Producatorilor Agricoli, din cadrul Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA) a judetului Iasi.
Agricultorii pot opta pentru doua variante, cu plata cash sau printr-un credit contractat de la CEC sau alte banci comerciale cu care MAA a semnat un protocol de colaborare pentru acest program. Creditul se acorda pentru o perioada de maxim 5 ani, cu o perioada de gratie de un an, in care se va plati numai dobanda. „Subventia de 70% din nivelul dobanzii va fi primita de catre cumparator doar in momentul in care acesta va face dovada ca si-a platit partea de 30%. In ceea ce priveste alocatia de 15% din pretul de achizitie al utilajului sau al masinii, va fi acordata in momentul in care banca va aproba creditul, in valoare de 85% din pretul utilajului”, a mai precizat Claudia Livanu.

Beneficiarii programului

De programul privind sprijinirea fermierilor privati in vederea achizitionarii de tractoare, combine, masini si utilaje agricole, precum si de instalatii de irigat, pot beneficia mai multe categorii de agricultori, institutii, asociatii sau societati ce au ca obiect de activitate agricultura. Astfel, vor putea solicita un asemenea credit proprietarii de terenuri agricole si crescatorii de animale si pasari, persoane fizice, societatile agricole cu personalitate juridica si asociatiile familiale, potrivit Legii nr.36/1991. Urmeaza societatile comerciale pe actiuni private, cu profil agricol, arendasii, persoane fizice sau juridice, care au incheiat contracte de arendare in conditiile prevazute de Legea arendarii nr.16/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si institutele si statiunile de dezvoltare cu profil agricol.

Conditii pentru achizitionare

Ocupatia permanenta si principala a celor care doresc intrarea in acest program trebuie sa fie cultivarea pamantului sau cresterea animalelor. In ceea ce priveste suprafata detinuta in exploatare, aceasta trebuie sa fie de minimum 5 hectare de teren arabil, destinat cultivarii cerealelor, plantelor tehnice si furajere, sau de minimum 2 hectare de teren arabil pentru cultivarea legumelor de camp. In ceea ce priveste cultivarea legumelor in solarii sau sere, suprafata este mai mica, de doar 0,5 hectare, iar pentru pepiniere viticole – de un hectar. Pentru suprafetele cultivate cu vita nobila suprafata minima trebuie sa fie de 4 hectare, iar pentru fanete naturale de 30 de hectare.
Alaturi de asigurarea a 85% din valoarea utilajului sau a masinii de catre producator (cumparator) sau o banca finantatoare si a diferentei de 15% din valoarea utilajului de catre Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, clientul trebuie sa prezinte credibilitate, conform Legii bancare nr.58/1998.

Ce se poate procura, construi, infiinta

In cadrul acestui program, finantarile, alaturi de facilitati, se acorda pentru o gama destul de larga, putandu-se achizitiona tractoare si combine agricole de toate tipurile, masini si utilaje agricole, instalatii pentru irigat si animale de prasila. Alaturi de aceste achizitii mai pot fi obtinute finantari in vederea construirii si amenajarii spatiilor pentru cazarea animalelor, precum si pentru constructii de sere si solarii, la care se adauga infiintari de plantatii viticole, pomicole si arbusti fructiferi. Prin Ordinul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, toate achizitiile se vor face numai din productia interna, MAA sperand in acest fel sa stimuleze agricultura, concomitent cu acordarea unui ajutor producatorilor interni de masini si utilaje agricole, care se confrunta cu o adevarata criza de cumparatori.
Mihai ANDREI

Adauga un comentariu