News Flash:

Dupa un an de la infiintare, Centrul de Invatare al UAIC si-a prezentat realizarile - FOTO

21 Decembrie 2018
925 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7326 RON (-0.0019)
USD: 4.2139 RON (-0.0062)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Centrul de Invatare al UAIC

Miercuri, 19 decembrie 2018, in Sala Ferdinand a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, a avut loc o intalnire prilejuita de implinirea unui an de la semnarea acordului de grant pentru infiintarea Centrului de Invatare al UAIC, situat in Casa Miclescu, str. Pinului nr. 2 (in spatele corpului B al Universitatii). Aici s-a creat un spatiu special, dedicat asigurarii unor conditii optime de studiu individual si asistat, cu precadere pentru studentii aflati in risc de abandon sau de nepromovare, principalele scopuri fiind continuarea studiilor si imbunatatirea performantei educationale, dar si cresterea capacitatii studentilor de a depasi situatiile critice si lacunele de cunoastere specifice domeniului de studiu pentru care au optat.

La intalnirea de bilant, au participat reprezentanti ai conducerii Universitatii, ai conducerilor facultatilor, membri ai echipei de implementare, studenti si alti colaboratori ai Centrului.

Feed-back-ul primit din partea studentilor, numarul si diversitatea activitatilor derulate, spatiul primitor care a fost amenajat, depasirea indicatorilor asumati pentru primul an de proiect intr-un timp atat de scurt, sunt motive de satisfactie pentru comunitatea academica. Felicitam intreaga echipa pentru rezultatele de pana acum si suntem convinsi ca Centrul va contribui la sporirea atractivitatii fata de scoala si educatie, la atasamentul fata de cea mai veche Universitate a Romaniei moderne, pentru ca, impreuna, indiferent din ce pozitie revendicam timpurile actuale, prin implicare si asumare, sa contribuim la cresterea nivelului de educatie si a responsabilitatii sociale – esenta misiunii noastre.

Prof. univ. dr. Mihaela ONOFREI, Ordonator de Credite al UAIC

Centrul de Invatare al UAIC, in mod fericit numit „Performanta pas cu pas”, vine in intampinarea dificultatilor variate cu care se confrunta studentii in timpul anilor de studii, propunand solutii remediale, activitati de tutoriat si consiliere psihologica, in vederea cresterii sanselor de a avea un parcurs academic de succes. Profesorii implicati in activitatile Centrului, inclusiv coordonatoul acestuia, domnul lector Bogdan Neculau, sunt cadre didactice de exceptie, pedagogi innascuti, in stare sa trezeasca emulatie, mobilizand energiile latente din beneficiarii activitatilor pe care le desfasoara. Ii felicitam pe toti cei implicati, dorindu-le mult succes mai departe.

Prof. univ. dr. Lucia Cifor, Prorector pentru programe de licenta si activitati de formare a personalului didactic din UAIC

Din momentul inaugurarii si pana acum, Centrul de Invatare al UAIC a demonstrat faptul ca este un actor important in spatiul comunitatii universitare, prin numarul neasteptat de mare de studenti (876) participanti la activitatile derulate in Centru (21, in luna noiembrie si 43, in luna decembrie). Vorbim de un proiect cu finantare de la Banca Mondiala si de indicatori asumati, care au fost depasiti pentru perioada primului an de proiect. Cred ca la aceasta a contribuit si atractivitatea activitatilor – de la evenimente de cariera si ateliere de lucru pe diverse teme (comunicare, inteligenta emotionala, rezilienta, strategii de invatare eficienta, motivatie etc.), pana la cursuri de Literatie, programe remediale la diverse discipline de invatamant unde s-a remarcat un procent ridicat de nepromovare. De succes s-au bucurat si activitatile de coaching si dezvoltare personala, de consilere si orientare in cariera. Cu privire la acest aspect, as mentiona si evenimentele de cariera organizate, la care au participat studenti, membri ai corpului academic si alumni. As mai remarca faptul ca la activitatile Centrului de Invatare al UAIC au participat studenti de la toate facultatile din universitate, dar nu numai: au fost si elevi, studenti de la alte universitati sau absolventi. Ne bucura ca studentii vin in numar mare la Centru, vin cu propuneri, isi organizeaza activitati. Adaugam si intalnirile care au loc intre tutori sau intre tutori si studentii pe care ii coordoneaza. Activitatea de tutoriat face parte dintr-un alt proiect strategic al universitatii. Avem o colaborare frumoasa si necesara, multe activitati se deruleaza aici, pentru ca este nevoie de un efort complementar si integrat, pentru o cauza comuna – diminuarea abandonului universitar si cresterea perfomantei. Vreau sa multumesc conducerii Universitatii, conducerilor facultatilor si intregii echipe a proiectului pentru implicare si daruire, de asemenea, le multumesc studentilor pentru deschiderea pe care o arata fata de activitatile Centrului.

Lect. univ. dr. Bogdan Constantin NECULAU, coordonatorul Centrului de Invatare al UAIC

Educatia universitara se bazeaza astazi, din ce in ce mai mult, pe adaptare, flexibilitate si pe gasirea celor mai bune solutii pentru a face fata cerintelor unei generatii cu un alt profil fata de acum 20 de ani, de exemplu. Cadrele didactice si cei care se ocupa de indrumarea in cariera trebuie sa se axeze si pe incurajarea studentilor, pe accentuarea increderii in sine si pregatirea lor atat pentru piata fortei de munca, cat si pentru viata. In acest context, deschiderea unui Centru de Invatare in cadrul UAIC este un pas extrem de necesar in orientarea invatamantului tertiar spre dezvoltarea de competente multiple, spre calitate si eficienta. In cadrul facultatii de Geografie si Geologie functioneaza deja (suntem in al doilea an de implementare) un proiect de prevenire a abandonului universitar – GeoDA (Devino Absolvent al Facultatii de Geografie si Geologie) care se adreseaza exclusiv studentilor de anul I. Ne bucuram ca putem completa sprijinul pe care il oferim studentilor prin ofertele Centrului de Invatare, unde pot participa si studenti din anii II si III. Deja feed-back-ul pe care l-am primit din partea studentilor este unul pozitiv (chiar entuziast, as zice), asa ca speram sa continuam colaborarea cu Centrul de Invatare in scopul unei mai bune motivari si implicari a studentilor nostri.

Lect. dr. Marinela Istrate, coordonator activitati – Facultatea de Geografie si Geologie

Este evident ca exista semnale pozitive, in primul rand, din partea conducerii universitatii care a decis sa sprijine si, inteleg, ca va sprijini in continuare astfel de proiecte, apoi din partea studentilor care au demonstrat pe viu, inca din prima saptamana de functionare a Centrului, un mare interes si o mare rata de participare la activitati de tutoriat pe discipline sau la ateliere, pe teme de interes general. La Facultatea de Biologie au fost inregistrate aproape 50 de cereri pentru tutoriat, inaintea sustinerii unor colocvii partiale la aceasta disciplina. Acesta este un semnal extraordinar – studentii nostri de la specializari cu risc mare de abandon, cum este Ecologia si protectia mediului – chiar vor sa invete, chiar vor sa promoveze, chiar vor sa ramana la UAIC, iar noi trebuie sa ne respectam menirea de dascali, trebuie sa-i ajutam si facem asta cu toata daruirea si bucuria. Sunt din ce in ce mai optimista cu privire la modul in care este inteleasa si valorizata munca didactica in UAIC, mai ales cand aceasta este creativa si profund dedicata celor mai de pret resurse ale institutiei, fara de care ne-am pierde ratiunea de a exista – studentii nostri. Sunt alaturi, cu toata priceperea mea, de echipa proiectului si apreciez mult implicarea acestora, care nu se limiteaza doar la a raspunde la exigentele inscrise in fisa postului, ci adauga ingrediente de suflet in acest demers nobil, care este educatia pentru toti, indiferent de nivelul la care se afla, dar cu directie clara – spre cresterea performantelor. Mult succes proiectului si tuturor celor implicati in implementarea acestuia!

Conf. dr. Naela Costica, coordonator activitati – Facultatea de Biologie

Drumul succesului este simplu si sigur atunci cand este pavat cu valori adevarate si parcurs de oamenii dornici sa vada dincolo de obstacole. Consider ca Centrul de Invatare al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” reprezinta o invitatie adresata generatiei tinere de a primi o educatie de calitate in spiritul valorilor, care sa implineasca aspiratiile profesionale, dar si necesitatile personale. Acest Centru valorifica termenul de invatare atat din perspectiva informatiilor avand caracter teoretic, cat si a competentelor de natura relationala interumana. Sunt multe aspectele care ii impulsioneaza pe studentii Universitatii sa treaca pragul Centrului, printre care activitatile antrenante si accentul pus pe interactiune, pe deschidere si integrare, atelierele reusind intr-un chip ingenios sa declanseze puterea creativa a fiecarui student, acele resorturi interioare benefice dezvoltarii armonioase. Fiind amenajat intr-o maniera moderna, adaptata la cerintele tehnologice actuale, Centrul depaseste rigurozitatea specifica unei institutii de invatamant. Acesta reuseste sa intampine cu succes nevoile studentilor, gratie maiestriei cadrelor didactice, care se redescopera ca mentori, dar si a temelor abordate,  printre care putem aminti inteligenta emotionala, capacitatea de a comunica adecvat, de a invata eficient, de a face alegeri responsabile pe toate planurile. Ma bucur ca acest proiect de suflet a luat fiinta si cred ca detine potentialul de a schimba perspective, de a schimba vieti.

Paula Gherghiceanu, studenta in anul I la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei

Ceea ce mi-a captat atentia in legatura cu Centrul de Invatare este programul activitatilor realizate. Pe perioada liceului am fost coordonatorul departamentului „Mobilitate, informare, formare si consiliere” in cadrul Consiliului Scolar al Elevilor, lucru care mi-a permis sa identific numeroase probleme ale elevilor in anii terminali. Nesiguranta in legatura cu viitorul pe care ti-l poate oferi o facultate, frica de a nu promova examenele, lacunele in domeniile de baza, toate aceste probleme se regasesc si in randul studentilor, in special a celor de anul I licenta. Centrul de Invatare al UAIC vine in ajutorul lor prin trainingurile si atelierele realizate de profesionisti, dar si prin activitatile remediale si de tutoriat. Felicitari intregii echipe pentru eforturile realizate si pentru munca depusa!

Diana Pislac, studenta in anul al II-lea, Facultatea de Litere

Ma simt onorata pentru faptul ca am avut ocazia de a participa la o serie larga de activitati desfasurate de Centrul de Invatare „Performanta Pas cu Pas!”. As dori sa mentionez faptul ca ma aflu intr-una dintre situatiile de risc precizate in proiect si anume, sunt orfana si provin dintr-un centru de plasament. Pot spune ca, odata cu participarea la activitatile Centrului, am invatat cum sa imi gestionez sentimentele, cum sa fac posibila inlaturarea anumitor temeri care porneau de la lipsa de incredere. Pot spune ca aceste experiente au avut rolul de a ma invata multe lucruri benefice si, de asemenea, mi-au oferit posibilitatea de a cunoaste oameni noi carora le multumesc pentru daruirea si profesionalismul de care au dat dovada cu fiecare ocazie.

Monica Musteata, studenta in anul al II-lea, Facultatea de Chimie

Anul 2018 este un an de bucurie pentru fiecare roman. O lectie a acestui an dedicat Centenarului Marii Uniri este reprezentata de faptul ca o tara sanatoasa este o tara educata. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a inaugurat in acest an Centrul de invatare „Performanta Pas cu Pas”, iar sub coordonarea domnului prof. Bogdan Neculau, bunele rezultatele au inceput sa apara. Prezenta numeroaselor ore de consiliere si orientare, demararea programului de tutoriat (un alt proiect strategic al universitatii noastre) de catre doamna Prorector, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prezenta asociatiilor studentesti, activitatea in parteneriat cu reprezentantii studentilor – toate acestea sunt utile si benefice pentru reducerea abandonului universitar. Consider ca nu trebuie sa existe student din cadrul universitatii care sa nu participe, cel putin o singura data la activitatile legate de diminuarea abandonului universitar, programe necesare si oportune.

Drd. Costel Marian Dalban, reprezentant al studentilor in Biroul Executiv al Consiliului de Administratie al UAIC

Studentii beneficiari ai centrului sunt asistati de tutori – cadre didactice titulare pentru disciplinele la care s-a constatat un grad ridicat de nepromovare, specialisti in coaching si dezvoltare personala, consilieri educationali si de cariera, psihologi, studenti voluntari (din anii superiori ai ciclului de licenta, masteranzi, doctoranzi), membri ai comunitatii Alumni etc. De asemenea, in echipa de implementare exista cate un coordonator al activitatilor specifice pentru fiecare facultate din UAIC.

Centrul este dotat cu mijloace didactice moderne: laptop-uri, videoproiector, tabla interactiva, monitoare TV, biblioteca ce contine carti din toate domeniile de studiu, internet, mobilier adecvat, in vederea derularii optime a activitatilor propuse.

Printre proiectele viitoare la care Centrul de Invatare al UAIC va fi partener, mentionam o serie de conferinte intitulate generic „Dialoguri de seara la UAIC”, in cadrul carora vor fi abordate teme de interes pentru Universitate si societatea actuala, prima conferinta urmand a avea loc in luna ianuarie 2019, dar si o serie de interviuri cu academicieni si profesori emeriti de la UAIC despre educatie, societate, valori etc., realizate in urma unui parteneriat incheiat intre Academia Romana – filiala Iasi, UAIC, Radio Romania Iasi si Primaria Municipiului Iasi.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Centrul_de_Invatare_al_UAIC2
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2019 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2561 (s) | 21 queries | Mysql time :0.040344 (s)