Eveniment-Social

Dupa un inceput de an dificil, statisticile s-au imbunatatit! Cate transplanturi renale s-au efectuat pana in prezent

Publicat: 15 nov. 2018
1

Daca in primele trei luni ale anului 2018, medicii ieseni vorbeau despre o situatie rar intalnita, intrucat numarul transplanturilor renale care s-au efectuat era foarte mic, situatia s-a redresat in ultima perioada. Astfel, la Spitalul Clinic "Dr. C. I. Parhon" din Iasi s-au efectuat, pana in prezent, in anul 2018, nu mai putin de 24 de astfel de interventii.

Din acest total, 11 au fost efectuate de la donator cadaveric, in timp ce 13 au fost efectuate de la donator viu. Aceasta situatie este imbucuratoare, intrucat pana in luna martie, pe liste nu figura nici macar un transplant efectuat de la donator cadaveric. In aceste conditii, medicii ieseni vorbeau chiar de o criza legata de programul de transplant.

Citeste si: Premiera de exceptie intr-un spital din Iasi! Doua vieti au fost salvate in aceeasi noapte! Medicii au avut parte de ore infernale

"Nu avem niciun donator cadaveric anul acesta. A trecut aproape un semestru si nu exista donator cadaveric, nu s-a facut un astfel de transplant. Acest lucru nu s-a mai intamplat in ultimii patru sau cinci ani. Asta inseamna ca exista o criza legata de programul de transplant si de donatori in moarte cerebrala. Nu pot sa explic care sunt motivatiile pentru aceasta criza, dar acest lucru loveste, in primul rand, in pacientii de pe lista de asteptare. Pacientii care nu au sansa de a avea pe cineva in familie care sa-i poata ajuta, sa le doneze un rinichi, in prezent, nu au nicio speranta. Nu exista niciun donator in moarte cerebrala. Totodata, la nivel national, numarul este foarte mic", precizau medicii ieseni in luna martie a acestui an.

Adauga un comentariu