Sanatate

Durere de rinichi: simptome, cauze și tratamente

Publicat: 07 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Durerea de rinichi poate să apară din cauze diferite și nu de puține ori este confundată cu durerea de spate. De aceea este bine de știut că există unele diferențe între acestea, precum zona în care sunt resimțite și intensitatea durerii.

Durerea de rinichi se manifestă la nivelul părții superioare a cavității abdominale, pe o parte sau pe spate. Durerea de rinichi este localizată de obicei mai sus și este mai intensă decât durerea comună de spate și are nevoie de tratament specific, in funcție de cauza care le-a declanșat.

Durerile de rinichi se resimt în zona spatelui, imediat sub coaste. Durerea poate să apară pe o singură parte, dar și pe ambele părți simultan.

Durerea de rinichi apare alături de mai multe simptome care oferă indicații medicului cu privire la cauza durerii.

Durere de rinichi: Care sunt cauzele durerii de rinichi

Durerea de rinichi poate arăta că sunt probleme la unul sau la ambii rinichi. Cauzele cele mai des întâlnite pentru apariția durerilor de rinichi pot fi multiple. În cazul pietrelor la rinichi durerea este putenrică și apare atunci când piatra ajunge în tubul care conectează rinichii de vezica urinară.

Alte cazue ale durerii de rinichi pot fi infecții ale tractului urinar, sângerări la nivelul rinichilor, infecții ale rinichilor, cunoscute sub denumirea de pielonefrită, cheaguri de sânge sau tromboză renală sau boala rinichilor polichistici.

De asemenea, unele malformații congenitale la nivelul rinichilor, precum ectopia renală, agenezia renală, aplazia renală sau fistula arterio-venoasă renală, pot reprezenta cause ale apariției durerilor de rinichi.

Durerea de rinichi poate fi provocată și de hidronefroză, atunci când se acumulează urină în rinichi, iar aceștia încep să se umfle.

Alte cauze ce pot duce la apariția durerilor de rinichi pot fi administrarea anumitor medicamente (pentru tratarea cancerului, a tensiunii arteriale, a ulcerului sau a HIV), substanțele poluante sau loviturile puternice în zona rinichilor.

Durerea de rinichi: Cum se poate trata

Pentru stabilirea tratamentului în cazul durerilor de rinichi este foarte important de știut cauza care a dus la apariția acestora. În cazul infecțiilor urinare, medicii recomandă un tratament bazat pe antibiotice, dar și calmante și ceaiuri, care să ajute la hidratarea organismului și la eliminarea bacteriilor din tractul urinar. Tratamentele naturiste pentru infecțiile urinare includ consumul de suc de merișoare, ceai de urzică sau mătase de porumb.

Dacă durerea este provocată de insuficiența renală, tratamentul trebuie urmat la spital și presupune tratarea cauzei, a complicațiilor apărute, dar și administrarea de medicamente care controlează nivelul de potasiu din sânge, înlocuirea calciului din sânge și dializă.

Pentru tratarea durerilor de rinichi, medicii recomandă în anumite situații tratamente naturiste. Cel mai des remediu naturist este o bună hidratare, cum este în cazul infecției urinare. În plus, se recomandă ceaiurile de păpădie, cozi de cireșe sau pătrunjel. Și în cazul pietrelor la rinichi se recomandă consumul de apă și ceaiuri.

În anumite situații grave se impune intervenția chirurgicală, cum este cazul pietrelor la rinichi, cancerul renal, infecțiile rinichilor, boala renală cronică sau hipertensiune renală. La dializă se apelează în cazul anumitor afecțiuni renale, când rinichii nu mai funcționează în parametri. Prin dializă se îndepărtează apa, toxinele și reziduurile din sânge.

Adauga un comentariu