Magazin

Durerea de cap: cand ar trebui sa ne ingrijoreze?

Publicat: 20 ian. 2018
1

Cand durerile de cap sunt frecvente si ne impiedica sa ne desfasuram activitatile zilnice, este recomandat sa mergem la medic pentru a ne supune unor investigatii detaliate care sa dezvaluie cauza acestui simptom. 

Durerea de cap este un lucru normal pentru multi dintre noi. Este un „inamic” foarte cunoscut si suparator, insa de cele mai multe ori ea trece de la sine, fara sa provoace alte complicatii.

Totusi, in anumite cazuri, nu simti nicio ameliorare, chiar daca ai luat un analgezic sau te-ai odihnit. Din contra, durerea este foarte acuta.

Vorbim, desigur, despre migrene, acele dureri de cap cronice care diminueaza in mod considerabil calitatea vietii. 

Asadar… Cand ar trebui sa reprezinte durerea de cap un motiv de ingrijorare? Ar putea fi oare simptomul unei afectiuni grave? Este o posibilitate pe care trebuie sa o luam in considerare.

Avand in vedere ca informarea este cea mai buna arma pe care o avem la dispozitie, in cele ce urmeaza iti prezentam trei aspecte pe care trebuie sa le cunoastem cu totii.

Durerea de cap: ce factori iti ofera indicii privind gravitatea sa?

Universitatea Harvard a realizat un studiu foarte interesant cu privire la durerile de cap. In primul rand, se pare ca in aproape 95% din cazuri, durerea de cap nu este un simptom al unei boli grave. 

Totusi, in multe situatii, aceasta durere este epuizanta. In plus, ea este asociata unor boli precum migrenele, artrita, lupusul sau depresia.

Stim ca nu moare nimeni din cauza acestor afectiuni, insa calitatea vietii este diminuata. Din acest motiv, aceste boli sunt considerate invizibile in plan social.

Vorbim, cu siguranta, despre niste realitati complexe. Totusi, este esential sa ne dam seama cand anume o durere de cap sau o migrena nu este normala si semnaleaza o afectiune mai grava.

Sa vedem care sunt cele trei caracteristici demne de luat in seama.

1. Cand sa ne ingrijoram in privinta durerilor de cap
Universitatea Harvard a publicat in studiul mentionat anterior o serie de caracteristici pe care trebuie sa le luam in considerare atunci cand noi sau o persoana apropiata noua are dureri de cap.

 • Atunci cand simti o schimbare a durerii. De exemplu, daca pana la un moment dat ai simtit o durere acuta care a trecut dupa ce ai luat un analgezic, iar acum persista in ciuda tratamentului, trebuie sa mergi la medic.
 • Trebuie sa ceri ajutor daca te confrunti cu ceea ce poti numi „cea mai mare durere de cap din viata ta” (simptomul unui atac cerebral).
 • Daca durerea se intensifica atunci cand tusesti sau cand te misti, nu este un lucru normal. 
 • Este ingrijorator si daca durerea de cap ne impiedica sa ne desfasuram activitatile zilnice.
 • Anumite persoane devin agresive sau irascibile atunci cand au dureri de cap. Din nou, este ceva anormal.
 • Ia masuri daca durerea este insotita de febra si intepenirea gatului.
 • Daca, pe langa durere, ai probleme cu vederea, dificultati de vorbire, slabiciune, ameteala sau ochi rosii, mergi la urgente.
 • Medicii ne avertizeaza ca este anormal si ca durerea sa apara brusc, in timpul noptii. 
 • Daca te-ai lovit la cap si durerea nu dispare, trebuie sa mergi imediat la urgente.

2. Durerea de cap si atacul cerebral

Fara indoiala, atacul cerebral este cea mai mare teama a noastra, atunci cand simtim o durere de cap ingrijoratoare. Atat tinerii, cat si varstnicii pot trece prin asa ceva. Iata sase semnale de alarma de care este important sa tinem cont:

 • Deodata, simtim o slabciune a corpului pe o singura parte: un brat, un picior sau o parte a fetei.
 • Asa cum am mai spus deja, simtim ca ne confruntam cu cea mai mare durere de cap pe care am simtit-o vreodata.
 • Simtim o amorteala la fata, brat sau picior (pe o singura parte a corpului).
 • Ne pierdem vederea la unul dintre ochi.
 • Avem dificultati de vorbire sau de a ne face intelesi.
 • Avem o senzatie de ameteala, instabilitate sau pierdere a echilibrului, lucru frecvent inaintea unui atac cerebral.

„Durerea durerilor”

Stim ca migrenele si durerile de cap cauzate de tensiune sunt foarte suparatoare, insa neurologii si pacientii afectati sunt de parere ca cea mai dureroasa este cefaleea de tip cluster („in ciorchine”).

Cand o persoana trece prin asa ceva, se sperie foarte tare si se gandeste ca se va intampla „ceva foarte rau.” Totusi, nu este nimic grav.

Aceasta este foarte dureroasa si ne poate „imobiliza” pentru cateva ore, dar, asa cum am spus deja, nu este un simptom al unei boli grave.

 • Cefaleea de tip cluster afecteaza 1% din populatie, cu precadere barbati.
 • Este o durere intensa care te impiedica sa-ti continui activitatile zilnice, poate dura intre 15 si 90 de minute si poate aparea de mai multe ori pe parcursul unei zile.
 • Aceasta afectiune este asociata cu anumite probleme minore ale hipotalamusului si cu ritmul circadian. Uneori, stilul de viata, stresul, munca sau lipsa somnului pot duce la aparitia acestei dureri.

In concluzie, durerea de cap este in majoritatea cazurilor un simptom inofensiv, asociat cu oboseala, stresul sau anumite schimbari hormonale.

Cu toate acestea, daca durerea reprezinta un impediment in desfasurarea activitatilor de zi cu zi sau daca este asociata cu alte simptome, asemenea celor descrise mai sus, nu ezita sa te prezinti la medic pentru a primi un diagnostic corect.

In aceste cazuri, durerea de cap poate fi un semnal de alarma care nu trebuie ignorat. 

Adauga un comentariu