Sanatate

Durerea în stânga sub coaste: De unde provine și când ar trebui să mergi la medic

Publicat: 23 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Durerea în stânga sub coaste De unde provine și când ar trebui să mergi la medic
Durerea produsă de splină provine din mărirea în volum a parenchimului splenic, ducând la tensionarea capsulei care, la rândul ei, comprimă și alte structuri anatomice învecinate.

Durerea apărută în stânga, sub coaste, aparține patologiei splinei. În general este difuză, de intensitate medie sau redusă.

Durerea produsă de splină provine din mărirea în volum a parenchimului splenic, ducând la tensionarea capsulei care, la rândul ei, comprimă și alte structuri anatomice învecinate. Acest tip de durere poate fi descris de pacient și din cauza altor afecțiuni ale organelor învecinate, durere care poate iradia în această zonă.

Durerea în stânga sub coaste: Cauze

Poate apărea durere în stânga sub coaste din mai multe cauze: ruptura splinei, pancreatita acută și cronică, gastrita și ulcerul gastric, nefrolitiaza stângă, pneumonie lobară stângă, costocondrită, leucemie acută și cronică, limfom malign, abces splenic, infarct splenic și splenomegalia în cadrul bolilor infecțioase.

Ruptura splinei

Ruptura splinei apare din cauza unui traumatism puternic ( accident rutier) sau a unei contuzii ușoare, provocată de patalogie splenică, care determină splenomegalia (mărirea de volum a splinei). Durerea resimțită în partea stângă sub coaste iradiază adesea în umărul stâng sau în punctul splenic dintre mușchiul stâng sternocleidomastoidian și scalen (semnul Saegesser).

Astfel, poate apărea șocul hemoragic, manifestat prin: scăderea tensiunii arteriale, tahicardie, scăderea saturației de oxiden din sânge și tahipnee (creșterea frecvenței respiratorii).

Durerea în stânga sub coaste: Pancreatita acută și cronică

Inflamarea acută a splinei generează o durere care iradiază în partea stângă sub coaste. Simptomele sunt specifice patologiei gastrointestinale: vărsături, icter hiperpigmentare galben-brună a tegumentelor), scaun hipocrom, urină brună.

Gastrita și ulcerul gastric

Stomacul acoperă splina, astfel că inflamarea organului cavitar poate cauza astfel durere și în hipocondrul stâng. Reprezentativă este durerea cronică, cu caracter de arsură. Se află într-o strânsă dependență de ingestia de alimente: durerea apare după ingestia de alimente sau pe stomacul gol, dar este alternantă.

Nefrolitiaza stângă

Poziția anatomică a rinichiului stâng ( este situat în regiunea hipocondrică, între peretele abdominal posterior și splină) poate explica durerea în partea stângă, sub coaste, din cauza încastrării unui calcul urinar de-a lungul ureterului. În cele mai multe cazuri, durerea este bruscă și însoțită de vărsături, dar și de un impuls de nestăpânit la urinare. Iradiază și către organele genitale, iar pacientul este mereu nelinștit, căutând o poziție, care să îi amelioreze durerea.

Dacă apar urina roșie și durerea la urinare, înseamnă că este vorba despre calculi renali.

Pneumonie lobară stângă

Această boală se manifestă prin febră mare, frisoane, tuse, dispnee, durere toracică la fiecare respirație. Simptomele sunt cauzate de inflamarea lobului inferior al plămânului stâng, ce cauzează o durere puternică și se resimte în partea stângă, sub coaste.

Abcesul splenic

Abcesul splenic este o formă de cronicizare a unei inflamări și reprezintă o acumulare localizată de țesut inflamator necrotic. Se manifestă prin febră, splenomegalie și durere abdominală sub coaste în partea stângă.

Durerea în stânga sub coaste: Infarct splenic

Oprirea bruscă a circulației arteriale, care irigă o regiune parenchimatoasă a splinei sau a unei vene care colectează sângele venos al unei regiuni splenice, cauzează infarctul splenic. Se manifestă prin aceeași durere hipocondrică stângă, uneori urmată de febră.

În practica medicală, durerea în partea stângă sub coaste este un simptom rar întâlnit și, de cele mai multe ori, implică patologiile splinei sau a organelor învecinate. Pentru a stabili un diagnostic corect, este necesară observarea altor semne și simptome clinice adiționale.

Adauga un comentariu