Sanatate

Dureri de burtă la copii: Care sunt cauzele și cum se tratează

Publicat: 28 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dureri de burtă la copii Care sunt cauzele și cum se tratează
Dacă durerile de burtă la copii persistă cronic, sunt inconstante, nesistematizate, iar semnele clinice generale sunt mai greu de sesizat, se impune consultul unui medic

Durerile de burtă la copii pot reprezenta un simptom sau chiar o boală. Este vorba despre durerea cronică de burtă – o stare extrem de frecvent întâlnită la copil, indiferent de vârstă sau stare de sănătate.

Durerea de burtă poate fi scurtă și trecătoare și se manifestă sub formă de crampe, care pot să apară înainte de masă, de foame, de emoție, de furie. Crampele pot fi înainte de defecație și pot, fi uneori, însoțite de vânturi. De multe ori aceste dureri trec fără a fi necesară administarrea vreunui medicament.

În momentul în care durerile de burtă la copii sunt însoțite de febră, diaree, stare generală alterată sau semne respiratorii, atunci ar trebui să apară motive de îngrijorare din partea părinților. În asemenea cazuri, poate fi vorba despre boli infecțioase, cronice sau acute.

Dacă durerile de burtă la copii persistă cronic, sunt inconstante, nesistematizate, iar semnele clinice generale sunt mai greu de sesizat, se impune consultul unui medic.

Dureri de burtă la copii: Cauze ale apariției durerii

Durerile de burtă la copii pot avea multiple cauze și în funcție de acestea se stabilește sau nu un tratament.

Cea mai frecventă cauză a apariției durerilor de burtă la copii este indigestia. Aceasta poate să apară atunci când copilul mănâncă prea mult sau prea repede un anumit aliment. Indigestia se manifestă printr-un disconfort sau dureri abdominale. Durerile de burtă pot fi însoțite de senzația de greață, oboseală sau apatie.

Aceste dureri trec, de obicei, în câteva ore. Totuși, pentru a scăpa mai repede de durere, copilului i se poate da un ceai de plante. În plus, asemenea situații, ar trebui ca părintele să amâne câteva ore următoarea masă pe care o va primi copilul.

O altă cauză a durerilor de burtă la copii pot fi anumite infecții ale tractului digestive. Infecțiile cu virusuri și bacterii pot duce la apariția unor gastroenterite, care se manifestă prin dureri abdominal. De obicei, acestea sunt însoțite de vărsături și diaree. În cazul în care gastroenterita este cauzată de un virus, simptomele se vor ameliora în câteva zile. Pentru asta se impune un regim alimentar și medicamente antivomitive/ antispasmodice ori antidiareice. În cazul în care bacteriile au dus la apariția gastroenteritei, se impune un tratament cu antibiotice.

Paraziți intestinali, probleme gastrointestinale și colopatia pot cauza durerile de burtă

Paraziții intestinali precum oxiurii, toxocara, tenia sau alți posibili viermișori pot provoca dureri de burtă la copii. În cazul în care apare și lipsa poftei de mâncare se impune un consult medical.

Problemele gastrointestinal, precum constipația și diareea, pot fi alte cauze ale apariției durerilor de burtă la copii.

Colopatia poate fi o altă cauză pentru durerile de burtă, manifestându-se prin constipație, balonare și diaree. Acestea trădează o funcționare proastă a tranzitului. În asemenea cazuri, se recomandă reducerea consumului de fructe și legume crude.

Tratamente pentru durerile de burtă la copii

Pentru durerile de burtă ușoare se recomandă repaus la pat, care ar trebui ca în câteva ore să ducă la dispariția durerilor.

Medicii recomandă, de asemenea, o hidratare corectă. Dacă durerea este însăoțită de vomă, se recomandă o cantitate mai mare de lichide.

Nu este recomandată administrarea de apă sau de lapte fiert în cazul copiilor foarte mici și sugarilor, deoarece le va afecta echilibrul salin din organism. În asemenea situații se recomandă soluțiile de rehidratare.

În plus, pediatrii recomandă evitarea laptelui, sucurilor concentrate de fructe, a băuturilor acidulate, a cafelei  și a bauturilor energizante sau tonice.

În ceea ce privește tratamentul medicamentos, de obicei se pot administra antipiretice, precum Panadol. Medicii recomandă să n use administreze aspirina. De asemenea, trebuie evitate antibioticelor dacă nu a prescris un medic acest tratament.

Cel mai indicat este ca părintele să ducă micuțul la un control la un medic pediatru, care va prescrie un tratament.

Adauga un comentariu