Magazin

Durerile de cap

Publicat: 18 oct. 2010
1

@ Aparitia durerilor de cap necesita un consult de specialitate pentru a afla cauzele acestora si administrarea unui tratament adecvat @ Durerile de cap sau cefaleea sunt de trei tipuri: cefaleele psihogene, migrenele si cefaleea simptomatica @ Tratamentul cefaleelor depinde de tipul si de severitatea acestora, precum si de alti factori (varsta pacientului, patologia asociata etc.)

Creierul este centrul unde se realizeaza procesele de memorare si invatare, simturile (auditiv, vizual, tactil, olfactiv si gustativ) si emotiile. Tot el este centrul care coordoneaza alte parti ale corpului, inclusiv musculatura, unele organe interne si vasele de sange. Creierul este format din miliarde de neuroni (celule nervoase), conectati intre ei printr-o retea de sustinere (nevroglie). Aparitia durerilor de cap necesita un consult de specialitate pentru a afla cauzele acestora si administrarea unui tratament adecvat. Nu se recomanda a lua pastile antalgice de la farmacie fara a sti ce tratam, fiindca cefaleea poate fi manifestarea unei tumori sau hematom intracranian in evolutie, care, daca nu sunt depistate in timp util, uneori poate fi tarziu…

Cefaleea psihogena

Durerile de cap sau cefaleea sunt de trei tipuri: cefaleele psihogene, migrenele si cefaleele simptomatice. Cefaleele psihogene sunt frecvent intalnite in viata de zi cu zi si apar in urma oboselii, stresului, anxietatii, starilor depresive etc. Tensiunea psihica poate provoca o contractie exagerata a muschilor cefei cu iradierea durerii spre cap. Cefaleele psihogene pot duce la o incetinire moderata a activitatilor individului.

Migrenele

Migrenele sunt urmatorul tip de cefalee in ordinea frecventei, care afecteaza aproximativ 5 – 10% din populatia globului, atat la adulti, cat si la copii. Inaintea pubertatii, baietii si fetele sunt afectati in mod egal, dar dupa pubertate incidenta este mai mare in cazul femeilor, decat al barbatilor. Cauza aparitiei acestora este dificil de depistat, dar se stie ca are loc o constrictie urmata de o dilatare a anumitor artere ale capului si ca exista adesea un teren familial. Migrenele se manifesta printr-o durere de cap intensa, pulsatila, localizata uneori la jumatate din craniu, asociata cu senzatie de greata, voma, exacerbata de lumina, zgomot.

Cefaleea simptomatica

Cefaleele simptomatice nu constituie ele in sine o boala, dar sunt simptomul unei afectiuni organice, uneori foarte periculoasa. De aceea, vom acorda o descriere mai amanuntita acestui tip de cefalee. Cefaleea tensionala este cea mai frecventa forma de dureri de cap, intalnita la peste 90% din adulti, in special la femei. De asemenea, durerile de cap pot sa apara si in arterita temporala sau boala Horton, in cazul unor afectiuni din sfera oftalmologica (glaucom, tulburari de vedere), otorinolaringologica (sinuzita, otita), stomatologica sau reumatologica (artroza cervicala). Ele apar si ca manifestare clinica in hipoglicemie, intoxicatii, unele medicamente (vasodilatatoarele), meningita etc. Din punct de vedere neurochirurgical, o cefalee simptomatica poate fi declansata de procese expansive intracraniene (tumori, hematoame), prin hipertensiunea intracraniana ce o realizeaza. Tumorile cerebrale ale adultilor sunt afectiuni in care celulele canceroase (maligne) se multiplica necontrolat in tesuturile cerebrale (ale creierului). In general, simptomele sunt dependente de localizarea tumorii. De exemplu, un pacient cu slabiciune progresiva la nivelul membrului superior si inferior stang poate avea o tumora pe partea dreapta a creierului. Alte simptome frecvente sunt greata, voma, ambliopia (vederea dubla) si somnolenta. O situatie particulara este la tineri, la care simptomele frecvente sunt convulsiile. Datorita tehnicilor moderne de imagistica, multe dintre tumorile cerebrale sunt depistate inainte de a determina altceva decat cefaleea nou aparuta sau prelungita neobisnuit de mult. Rolul neurochirurgului este de a confirma diagnosticul. Este aproape imposibila diagnosticarea cu acuratete a tipului de tumoare sau chiar si prezenta acesteia, fara ajutorul unei biopsii de tesut tumoral. Aceasta inseamna ca in majoritatea cazurilor este nevoie cel putin de o biopsie. O cefalee simptomatica poate fi si consecinta unei hemoragii meningeene in urma rupturii unui anevrism. Anevrismul este o zona dilatata a peretelui arterial, ca o umflatura pe traiectul unei artere cerebrale care iriga creierul. In functie de severitatea hemoragiei cerebrale, se poate instala o afectare permanenta a creierului sau decesul. Pe langa faptul ca este un factor important de risc pentru hipertensiunea arteriala, fumatul creste riscul unei rupturi de anevrism.

Metode de investigare

Cele mai utile investigatii pentru stabilirea diagnosticului de proces expansiv intracranian sunt cele imagistice, in special rezonanta magnetica nucleara. RMN vizualizeaza bine chiar si tumorile de mici dimensiuni, iar rezultatele sunt mult mai exacte daca se injecteaza o substanta de contrast, cum este Gadolinium. O astfel de procedura poate identifica tumori cu diametrul de cativa milimetri. In cazul in care procedura aceasta nu poate fi efectuata (in situatia in care pacientul are pacemaker sau diverse proteze metalice), se recomanda executarea unui examen computer tomografic (rezultatele sunt mult mai bune daca se efectueaza cu substanta de contrast).

Tratament

Daca sunt prezente unele dintre simptomele de mai jos, trebuie consultat un medic: cefaleea brusc instalata (dureri de cap brusc instalate, foarte diferite de alte dureri de cap obisnuite); durerile cervicale (dureri la nivelul cefei); sensibilitatea la lumina; lesinul sau pierderea cunostintei; crize epileptice. Medicul, dupa o examinare detaliata va preciza diagnosticul si va administra un tratament adecvat. Tratamentul cefaleelor depinde de tipul si de severitatea acestora, precum si de alti factori (varsta pacientului, patologia asociata etc.). Unele masuri calmeaza uneori durerea: pacientul poate sa se intinda in pozitia culcat, sa evite factorii agravanti (camera zgomotoasa, prost aerisita), sa-si intinda sau sa-si maseze muschii umerilor, gatului, fetei si pielii capului si, atunci cand este posibil, sa doarma cateva ore. Nu recomandam tratamentul durerii fara un consult de specialitate prealabil.

Adauga un comentariu