National

Duș cu apă rece pentru români! Specialiștii susțin că vom beneficia parțial de reducerea de TVA la 5% la energia termică

Publicat: 14 ian. 2022
o persoană verifică repartitorul de pe un calorifer
Românii vor beneficia parțial de reducerea TVA la 5%, susțin specialiștii

Pare că românii au parte de un duș cu apă rece după ce recent Guvernul a anunțat că va scădea TVA-ul la energia termică. Specialiștii din domeniu susţin că românii nu vor beneficia decât parțial de reducerea de TVA la 5%.

Ca un argument la ceea ce afirmă, specialiştii menţionează că eventualele reduceri vor fi făcute începând cu data de 1 ianuarie 2022. Între timp, din cauza facturilor uriașe mulți români constată că nu au bani să le plătească, iar ANPC a aplicat amenzi considerabile pentru zeci de furnizori.

Specialiștii susțin că românii vor beneficia parțial de reducerea de TVA la 5% la energia termică

Costin Manta şi Florina Paring, specialiști în domeniu afirmă, într-un punct de vedere, faptul că românii nu vor beneficia în totalitate de reducerea de TVA la 5% la energia termică. Acest lucru s-ar datora faptului că măsurile sunt aplicabile de la 1 ianuarie 2022, la livrările de energie termică efectuate începând cu această dată:

 

„Când ar putea fi aplicată cota de 5%? Ordonanţa (OUG 130/2021 n.r.) limitează aplicabilitatea cotei reduse la sezonul rece, mai precis vizează perioada 1 noiembrie – 31 martie a anului următor. Prin urmare, în sezonul rece actual, 2021 – 2022, consumatorii nu vor putea beneficia decât parţial de reducerea TVA, întrucât cota de 5% este aplicabilă livrărilor de energie termică efectuate începând cu data de 1 ianuarie 2022. Astfel, la o primă vedere, s-ar părea că intenţia legiuitorului a fost de a folosi cota redusă de 5% TVA pentru energia termică consumată după data de 1 ianuarie 2022.

În schimb, conform regulilor ce guvernează TVA, nu ar trebui să ne uităm la data consumului efectiv, ci la data prevăzută în contract pentru plată sau data emiterii unei facturi. Cu alte cuvinte, conform regimului de aplicarea a TVA, factura primită în ianuarie 2022 va fi redusă, chiar dacă ea vizează un consum efectiv înregistrat în decembrie 2021”, se menţionează într-un punct de vedere privind reducerea cotei de TVA pentru livrarea energiei termice în sezonul rece, semnat de Costin Manta, Partener Asociat, Departamentul de Taxe indirecte, EY România şi Florina Paring, Senior Manager, Departamentul de Taxe indirecte, EY România.

Românii sunt șocați de facturile uriașe la energie termică

Pe de altă parte, românii au fost șocați de faptul că au primit facturi uriașe la energie termică. De exemplu, un bărbat ar fi primit o factură de 5.000 de lei. Cetăţeanul, care este pensionat și este din Năsăud, a declarat presei că are o pensie care nu îi permite să plătească asemenea sume mai ales în contextul în care în casă nu are mari consumatori

„Factura este la gaze. Avem aproximativ 180 de metri pătraţi. Cum să reacţionăm? De unde să plătim? Banii ăştia sunt deja exageraţi. În trecut, am plătit 800 – 1000 de lei şi acum ne-a venit 5000 de lei. Şi nici factură plafonată nu avem.

La toţi a venit factura plafonată, la noi nu a venit. Ce venituri să avem? De unde să putem plaît? Avem o pensie de 1000 de lei. Ce variante să avem? Să ne deconectăm şi să mergem pe lemne.” a declarat George Stelian Lakatos

Asta în condiţiile în care ANPC a realizat, în urma unor verificări că mulţi dintre furnizori nu respectă legea plafonării.
Adauga un comentariu