Boli si tratamente

De ce se zbate ochiul? Top 5 cauze pentru aceasta afectiune

Publicat: 23 mai 2020
ochi femeie
De ce se zbate ochiul

De ce se zbate ochiul? Acest tremor al pleoapei este de obicei inofensiv si se opreste spontan. Descoperiti in randurile care urmeaza cauzele si riscurile acestei miscari involutare a pleoapelor!

Pleoapa este un muschi pe care il folosim foarte des si, de cele mai multe ori, in mod inconstient. Omul coboara si ridica pleoapele de circa 15 ori pe minut. Fiecare clipire are rolul de a umezi si de a curata ochii. Cand se intampla ca pleoapele superioare sa se miste necontrolat, iar aceasta actiune se numeste tremor de pleoape. Se intampla foarte rar ca ambii ochi sa tremure in acelasi timp. Daca pe noi ne deranjeaza, ceilalti abia observa. Acest tremor al pleoapei este de obicei inofensiv si se opreste spontan. Dar de ce, totusi, ochii se zbat?

1. Cea mai frecventa cauza este stresul

Medicii sustin ca cea mai frecventa cauza a tremorului ploapelor este stresul. Cand suntem sub presiune, toti muschii din corp, de altfel, sunt in alerta. Acesta este si cazul muschiului pleoapelor. Impulsurile nervoase sunt transmise muschilor pleoapei care se contracta si incep sa tremure. intrucat pielea din jurul ochilor este foarte subtire si sensibila, experimentam tremorul foarte intens. In aceasta situatie, tot ceea ce trebuie sa facem este sa ne relaxam, deoarece relaxarea ajuta la combaterea stresului. in general, orice activitate sportiva poate fi benefica. Dar in aceste cazuri, meditatia este cea care poate fi de mare ajutor. Tineti cont si de faptul ca, atunci cand stresul va copleseste, trebuie sa apelati la ajutorul unui psiholog sau psihiatru.

2. De ce se zbate ochiul? O alta cauza este oboseala

Ne aflam in era digitala, iar daca stati mult timp in fata unui calculator, telefon sau televizor, primii care obosesc sunt, da, ochii! Si asa apare tremorul necontrolat! Este un stres extrem care pune presiune pe pleoape.

Daca petreci mult timp in fata ecranului, este important sa faci pauze. Priviti pe fereastra fixand un punct cat mai indepartat, iar dupa o zi de munca in fata unui calculator, nu te aseza in pat! Fa sport sau pur si simplu iesi la o plimbare lunga prin natura. In acest caz, este foarte important sa dormi suficient.

3. Ochiul se zbate si din cauza unei lipse de magneziu

Cum am mentionat mai sus, pleoapa este un muschi. Daca aveti carenta de magneziu, pleoapa reactioneaza, ca orice alt muschi, print-un fel de crampe. Cand apare lipsa acestui mineral, apare si oboseala, stari de lesin, anxietate, depresie, nervozitate, irascibilitate, crampe musculare, tremor, spasme musculare, dureri de cap, palpitatii, aritmie, tensiune arteriala crescuta, dificultati de respiratie, pierderea poftei de mancare, greata, diaree, constipatie.

Magneziul stabilizeaza membrana care inconjoara celulele nervoase. Daca lipseste, membrana devine mai permeabila si celulele nervoase sunt mai usor excitabile. Astfel apare tremorul necontrolat.

4. De ce se zbate ochiul? Tensiunea arteriala prea mare determina pleoapele sa se miste necontrolat

Desi se intampla foarte rar, tensiunea arteriala prea mare poate duce la tremorul pleoapelor. In acest caz arterele sunt cele care il declanseaza. Acestea traverseaza corpul si pot atinge rapid venele pulsatoare, dar si nervii, iar acestia din urma transmit brusc un impuls muschilor pleoapelor.

5. Tremorul necontrolat al pleoapelor poate fi si un semn al unei boli grave

Tremorul necontrolat al pleoapelor dureaza de obicei doar cateva minute, dar poate tine pana la cateva ore. Atentie! Daca o pleoapa tremura in mod regulat timp de cateva zile, este recomandat sa consultati un medic. Poate fi un semn de boala neurologica, intrucat transmiterea semnalelor intre nervi si muschi este dereglata.

Asadar, dormiti suficient, reduceti aportul de cofeina si, mai ales daca trebuie sa stati mult in fata unui terminal, folositi lacrimi artificiale!
Adauga un comentariu