Economic Local

E fermier, dar asta nu-l impiedica sa-si doreasca o masina de cateva sute de mii de euro! Cum vrea sa puna mana pe „bijuterie” fara sa scoata vreun leu din buzunar!

Publicat: 15 sept. 2019

@ Un tanar agricultor si-a dezvoltat ferma cu ajutorul fondurilor europene @ Dupa ce a vazut ca poate obtine usor bani de la Uniunea Europeana, a decis sa mai depuna un proiect de cateva sute de mii de euro @ In ultimii ani, tot mai multi ieseni achizitioneaza utilaje scumpe cu fonduri europene

Un tanar din Iasi este unul dintre fermierii care ar putea fi un exemplu de ambitie pentru tinerii care vor sa obtina fonduri europene. Acesta a vazut ca banii pot fi obtinuti usor daca muncesti si te informezi si nu s-a rezumat la o singura finantare europeana, ci a continuat sa depuna proiecte pana a obtinut alti bani.

In total, a primit de la Uniunea Europeana 100.000 de euro si acum vrea sa depuna inca un proiect pentru achizitia unui utilaj agricol de cateva sute de mii de euro. In ultimii ani, tot mai multi tineri se orienteaza spre fondurile europene pentru a-si dezvolta afaceri in mediul rural si depun proiecte la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

Vezi si: Tanar cu buzunare adanci! La 25 de ani are o afacere de milioane! A platit 400.000 de euro doar pentru doua masini – FOTO, VIDEO

Afacere dezvoltata cu fonduri europene

Gabriel Stoican este un iesean in varsta de 43 de ani care toata viata a invatat despre agricultura. Acesta sustine ca parintii lui au fost dintotdeauna fermieri si au cultivat cereale, iar faptul ca acum si el este fermier a fost din "vina" parintilor.

"Parintii aveau de la bunici cateva hectare de teren agricol, l-au cultivat cu grau si floarea-soarelui, au inceput sa ia in arenda si au ajuns la 20 de hectare, aici, la Strunga. Au continuat asa ani buni, iar dupa ce am terminat facultatea am inceput sa ma ocup eu de agricultura. Parintii sunt vinovati, ca sa spun asa, pentru faptul ca imi place sa petrec mult timp in camp, sa stau de vorba cu oamenii care lucreaza cu noi, sa stau toata ziua in tractor sau sa verific de zece ori pe zi daca graul are firul cum trebuie. Cand am auzit acum cativa ani ca se dau fonduri europene, am zis sa incerc si eu sa depun un proiect, poate sa ma dezvolt, sa mai arendez sau sa mai cumpar niste terenuri. Prima data am aplicat pentru tanarul fermier pentru ca indeplineam toate conditiile. Mi-a fost putin greu pentru ca sunt multe detalii pe care, daca le treci cu vederea, risti sa nu iei banii. Insa dupa ce am primit cei 25.000 de euro, am zis ca mai depun un proiect si imi iau un utilaj. Ceea ce s-a si intamplat", sustine fermierul.

In prezent, ieseanul administreaza 160 de hectare de teren agricol si vrea sa se extinda in viitorul apropiat. "Am stat de vorba si cu specialistii, cu marii fermieri de la noi, dar si din tara, si am ajuns la concluzia ca agricultura performanta se poate face daca ai utilaje bune, scumpe, si o suprafata mare cu culturi. Acum cultiv grau, porumb, floarea-soarelui si putina rapita. Raman la culturile clasice pentru ca asta e agricultura romaneasca. Vreau sa mai depun un proiect european sa imi cumpar inca doua utilaje. Dar astept sa se deschida sesiunea de finantare pentru ca inca nu s-au alocat fonduri pentru anul acesta", sustine fermierul.

Vezi si: A spart toate topurile din tara. Sefii unei institutii l-au premiat pe acest tanar din Iasi pentru ca a obtinut cei mai multi bani de la Uniunea Europeana – FOTO

Utilaje scumpe, achizitionate cu fonduri europene

In cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 au fost selectate zeci de proiecte ale iesenilor care au solicitat fonduri europene pentru achizitia de utilaje agricole. Majoritatea dintre acestia au platit sute de mii de euro pentru un singur utilaj. Astfel, SC Damaschin-Manta SRL, firma din localitatea Todiresti, judetul Iasi, a obtinut o finantare in valoare de 444.970 euro pentru "Modernizarea Exploatatiei".

Totodata, Agrosyl SRL, firma detinuta de ieseanul Tudor Silion, detine o ferma in comuna Miroslava si a obtinut o finantare de 388.624 de euro pentru modernizarea exploatatiei vegetale. Suma de 609.586 euro a ajuns la Sandel Pasaniuc din comuna Tibanesti, care are acolo o intreprindere individuala care se ocupa cu cultivarea plantelor. Fondurile au fost solicitate tot pentru achizitia de utilaje. Tot sub forma de intreprindere individuala, Olivia Daniela Pristavita a depus un proiect de "Achizitii masini si utilaje agricole pentru modernizare exploatatie agricola" si a primit o finantare nerambursabila in valoare de 609.586 de euro.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit