International

E o simpla pastila impotriva durerii de cap, dar are un efect ciudat asupra noastra – De ce nu ar trebui sa mai luam paracetamol

Publicat: 01 mart. 2018

Conform unui studiu realizat de cercetatorii americani de la Universitatea din Ohio, un efect secundar al tratamentului cu paracetamol este recuderea nivelului de empatie. Astea inseamna ca paracetamolul, cunoscut in Statele Unite sub denumirea de acetaminofen, ne face mai nepasatori fata de durerea si sentimentele celor din jurul nostru.

Rezultatul este ingrijorator. Empatia este foarte importanta. Spre exemplu, daca ai o cearta cu persoana iubita si ai luat paracetamol, cercetarea noastra sugereaza ca vei fi mai putin intelegator si nu vei intelege ce ai facut ca sa ii ranesti sentimentele”, au declarat cercetatorii, potrivit Daily Mail.

Vezi si: Leguma-minune pentru sanatate: Afectiuni grave pe care le vindeca

Pentru realizarea acestui studiu, s-au facut doua experimente. In primul, 80 de studenti au baut un lichid inainte de a citi niste povesti scurte despre oameni aflati in durere. In jumatate din bauturi fusese pus paracetamol, iar cercetarea a demonstrat ca cei care au luat acest analgezic au avut mai putina empatie fata de suferinta oamenilor din aceste povesti.

Cel de-al doilea experiment, la care au participat 114 oameni, a scos la iveala faptul ca pacientii care iau paracetamol sunt mai putin deranjati de zgomotele foarte puternice. Mai mult decat atat, au crezut ca si ceilalti nu sunt iritati de aceste zgomote. “Paracetamolul a redus durerea pe care au simtit-o, dar si empatia fata de cei care experimentau aceleasi zgomote puternice. Descoperirea arata ca durerea celor din jurul tau nu pare interesanta dupa ce ai luat acetaminofen”, au mai spus cercetatorii.

Vezi si: Nu o mai calca in picioare – Se spune ca este unul dintre cele mai bune medicamente naturale

Echipa de oameni de stiinta va studia acum si ibuprofenul, pentru a vedea daca produce rezultate similare. Paracetamolul face parte din grupa medicamentelor analgezice-antipiretice (amelioreaza durerea si reduce temperatura corpului in caz de febra).

Paracetamolul este indicat in tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate usoara pana la moderata, cu diferite localizari (dureri de cap, dureri in gat, dureri de dinti, dureri asociate racelii si gripei, dureri ale muschilor sau articulatiilor sau in caz de menstruatie dureroasa) si tratamentul simptomatic al febrei.loading...

Adauga un comentariu