Actualitate

E oficial! Elevii revin la școală de pe 14 septembrie 2020. Iată ce schimbări vor fi

Publicat: 05 aug. 2020
ALT=«Elevii se vor întoarce la școală din 14 septembrie 2020»
Elevii se vor întoarce la școală din 14 septembrie 2020

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că anul școlar va începe pe data de 14 septembrie 2020. În contextul pandemiei de coronavirus, activitatea de zi cu zi a suferit schimbări majore. Elevii și-au petrecut ultimele săptămâni din anul școlar participând la cursurile on-line. Deși speranțele că totul va intra în normal au fost spulberate în ultima perioadă de informațiile nesigure transmise de Guvernul Orban, se pare că, totuși, elevi vor reveni în băncile unităților de învățământ. Iată în ce condiții se va întâmpla acest lucru.

„Pe 14 septembrie începe noul an școlar pre-universitar. Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv fizic la școală”, a declarat Klaus Iohannis.

Vor exista trei șcenarii și fiecare unitate de învățământ va decide după care dintre acestea va funcționa. Se va ține cont de situația concretă din localitate sau chiar din școală.

„Am avut o întâlnire foarte importantă cu premierul, mai mulți miniștri și secretari de stat. Am discutat despre situația învățământului și măsurile specifice în vremuri de pandemie. Am tras câteva concluzii și s-au luat decizii. În săptămânile care urmează toate vor fi detaliate. Important pentru elevi, pentru părinți, pentru societate: pe 14 septmebrie începe nul an școlar preuniversitar. Vor merge majoritatea fizic la școală”, a declarat președintele.

Care sunt cele trei șcenarii

  1. scenariul verde: mai puțin de o persoană detectată cu COVID în ultimele 14 zile
  2. scenariul galben: între 1-3 persoane detectate zilnic în zonă cu COVID
  3. al treilea scenariu, cel roșu: mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă

„Scenariile descriu ce se întâmplă în școală. Felul în care va funcționa fiecare unitate va fi decis local pentru fiecare școală în parte, comandamentul județean pentru situații de urgență va lua decizia pe ce scenariu se merge: scenariul verde – se țin cursuri normale, scenariul roșu – cursuri online, scenariul galben – parte din cursuri la școală, o parte online”, a adăugat Klaus Iohannis.

Protestul elevilor din fața Guvernului

În urmă cu două zile, a avut loc un protest în faţa Guvernului al reprezentanţilor elevilor. Mai sunt doar câteva săptămâni până la redeschiderea şcolilor și elevii cer autorităţilor să prezinte un plan concret privind anul şcolar 2020-2021.

Elevii sunt nemulțumiți că, deși mai este o lună până la noul an școlar, nu este prezentat un plan clar. Mai multe asociații de elevi din țară vor trimite la București colete cu revendicările lor. Sabina Spătariu, președintele Asociației Elevilor Constanța, a declarat zilele trecute că elevii nu au fost consultați suficient.

Reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Bucureşti protestează în faţa Guvernului şi cer să li se prezinte soluţii concrete pentru noul an şcolar care va începe în câteva săptămâni. Aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că ministerul Educaţiei nu are niciun plan oficial pentru redeschiderea anului şcolar, punând sub semnul întrebării reluarea cursurilor.

Preşedintele Asociaţiei Elevilor Bucuresti-Ilfov a declarat celor de la digi24 faptul că măsurile pe care ministerul le va lua să ar trebui făcute publice, dar şi că toţi elevii trebuie să aibă un dispozitiv mobil conectat la internet. În altă ordine de idei, Alex Rădulescu a explicat că orele nu vor putea fi susţinute în clasă şi singura soluţie fiabilă este mutarea cursurilor în online, dar pentru ca acest lucru să se întâmple este necesară dotarea tuturor elevilor cu dispozitive care permit accesul la internet.

Adauga un comentariu