Actualitate

E timpul cand se schimba anotimpul!

Publicat: 19 ian. 2016
1
Cu aproape jumatate de secol in urma, copil fiind, asteptam cu nerabdare doua anotimpuri: primavara si toamna. Dintre bucuriile pe care ni le aduc aceste doua perioade ale anului, ne fascinau cu deosebire cantecul cucului si inceputul de an scolar, fiecare cu anotimpul sau, dupa ritmurile naturii si dupa datina. Cand incepeau a se zvanta noroaiele primaverii, colindam crangurile ca sa auzim cucii cantand si aveam mare grija sa ne prinda cu cativa banuti in buzunar. Cat despre anotimpul inceputului de an scolar, ne uitam intotdeauna cu invidie la cei mai rasariti ca noi, ajunsi la varsta potrivita, care, imbracati in uniforme si cam speriati, paseau pe portile scolii pentru prima oara. Anii au trecut, ne-am imbracat si noi in uniforme si am trecut pragurile scolilor, mai mult sau mai putin speriati. Unora le-a trecut sperietura si au trecut prin viata fara prea mari emotii. Altii au ramas speriati pentru totdeauna si incearca sa-si gaseasca locul intr-o lume din ce in ce mai rea si mai ostila.
Intre timp, rosturile lumii s-au schimbat iar cucii, ramasi fara cranguri, canta in toate anotimpurile. Ba, in ultima vreme au prins obiceiul de a canta in toiul noptii sau dimineata la prima ora, acompaniati de mascati si ca sa vezi, ai naibii cuci, nu canta aiurea ci pe la portile sefilor de institutii! Oameni care pana mai ieri stateau ca niste zei pe soclurile urbei, se furiseaza acum prin locuri cat mai discrete, loviti de cantecul cucului, lasand in urma lor o mare nedumerire! Si uite-asa, din mandat in mandat, odata cu schimbarea climei si-au schimbat si cucii naravurile de nu mai anunta trecerea de la un anotimp la altul ci trecerea de la o stare de bine la o stare de rau! Am reflectat mult la cauzele acestei ciudate schimbari si mi-am dat seama ca oamenii carora le canta cucul noaptea sau dimineata la prima ora, ar putea evita aceasta intamplare nedorita daca ar sti sa se opreasca la timp! Se vede treaba ca, daca au stiut vreodata, au uitat demult acele vorbe intelepte din Ecleziastul biblic care spun cam asa: „Caci soarta omului si soarta dobitocului este aceeasi: precum moare unul, moare si celalalt si toti au un singur duh de viata, iar omul nu are nimic mai mult decat dobitocul. Si totul este desertaciune!”.
Zilele trecute am citit o stire care mi-a confirmat credinta: cercetatorii in neurologie de la un important institut american au publicat concluziile finale ale unui studiu desfasurat pe durata mai multor ani, concluzii potrivit carora goana dupa bani da dependenta la fel ca alcoolul, tutunul sau alte asemenea  excitante! Este singura explicatie logica si iata, neurologica, pentru lipsa de ratiune a celor care, catarati intr-o anumita pozitie, se agata de ea ca mata de cearceaf si uita ca tuturor ne canta cucul, mai devreme sau mai tarziu, cu mascati sau fara! Setea de bani si setea de putere le ia mintile si-i face vulnerabili, fie ei presedinti, ministri, parlamentari, primari sau sefi de institutii. La vreme de viscol, am furat un vers din slagarul celebru al Angelei Similea ca sa botez textul de fata si sa chem o primavara care intarzie sa vina, speriata pana si ea de tupeul unora! Nu stiu ce dorinta v-ati pus voi la trecerea dintre ani dar eu mi-am dorit ca semenii nostri aflati in functii mari sa-si schimbe mentalitatea odata cu anotimpul si sa-si aduca aminte ca nimeni si nimic nu este vesnic! (Dan Degeratu)
Comentarii
  • Bravo nene, in sfarsit are cineva curajul sa ia taurul de coarne! Ca de vreo doua mandate incoace bietilor politehnisti le tremura pantalonii si n-au curaj nici sa respire!! Bravo!!!

  • Bravo ! Bravo ! Bravo !
    Numai cine nu vrea nu intelege cu adevarat esenta acestei frumoase si necesare schimbari de anotimp !
    „Canta cucu bata-l vina…..” !

  • Eu m-am saturat de secrete, de usi inchise, de atmosfera de inmormantare. M-am saturat sa ma uit tot timpul in spate si sa ma gandesc daca am spus ce trebuia. Sau poate nu am spus ce trebuia… Si cine m-o fi auzit?….

  • Bravo Danut, de la un portar betiv, adunat din santuri, acum esti mare doctor in stiinte si mare scriitor. Bravo BZI pentru colaboratorii pe care ii aveti!

  • Setea de afaceri iti ia si tie mintile „scriitorule”. Lasa tu presedintii si ministrii, mascatii vin si la unul ca tine, chiar daca te lauzi cu prietenii tai politisti.

  • Degeratule te-ai imbogatit pe vremea lui Badea dupa care plangi si acum. Dar afacerile tale nu au degerat,mai merg in continuare. Poate sa o intrbam pe acolita ta care se ocupa de spatii inchiriate.

Adauga un comentariu